Caterata, proiecte de 250-300 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caterata Limited, un joint-venture între investitorul austriac Immoeast şi compania israeliană New Horizon LTD, are în plan dezvoltarea a şase proiecte pe piaţa românească. Trei dintre

Caterata Limited, un joint-venture între investitorul austriac Immoeast şi compania israeliană New Horizon LTD, are în plan dezvoltarea a şase proiecte pe piaţa românească. Trei dintre acestea vor fi construite în parteneriat cu o altă firmă israeliană, Profit Building Industries.

Valoarea investiţională a celor şase proiecte variază momentan între 250 şi 300 milioane de euro, a declarat Yigal Solomon, director regional Caterata. La nivel zonal, joint-venture-ul dintre Immoeast şi New Horizon LTD. are în dezvoltare 10 proiecte, ce presupun investiţii de 600 milioane de euro. În afară de cele şase din România, trei sunt localizate în Polonia, iar celălalt în Letonia.

Schimbare de direcţie pentru Immoeast

În ciuda turbulenţelor din ultimele luni legate de piaţa imobiliară autohtonă, Christian Siegmund, asset manager în cadrul Immoeast, se arată optimist. "Rezidenţialul este un domeniu foarte interesant", afirmă acesta, cu precizarea că fondul austriac intenţionează "să se implice mai mult în piaţă".

Una din strategiile în acest sens este, potrivit lui Siegmund, mutarea centrului de interes de la investiţiile de sine stătătoare, generatoare de cash-fl ow, către development.

Principalul motiv pentru această schimbare este că randamentele pentru cele dintâi trec printr-un rapid proces de compresie, în timp ce profi turile obţinute din dezvoltări sunt mai atractive. "Şi alte fonduri încep să aplice aceeaşi strategie", notează reprezentantul Immoeast.

Cel puţin 3.000 de locuinţe noi

În acest context, investiţiile fondul austriac în rezidenţial pot fi privite ca începutul unei noi direcţii de acţiune, pe termen mediu şi lung. Potrivit lui Solomon, cele şase proiecte din portofoliul Caterata vor fi dezvoltate pe parcursul următorilor cinci-şase ani, în funcţie de cererea din piaţă.

Primul ansamblu lansat pe piaţa autohtonă este Odyssea Residential (foto), o investiţie de 18 milioane de euro, realizată în parteneriat egal cu Profi t Building Industries. Localizat în zona de nord a Bucureştiului, acesta va cuprinde 6 blocuri, cu un total de 156 de apartamente, ce vor fi livrate la jumătatea anului 2010.

Dezvoltatorul mai deţine două terenuri în Capitală, unul în Pantelimon şi altul în apropiere de lacul Snagov. Acestora li se adaugă încă trei terenuri în provincie, în Piatra Neamţ, Satu Mare şi Braşov. Ca şi ansamblul Odyssea, ansamblurile din Piatra Neamţ şi Satu Mare vor fi construite în parteneriat cu Profi t Building Industries.

Cumulat, cele trei complexuri rezidenţiale vor aduce pe piaţa românească circa 2000 de unităţi locative noi, potrivit lui Yigal Solomon. Ansamblul din Pantelimon va cuprinde încă 1000 de locuinţe, în timp ce, în cazul proiectelor din Braşov şi Snagov, planurile de construcţie se afl ă abia în fază incipientă.

"Este mai bine să investeşti în perioadele proaste"

Cu asemenea investiţii planifi cate pentru următorii ani, Yigal Solomon recunoaşte că este "puţin riscant" pentru un developer să acţioneze acum. "Eu cred că este mai bine să începi în perioadele mai proaste", subliniază însă reprezentantul Caterata.

Dacă un dezvoltator începe să construiască în perioadele de declin ale pieţei, în momentul în care aceasta va începe să crească, va avea un avantaj competitiv faţă de ceilalţi developeri, explică acesta. "Este o evoluţie ciclică. Poate că piaţa va mai scădea puţin, însă, în cele din urmă, va creşte din nou. Să sperăm că această perioadă negativă nu va dura mult", spune Solomon.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite