Chirie sau rată la un credit ipotecar?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea dobânzilor şi nesiguranţa cu privire la stabilitatea investiţiilor imobiliare umflă cererea, dar şi preţul pe piaţa chiriilor Începutul agitat de an tulbură apele pieţei

Creşterea dobânzilor şi nesiguranţa cu privire la stabilitatea investiţiilor imobiliare umflă cererea, dar şi preţul pe piaţa chiriilor

Începutul agitat de an tulbură apele pieţei imobiliare. Mult-aşteptatele corecţii ale preţului apartamentelor întârzie să apară, însă analiştii consemnează o tendinţă care s-ar putea accentua rapid în lunile următoare. Scumpirea creditului imobiliar, dar şi aşteptările tot mai manifeste ca preţul locuinţelor vechi să dea înapoi îngroaşă rândurile celor care se gândesc la expectativă şi la soluţia chiriei în locul ratei la bancă.

Un singur punct procentual adăugat dobânzii lunare zdruncină bugetele multor familii care aspiră la statutul de proprietari de locuinţă. De exemplu, pentru un credit ipotecar pe 30 de ani în valoare de 90.000 de euro, contractat în franci elveţieni (aproximativ 149.000 CHF), o dobândă anuală de 4,5% înseamnă o rată lunară de 759 CHF (în primul an de rambursare, cu dobândă fixă).

La aceeaşi valoare a împrumutului, o dobândă anuală de 5,5% se reflectă într-o rată lunară (aferentă anului cu dobânda fixă) în valoare de aproximativ 1.100 CHF.

Criza internaţională îndeamnă băncile la prudenţă şi la o selecţie mai atentă a clienţilor. Rezultatul - credite mai greu accesibile, dar şi o cerere sporită pentru locuinţele cu chirie.

Chirii cu 30% mai mari în 2008

În prezent, pentru o garsonieră dintr-o zonă semicentrală a Capitalei, tariful lunar este de aproximativ 350 de euro. Nici acesta nu va bate pasul pe loc în 2008. "Categoric chiriile în rezidenţial vor creşte anul acesta. Fiecare punct procentual în plus la dobânzile bancare sporeşte cererea pe piaţa chiriilor. Cu cât vor creşte tarifele lunare? Este greu de spus. Orice apreciere trebuie corelată cu faptul că veniturile chiriaşilor nu evoluează la fel de rapid", spune Călin Clinciu, director de comunicare al agenţiei imobiliare Euroest.
O părere similară exprimă şi Adrian Tomozei, directorul agenţiei Transilvania Imobiliare.

El nu se fereşte însă a avansa o estimare a nivelului cu care vor creşte chiriile locuinţelor din blocuirile vechi în acest an. "Chiriile vor creşte probabil cu o medie de 30%. Asta în condiţiile în care ele s-au majorat cu aproximativ 50% în cursul anului trecut. Un motor al acestei aprecieri este faptul că, la ora actuală, veniturile rezultate din chirii nu recomandă apartamentele vechi drept o bună investiţie.

Dacă în prezent investiţia într-un imobil vechi se recuperează din chirie în aproximativ 20 de ani, în momentul când piaţa se va normaliza, aceeaşi proprietate va fi amortizată în 12-16 ani", a declarat pentru "Adevărul" Adrian Tomzei.

"Deşi la început de drum, segmentul de piaţă al închirierilor s-ar putea să surprindă", susţine Liviu Ureche, certified international property specialist. El opinează că numărul celor care aleg să stea cu chirie va spori în perioada următoare.

"În ritmul actual al evoluţiei chiriilor de pe segmentul rezidenţialului vechi, în condiţiile în care tot mai multe bănci comerciale anunţă majorări ale dobânzilor şi o prudenţialitate de acordare a creditelor ipotecare mărită, o parte din potenţiali clienţi eligibili ai unui credit ipotecar vor prefera să devină chiriaşi. Asta cel puţin până la reaşezarea condiţiilor impuse de către băncile comerciale. Deşi România nu are o tradiţie, un cult al segmentului închirieri, aproximativ 87% din totalul pieţei fiind proprietăţi private, este posibil ca în următoarea perioadă procentul chiriaşilor să crească", afirmă Liviu Ureche.

Erste: cresc dobânzile creditelor pentru case

În România, creditele pentru case sunt, în opinia analiştilor Erste Bank, încă foarte ieftine. În prezent, rata dobânzii pe acest segment de împrumuturi este de 8%, însă ea probabil se va majora la 9%. Un raport al acestei instituţii de credit prognozează şi o uşoară reducere a preţurilor locuinţelor din segmentul inferior şi mediu sau cel puţin o stabilizare a acestora.

În acelaşi timp, costurile de achiziţie pentru locuinţele de lux se vor menţine la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, apreciază analiştii Erste Bank. "În aceste condiţii, previzionăm că preţurile locuinţelor destinate clienţilor cu venituri mici şi medii se vor stabiliza sau chiar se vor reduce uşor, în timp ce pentru locuinţele din clasa de lux preţurile vor rămâne stabile", se precizează în raport. Totodată, analiştii sunt de părere că menţinerea tendinţei de depreciere a leului în raport cu moneda europeană ar putea să limiteze accesul la creditele ipotecare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite