China, ţara zgârie-norilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puse cap la cap, cele mai înalte cinci clădiri din cel mai populat stat al lumii depăşesc două mii de metri Chiar dacă specialiştii avertizează că orice imobil cu peste 60 de etaje

Puse cap la cap, cele mai înalte cinci clădiri din cel mai populat stat al lumii depăşesc două mii de metri

Chiar dacă specialiştii avertizează că orice imobil cu peste 60 de etaje este mai puţin sigur, vanitatea investitorilor s-a materializat în apariţia coloşilor de sute de metri înălţime. La nivel mondial, China se poate mândri cu cele mai multe clădiri uriaşe. Aici sunt construite şapte din primele zece cele mai înalte clădiri din lume.

Cea mai înaltă este World Financial Center din Shanghai. Construit într-o metropolă cu peste 16 milioane de locuitori, imobilul de birouri are 492 de metri înălţime. Cu doar 10 metri mai puţin decât cel mai înalt imobil din lume, Taipei 101 din Taiwan. Iniţial, clădirea a fost proiectată cu o înălţime de 509 metri, pentru a deveni cea mai mare din lume.

Lucru ce nu a fost posibil, însă, din cauza unor limite de înălţime impuse de zona în care se află. Turnul este un mix de spaţii de birouri, săli de conferinţe, puncte de observaţie, un hotel şi spaţii comerciale. Hotelul, Park Hyatt, are 175 de camere, iar spaţiile comerciale sunt grupate într-un mall la etajele inferioare.

Locul trei, centrul financiar al Asiei Estice

Cel de-al doilea zgârie-nori din China, Jinmao, se află în imediata apropiere a turnului de pe locul întâi. Cu o înălţime de 421 de metri, Jinmao este a şasea clădire înaltă a lumii. Imobilul a fost inaugurat în anul 1999 şi are 88 de etaje. Jinmao dispune de 61 de lifturi şi a fost construită folosind un sistem de securitate sporită împotriva taifunurilor.

Designul clădirii de birouri îi aparţine companiei americane Skidmore, Owings & Merrill, care a proiectat şi Burj Dubai, din Emiratele Arabe. Cel din urmă va fi la momentul finalizării cea mai înaltă clădire din lume. Cu o înălţime de 940 de metri, Burj Dubai va avea 106 etaje.

Locul al treilea este ocupat de Two International Finance Center din Hong Kong. Construită între anii 1997 şi 2003, clădirea are o înălţime de 415 metri şi tot 88 de etaje. Two International Finance Center este centrul financiar al Asiei de Est. Proiectul a fost conceput de casa argentiniană de arhitectură Cesar Peli, care a construit şi celebrele turnuri Petronas din Malaysia.

Shun Hing Square, de trei ori cât Tower Center International din Bucureşti

La fel de impunătoare este şi emblema oraşului Guangzhou, CITIC Plaza. Clădirea de birouri, înaltă de 391 de metri, dispune de 80 de etaje. A fost finalizată în 1996 şi timp de doi ani a deţinut titlul de cea mai înaltă clădire din Asia.

În 1998 au fost inaugurate turnurile gemene malaysiene Petronas, care au detronat CITIC Plaza. Înălţimea celor mai mari clădiri gemene din lume este de 452 de metri, iar ultimul din cele 88 de etaje se află la înălţimea de 375 de metri. Toate cele trei imobile sunt deservite de câte o staţie de metrou şi una de tren.

A cincea mare clădire din China este construită tot în sudul ţării, în Shenzhen. Shun Hing Square are o înălţime de 384 de metri, 69 de etaje şi este un mix de spaţii de birouri, comerciale şi apartamente. Metropola, cu peste cinci milioane de locuitori, era în urmă cu doar 30 de ani un simplu sat de pescari. În prezent, este în primele trei cele mai bogate oraşe din China, după Hong Kong şi Shanghai.

Chiar dacă cea mai înaltă clădire din România, Tower Center International, are doar 120 de metri, din 2010 lucrurile se vor schimba în bine. Sky Tower, dezvoltat de Raiffeisen Evolution, va dezvolta un imobil de 131 de metri pătraţi, pe strada Barbu Văcărescu. Clădirea de birouri va avea 37 de etaje.

Mersul preţurilor

Cea mai scumpă locaţie de birouri din lume în ceea ce priveşte nivelul chiriei este Londra. Pentru un metru pătrat închiriat în West End, companiile plătesc 2.277 de euro anual. În capitala Thailandei, cea mai ridicată chirie pentru spaţiile de birouri este de 194 de euro anual.

La Hong Kong, un metru pătrat costă anual 1.536 de euro. Nu mai puţin de şase mari oraşe, dintre care trei europene - Londra, Paris şi Moscova -, practică preţuri de închiriere pentru un metru pătrat de peste 1.000 de euro pe an.

Cele mai scumpe locaţii bucureştene se închiriază cu 346 de euro pe metru pătrat anual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite