Cât mai plătim pentru manopera unei case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de perioada 2007-2008, meşterii au ieftinit tarifele cu peste 25%, pe fondul lipsei de comenzi, dar şi al micşorării preţurilor la materialele de construcţii.  Nu doar preţurile caselor şi materialelor de construcţii au scăzut în ultimul an, ci şi costurile manoperei. Meşterii preferă să lucreze mai ieftin pentru a supravieţui pe piaţă.

Tarifele încasate de meşterii din construcţii au scăzut treptat începând cu debutul lui 2009, iar astăzi ele sunt cu aproximativ 25-30 % mai mici faţă de cele practicate în perioada 2007-2008, precizează Alexandru Radu, manager al companiei Alma Construct din Bucureşti. Mai mult, meşterii au devenit mai deschişi la negociere cu clientul, iar în funcţie de mărimea şi complexitatea proiectului, preţurile pot fi chiar şi mai mici decât cele de listă, a mai spus constructorul.

„În contextul în care sute de firme mici de construcţii, specializate pe proiecte de mici dimensiuni, de tipul unei locuinţe unifamiliale, au dispărut în ultimul an, supravieţuirea pe piaţă depinde de gradul de adaptabilitate şi de o mai mare deschidere faţă de client", ne-a declarat Alexandru Radu.

Spre exemplu, săpătura fundaţiei unei case costă astăzi aproximativ 37 lei pe metru cub, faţă de 40 de lei sau chiar mai mult în 2008. De asemenea, pentru partea de cofrare se încasează în prezent în jur de 22 lei pe metru pătrat, cu 3-4 lei mai puţin decât în urmă cu doi ani. Scăderi ale preţurilor există şi pe partea de turnat beton în fundaţii: de la 23 de lei pe metru cub, în 2008, la 19-20 de lei în prezent.

Zidarii, cu 35% mai ieftini

Dacă vorbim de zidărie, atunci vorbim de preţuri mai mici cu aproximativ 35% faţă de cele din 2008. Concret, în prezent se vor plăti aproximativ 90-100 de lei pe metru cub în cazul zidăriei din cărămidă şi între 75 şi 85 de lei pe metru cub pentru cea realizată din BCA, potrivit lui Claudiu Oprea, şeful unei echipe de meşteri din Bucureşti.

Cât priveşte operaţiunea de demolare a unor ziduri sau fundaţii, aceasta se va tarifa cu circa 185-200 de lei pe metru cub, faţă de 220-240 de lei pe metru cub în perioada 2007-2008.La capitolul tencuieli şi finisaje, preţurile variază între 16 şi18 lei pe metru pătrat, pentru tencuială brut interior şi între 19 şi 21 de lei pe metru pătrat pentru tencuială la exterior. Pentru gleturi, clientul va plăti 4 sau 5 lei pe metru pătrat, faţă de 6 sau 7 lei cât se achita în 2008.

În acelaşi timp, glafurile pentru uşi şi ferestre costă aproximativ 26-28 de lei pe metru liniar, comparativ cu circa 30 de lei în urmă cu doi ani, potrivit lui Claudiu Oprea. Operaţiunea de vopsire cu vopsea lavabilă albă costă 2-2,5 lei pe metru pătrat, iar pentru vopsea lavabilă colorată se vor achita 3-3,5 lei pe metru pătrat.

Preţurile au scăzut şi la montajul de pavimente, astfel că, în prezent, pentru montajul gresiei şi faianţei, beneficiarul plăteşte între 17 şi 20 de lei pe metru pătrat, cu aproximativ 3 lei mai puţin decât în perioada 2007-2008. De asemenea, s-a ieftinit şi manopera presupusă de placarea cu marmură, de la 35-37 de lei pe metru pătrat, în 2008, la aproximativ 30-32 de lei pe metru pătrat, în prezent.

Cât priveşte montarea de parchet stratificat, aceasta se plăteşte cu aproximativ 12-14 lei pe metru pătrat, cu un leu mai puţin decât în vara lui 2008. Meşterii care se ocupă de montajul tavanelor din ghips carton şi de izolarea cu vată minerală încasează între 12 şi 15 lei pe metru pătrat pentru această operaţiune, în timp ce montajul pereţilor din ghips carton şi izolaţi cu vată minerală va scoate din buzunarul beneficiarului aproximativ 13 lei pe metru pătrat.

Construcţii identice, 5.000 de euro diferenţă

Dorin Mateescu şi Andrei Pârvu sunt vecini în Brăneşti. Casele construite de ei sunt similare, realizate după acelaşi proiect arhitectonic şi cu ajutorul aceleiaşi echipe de muncitori. Totuşi, există o diferenţă de aproximativ 5.000 de euro la costurile manoperei.

„Eu am construit casa în 2008, în perioada aprilie-iunie, la un preţ al manoperei de 150 de euro pe metru pătrat, ceea ce a însemnat suma de 30.000 de euro achitată echipei de meşteri, având în vedere că vorbim de o casă cu suprafaţa de 200 de metri pătraţi", ne-a spus Dorin Mateescu.

Aceeaşi echipă a lucrat şi la construirea casei vecinului său, Andrei, în perioada mai-iulie 2010, dar la un preţ de 125 de euro pe metru pătrat, ceea ce a condus la un cost total de 25.000 de euro. Aşadar, vorbim de două construcţii cu exact aceleaşi caracteristici, la care s-au folosit aceleaşi tipuri de materiale şi aceleaşi cantităţi, chiar şi aceiaşi meşteri, dar care au lucrat cu aproximativ 20% mai ieftin anul acesta faţă de 2008, lucru care a dus la economisirea de către al doilea beneficiar a 5.000 de euro.

„Am văzut modul în care meşterii au lucrat la casa vecinului meu şi am fost plăcut impresionat de calitate. Drept urmare, le-am solicitat serviciile în primăvara acestui an, iar în luna mai s-au apucat de treabă, în urma unor negocieri care au fost clar în avantajul meu", povesteşte Andrei Pârvu.

Contactat telefonic, şeful echipei de meşteri despre care vorbim ne-a mărturisit că scăderea tarifelor la manoperă a apărut ca urmare a scăderii numărului de comenzi.

„Aveam de ales între a sta acasă, fără să încasăm niciun ban şi a lucra, chiar dacă pe sume mai mici decât în urmă cu doi ani. Munca a fost aceeaşi, timpul alocat acelaşi, iar avantajul meu şi al echipei mele este acela că suntem cu toţii persoane adaptabile", a precizat Dragomir Maftei, şeful echipei care a construit cele două case.

Întrebat dacă, în viitorul apropiat, preţurile manoperei vor mai scădea, meşterul ne-a spus că este probabil ca acestea să mai fie reduse cu încă aproximativ 10-15%, însă este de greu de crezut că se va mai coborî sub acest prag, indiferent de situaţia economică şi asta deoarece venitul nu ar mai acoperi cheltuielile efectuate pe scule sau hrana de zi cu zi a echipei. „Nu putem ajunge să muncim doar pentru hrana zilnică", a concluzionat meşterul.

"Fără să scazi preţurile la manoperă nu poţi găsi clienţi şi, drept urmare, nu poţi supravieţui crizei, mai ales când concurenţa este acerbă."
Claudiu Oprea
şef echipă meşteri

Economie de mii de euro

Costul aproximativ al unei case la cheie este, în prezent, de 125 de euro pe metru pătrat. Comparativ, în perioada 2007-2008, meşterii din construcţii erau plătiţi cu sume cuprinse între 145 şi 160 de euro pe metru pătrat realizat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite