Cât costă întreţinerea într-un bloc nou ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma lunară plătită de proprietarii de locuinţe situate în ansambluri rezidenţiale noi variază în funcţie de facilităţi şi este mai mare decât cea plătită în cazul locuinţelor vechi. Înainte de a cumpăra o locuinţă nouă, este bine să fiţi informaţi cu privire la costurile lunare ale mentenanţei. Şi asta pentru că aceste sume pot ajunge şi la 1.000 de euro.

În cazul apartamentelor vechi, sumele achitate lunar pentru întreţinere includ plata utilităţilor, cheltuieli pentru curăţenie şi spaţii comune, administrator şi contabil. În privinţa ansamblurilor rezidenţiale noi, lucrurile stau puţin diferit.

Orice element tehnic în plus, cum ar fi lifturi suplimentare, camere de supraveghere video, parcare subterană, înseamnă, în mod direct, costuri mai mari faţă de cele achitate de persoanele care locuiesc în blocuri mai vechi. Totuşi, marja de costuri este una destul de mare, aşa încât există proprietăţi pentru toate buzunarele, cu întreţineri lunare care pornesc de la 150 de lei şi ajung chiar şi la 1.000 de euro. Diferenţa este dată de amplasament, suprafaţa proprietăţii, acces şi de facilităţile de petrecere a timpului liber.

Astfel, pe lângă cele enumerate mai sus, persoanele care locuiesc în blocuri noi plătesc lunar şi pentru facilităţile suplimentare, cum ar fi spaţiile verzi, locurile de joacă pentru copii, personal de pază, sală de fitness, spa sau piscină, dacă este cazul. Pentru a putea simula un calcul aproximativ în ceea ce priveşte efortul financiar lunar pe care urmează să-l suporte un proprietar al unei locuinţe noi, acesta este sfătuit să ceară dezvoltatorului sau vânzătorului informaţii complete despre costurile ulterioare achiziţiei, pentru a nu fi luat prin surprindere de valoarea acestora.

Unii proprietari renunţă la locuinţă

Motivul pentru care trebuie să fiţi informaţi este unul simplu: mulţi dintre noi achiziţionează proprietăţi imobiliare prin credit bancar sau la dezvoltator şi fiecare trebuie să ştie exact ce costuri lunare va avea de suportat, pe lângă rata împrumutului. Nu puţine au fost şi sunt cazurile în care proprietarii, după câteva luni, au decis să-şi vândă apartamentele reclamând efortul financiar uriaş presupus de acestea.

„De cele mai multe ori, costurile lunare ale întreţinerii, în cazul apartamentelor noi, sunt mai mari decât cele presupuse de un apartament vechi şi, în funcţie de amplasament şi facilităţi, pot depăşi 1.000 de lei pe lună chiar şi pentru un apartament cu două camere", precizează Florin Dragomirescu, consultant imobiliar.

image

O locuinţă mai spaţioasă presupune, evident, costuri lunare mai mari

Întreţinerea în bloc nou, aproape dublă

Proprietarii apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale noi plătesc între 75% şi 116% mai mult pentru întreţinere decât cei care locuiesc în apartamente vechi. Potrivit unei analize realizate anul trecut de compania Service Casa, pentru un apartament nou cu trei camere dintr-un ansamblu rezidenţial, livrat în a doua jumătate a anului 2008, proprietarii trebuie să plătească aproximativ 3,9 euro pe metru pătrat. În studiu se mai arată că întreţinerea minimă într-un complex rezidenţial este de 1,9 euro pe metru pătrat, pentru un apartament de două camere, pe timpul verii.

Un exemplu comparativ în privinţa costurilor este cel al complexului Central Park din zona Floreasca-Ştefan cel Mare, unde, la nivelul anului trecut, costul mediu lunar al întreţinerii era de aproximativ 1.100 de lei pentru un apartament cu patru camere, factura incluzând şi întreţinerea peluzei imense din mijlocul complexului şi a celorlalte spaţii verzi. În acelaşi timp, în blocurile mai vechi din jur, pentru un apartament asemănător, proprietarii achită lunar aproximativ 400-500 de lei.

140 de lei la garsonieră

Lunile de vară aduc cele mai mici cheltuieli cu întreţinerea, astfel că, spre exemplu, pentru o garsonieră din complexul Edenia, localizat în cartierul Titan, proprietarul plăteşte aproximativ 150 de lei pe lună. În lunile de iarnă, media este de 300 de lei. Tot în Edenia, ne spune proprietarul unei locuinţe cu trei camere, costul întreţinerii pentru acest tip de proprietate este de aproximativ 250 de lei pe lună, în perioada verii, ajungând până la aproximativ 420 de lei pe lună, în perioada rece a anului.

În acelaşi timp, în Confort City, din Vitan, proprietarii achită facturile direct la dezvoltator, care, prin intermediul firmelor sale, asigură curentul şi apa, în timp ce facturile gazelor sunt plătite către Distrigaz. „În Confort City, la un apartament cu două camere, în lunile de iarnă, am achitat, în medie, aproximativ 100 de lei pentru curent, 120 de lei pentru gaze şi în jur de 40 de lei pentru apa consumată", ne-a spus Viorel D., proprietarul unui apartament în respectivul ansamblu.

2.500 de lei pe lună în Primăverii

Costuri mai mari suportă cei din cartierul New Town, din Dristor, unde, lunar, locatarii achită aproximativ 600 de lei pentru un apartament cu trei camere, cu două locuri de parcare şi o boxă. La cele enumerate mai sus se adaugă încă 100-120 de lei pentru gaze şi aproximativ 100 de lei pentru lumină. „Adăugând şi altele, precum fondul de rulment, efortul financiar lunar al proprietarilor de aici poate depăşi chiar şi 1.000 de lei pe lună", precizează Daniel A., unul dintre proprietarii de aici.

Pe marginea acestei situaţii, Florin Dragomirescu comentează: „În cazul cartierelor precum New Town, Liziera sau Belvedere Residence vorbim şi de costuri lunare mari ale întreţinerii, având în vedere suprafeţele mari ale proprietăţilor, dar şi facilităţile puse la dipoziţie de dezvoltator".

Cu mult mai mari sunt facturile lunare suportate de locatarii din clădirile exclusiviste, cum este cazul uneia localizate în cartierul Primăverii, pe strada Mircea Eliade. Aici, pentru un apartament cu patru camere, proprietarii scot din buzunar, lunar, chiar şi 2.500 de lei. Spre comparaţie, tot pentru un apartament nou, cu patru camere, dar aflat pe Şoseaua Nordului, în apropriere de Parcul Herăstrău şi de Satul Francez, proprietarul plăteşte lunar între 600 şi 1.000 de lei, în funcţie de sezon, pentru întreţinere. Valoarea mai mică a facturii lunare se explică prin faptul că blocul respectiv nu beneficiază de pază permanent şi nici de alte facilităţi care să aducă nişte costuri suplimentare faţă de cele clasice.

image

Pentru facilităţi precum spaţiul verde, veţi plăti în plus faţă de întreţinerea clasică

Tinerii plătesc mai mult

Dintre persoanele care ne-au raspuns la întrebările privind costurile pe care le suportă lunar cu întreţinerea, cele cu vârsta sub 35 de ani sunt şi cele care plătesc sau sunt dipuse să plătească cel mai mult pentru un grad ridicat de confort.

Astfel, bugetul alocat de aceştia pentru a beneficia de facilităţile oferite de locaţia de rezidenţă şi de un apartament cu suprafaţă mare sare uneori de 1.500 de lei pe lună. La polul opus, persoanele de peste 45-50 de ani, preferă, în detrimentul facilităţilor gen spa, piscină sau sală de fitness, să locuiască într-o zonă liniştită, curată, într-un apartament de mărime medie.

„Familiile de tineri sunt dispuse să aloce chiar şi peste 60% din veniturile lunare întreţinerii proprietăţii deţinute, procent care, în mod normal, conţine şi rata aferentă creditului contractat pentru achiziţionare, acolo unde este cazul", adaugă Dragomirescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite