Casele din lemn împânzesc Banatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii din Timiş care au ales să construiască locuinţe cu materiale de construcţii alternative spun că, anul acesta, au dat lovitura Costuri mai mici şi un timp scurt de

Dezvoltatorii din Timiş care au ales să construiască locuinţe cu materiale de construcţii alternative spun că, anul acesta, au dat lovitura

Costuri mai mici şi un timp scurt de execuţie. Acestea sunt principalele avantaje ale caselor din lemn. O raritate în peisajul bucureştean, aceste locuinţe împânzesc Banatul. Societăţile locale care ridică astfel de imobile şi-au depăşit în doar jumătate de an targetul de vânzări propus pe 2008, iar despre anul viitor spun că se aşteaptă la o dublare a afacerilor.

Zeci de case pe structură de lemn au apărut în Timiş, iar dezvoltatorii imobiliari care au investit în domeniu constată că nu au dat greş. Reticenţa faţă de materialele alternative a celor care intenţionează să-şi construiască o locuinţă pare să fie de domeniul trecutului.

"Am atins 4.000 de metri pătraţi construiţi anul acesta şi ne-am depăşit targetul. Anul viitor ne-am propus să construim 10.000 de metri pătraţi, comenzile de astfel de case fiind tot mai mari", a declarat Dumitru Chiulan, administratorul unei fabrici de case de lemn de la Săcălaz.

De la mansarde din lemn la imobile pe trei niveluri

El a adăugat că persoanele interesate de acest tip de case sunt tot mai bine informate. Ştiu deja avantajele unei astfel de investiţii: transferul termic redus, consum mai mic de materiale, termen scurt de construcţie şi rezistenţa la seism.

Dacă în urmă cu trei ani, materialele de construcţii alternative erau folosite în special pentru mansardări, de anul acesta se fac şi case care au parter, un etaj şi mansardă, construite pe structură de lemn.

"Lemnul stratificat, un produs ce are o rezistenţă cu 30 la sută mai mare decât lemnul masiv, permite ridicarea unor locuinţe chiar şi pe trei niveluri", menţionează Dumitru Chiulan. Potrivit acestuia, grinzile de lemn stratificat permit şi realizarea proiectelor cu încăperi mari fără să fie necesară amplasarea unor stâlpi de rezistenţă în interior.

Costuri reduse cu o treime

Prima întrebare pe care o pun cei care vor o casă, indiferent de materialele folosite la construcţie, este referitoare la costuri. Pentru un metru pătrat construit la o casă de lemn se plăteşte în medie 180 de euro, la care se mai adaugă finisajele, în funcţie de pretenţiile clienţilor.

În final, pentru o astfel de locuinţă, viitorul proprietar trebuie să achite în jur de 450 de euro pentru un metru pătrat construit. Chiar dacă structura e de lemn, iar pereţii sunt blacaţi cu lemn tip OSB 3 (ignifuc şi hidrofug - n.r.), pot fi aplicate orice fel de finisaje, fără restricţii.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Casele pe structură din lemn nu sunt o investiţie profitabilă pe termen lung. Asta mai ales din cauza percepţiei românului, care este încă fidel construcţiilor clasice. Chiar şi aşa, numărul de clienţi interesaţi de acest sistem este în creştere cu 20% în fiecare an. Şi preţurile materialelor de construcţie se află pe o pantă ascendentă.

Locuinţele din lemn prezintă o serie de avantaje. La o construcţie de 150 de metri pătraţi se câştigă 15 metri pătraţi utili faţă de o casă din materiale clasice. Durata de execuţie a lucrării este de doar două luni, odată terminată structura.

În timp ce greutatea caselor construite din cărămidă este în medie de 100 de tone, o casă din lemn cântăreşte doar 20 de tone. Nefiind foarte rigidă, construcţia este mai rezistentă în caz de cutremur.

Mircea Costescu, consultant Apicom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite