Centrul Chişinăului, pariul câştigător pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele din centrul capitalei Moldovei, fie vechi sau noi, vor continua să se scumpească în următorii ani, iar chiriile se vor majora şi ele cu până la 20% anual Piaţa

Apartamentele din centrul capitalei Moldovei, fie vechi sau noi, vor continua să se scumpească în următorii ani, iar chiriile se vor majora şi ele cu până la 20% anual

Piaţa rezidenţială din Chişinău pare să traverseze, aparent cel puţin, o perioadă de acalmie. După trei-patru ani de scumpiri constante, în următoarea perioadă nu sunt preconizate creşteri semnificative. Cu toate acestea, preţurile îşi vor relua cursul ascendent începând cu anul viitor, estimează analiştii. Acest fapt repoziţionează Republica Moldova pe harta investiţiilor profitabile.

Cea mai propice zonă pentru achiziţiile de imobile în scop investiţional este, datorită cererii ridicate, centrul Chişinăului, consideră Iurie Timofte, directorul companiei SA Locuinţe pentru Toţi. În opinia acestuia, segmentul de piaţă cel mai mai rentabil este reprezentat de complexurile rezidenţiale noi, cu infrastructură completă, în special cele destinate celor cu venituri peste medie.

Randamentul unei asemenea investiţii se situează la 30-35% anual, apreciază el. Pe de altă parte, Olga Gojiu, directoarea SC Imobil Modern SRL, este de părere că centrul este un pariu câştigător indiferent de tipul apartamentului achiziţionat (vechi sau nou) sau de numărul de camere. Dat fiind că "preţurile sunt în creştere" oricum, o locuinţă în centru reprezintă o "investiţie foarte bună la acest moment" - atât din punctul de vedere al revânzării, cât şi din cel al închirierii - notează reprezentanta companiei.

Din 2009, preţurile vor creşte cu 20-25% anual

Cei care intenţionează să abordeze cea dintâi variantă de recuperare a investiţiei - revânzarea - pot miza pe scumpiri importante în viitorul apropiat. "Rata de creştere pemtru următorii ani se va situa la 20-25% anual", subliniază Timofte. Aceasta cu toate că, pentru moment cel puţin, piaţa rezidenţială din Chişinău este marcată de o temporară apatie, după scumpiri cumulate de circa 70-100% în ultimii trei-patru ani.

În 2008, precizează reprezentantul Locuinţe pentru Toţi, "creşterea nu va fi semnificativă deoarece mai sunt încă apartamente nevândute lansate de un număr larg de construcţii din anii precedenţi". Momentan, adaugă acesta, "piaţa este în stabilizare, dar şi în reformare".

Această etapă poate fi caracterizată printr-o relativă echilibrare a raportului cerere-ofertă, în corelaţie cu reorientarea preferinţelor clienţilor către o calitate mai ridicată. La ora actuală, preţul de achiziţie pentru o locuinţă în Chişinău variază între 450 şi 1.300 de euro metrul pătrat, în funcţie de zonă şi de tipul apartamentului.

Piaţa din Moldova, tot mai interesantă pentru investitori

Întâietatea centrului din perspectiva unui investitor în rezidenţial se menţine şi în cazul în care acesta optează pentru închiriere. Diferenţele în funcţie de zone sunt semnificative, potrivit datelor SA Locuinţe pentru Toţi. Astfel, dacă o garsonieră într-unul din cartierele secundare ale oraşului poate fi închiriată cu 120-180 de euro pe lună, în centru, o proprietate similară costă 180-250 de euro.

În aceeaşi măsură, apartamentele cu două şi trei camere, care au o chirie medie de 150-200 de euro şi respectiv 220-400 de euro în sectoarele mărginaşe, ajung la 220-300 de euro şi respectiv 350-600 de euro în centru. Aceste discrepanţe se anunţă a deveni încă şi mai acute.

Aceasta în contextul în care, potrivit lui Timofte, chiriile vor continua să crească cu 15-20% în centrul oraşului şi cu doar 10-15% în celelalte cartiere.

Pentru investitorii care au luat în vizor rezidenţialul din Chişinău, centrul nu este însă singura variantă. În opinia Olgăi Gojiu, o altă posibilitate este reprezentată de achiziţia unei case cu toate facilităţile la periferia oraşului. Rentabilitatea unei astfel de achiziţii derivă din cererea ridicată: potrivit reprezentantei Imobil Modern, la ora actuală există multe persoane nerezidente care vor să închirieze o asemenea proprietate.

Luxul de la periferie, o altă opţiune

Aceasta precizează că, în momentul de faţă, chiria unei case cu o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, cu saună, piscină şi trei dormitoare poate ajunge la circa 3.000 de euro pe lună. Pe de altă parte, preţul de achiziţie este de aproximativ 600.000 de euro.

Potrivit lui Timofte, interesul investitorilor pe segmentul rezidenţial se menţine, în ciuda stagnării preţurilor preconizate pentru anul în curs. Olga Gojiu explică acest interes prin faptul că locuinţele din Moldova sunt în acest moment semnificativ mai ieftine în comparaţie cu ţările vecine.

Reprezentantul Locuinţe pentru Toţi estimează chiar că piaţa va deveni încă şi mai interesantă pe măsură ce vor apărea tot mai multe ansambluri rezidenţiale capabile să răspundă unor cerinţe mai ridicate din partea cumpărătorilor. "Începând cu anul viitor, vom simţi vădit interesul investitorilor mici", subliniază Timofte, adăugând că există deja destui români interesaţi de această piaţă.

Trend imobiliar

Real estate-ul din Republica Moldova este concentrat, în proporţie de 80%, în jurul oraşului Chişinău; în restul ţării nu există practic o piaţă imobiliară, în mare parte din cauza lipsei locurilor de muncă şi exodului populaţiei peste hotare.

În ceea ce priveşte preferinţele cumpărătorilor, Iurie Timofte precizează că în fiecare an proporţia vânzărilor evoluează în favoarea locuinţelor noi. Astfel, dacă în urmă cu doi-trei ani, raportul era de 50%-50%, acum acesta tinde spre 70%-30%, în detrimentul locuinţelor vechi.

În contextul unei pieţe în reformare, micii developeri sunt pe cale de dispariţie, urmând ca, în următorii cinci ani, aceştia să facă loc unui număr de cinci-şase jucători majori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite