Case cu preturi de 1.000 euro/mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Capitală există locuinţe noi ce pot fi achiziţionate cu jumătate din preţul pe metru pătrat al unui apartament vechi. Scăderea preţului apartamentelor din blocurile vechi se lasă

În Capitală există locuinţe noi ce pot fi achiziţionate cu jumătate din preţul pe metru pătrat al unui apartament vechi.

Scăderea preţului apartamentelor din blocurile vechi se lasă aşteptată. Proprietarii unor astfel de locuinţe îşi sporesc pretenţiile de la lună la lună. În acest context, mulţi dezvoltatori de ansambluri rezidenţiale noi încearcă să atragă clientela apelând la argumentul cel mai sensibil pentru români, preţul.

Aşa se explică faptul că unele locuinţe noi pot fi achiziţionate cu circa 1.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce preţurile apartamentelor vechi tind chiar şi spre 2.000 de euro. Deşi nu foarte numeroase, ofertele din prima categorie indică orientarea dezvoltatorilor către populaţia cu venituri medii şi chiar sub medie.
Mayer Residence: 64 de apartamente în Berceni

Situate preponderent în cartiere mărginaşe sau chiar în afara Capitalei, acest tip de proiecte se bucură însă de un real succes în rândul cumpărătorilor. Localizat în cartierul Berceni, ansamblul Mayer Residence promovează preţuri de 1.075-1.150 euro (+TVA), pentru suprafeţe cuprinse între 44 şi 134 de metri pătraţi construiţi. Programat spre livrare în iunie 2008, complexul va aduce pe piaţă, în urma unei investiţii de patru milioane de euro, 64 de unităţi locative.


Din totalul de apartamente s-au vândut deja 30, iar potrivit administratorului proiectului, Mircea Grădişteanu, 90% din cumpărători au fost utilizatori finali şi doar 10% investitori. Proporţie deloc neobişnuită pentru un complex de mici dimensiuni, ce nu oferă şanse prea mari de scumpire, dat fiind că preţurile s-au menţinut la valoarea iniţială.


O casă în Jilava, la 800-900 euro metrul pătrat

O altă variantă pentru cei cu venituri reduse este ansamblul rezidenţial Gloria, din comuna Jilava, o investiţie de 19 milioane de lei în 11 blocuri de locuinţe. Aici, preţurile pe metru pătrat sunt considerabil mai mici decât în oraş: 800 euro pentru apartamente şi circa 900 euro pentru garsoniere. Programat spre livrare integrală în martie 2010, complexul va aduce pe piaţă un număr total de 289 de unităţi locative, cu suprafeţe de la 41 la 113 metri pătraţi. Potrivit lui Iulian Minciu, PR Manager Eurohouse (agentul exclusiv al proiectului), oferta de garsoniere din prima fază a proiectului a fost epuizată, iar apartamentele au fost deja vândute în procent de 90%.

Complexul Răsărit de Soare aduce 988 de locuinţe în Titan

Tot clasei cu venituri medii şi sub medie se adresează şi un ansamblu rezidenţial de amploare. Dezvoltat în cartierul Titan de Conarg, cu o investiţie de 60 milioane de euro, Răsărit de Soare va aduce pe piaţă 988 de locuinţe noi. Potrivit oficialilor companiei, preţurile sunt de circa 1.100 de euro pe metru pătrat, pentru suprafeţe ce variază între 42 şi 132 de metri pătraţi.

Potenţialul ridicat al pieţei pe acest segment este demonstrat de faptul că, în circa o lună după lansarea oficială, 50% din acesta a fost deja vândut. "Succesul acestui proiect, care se adresează clasei medii, demonstrează creşterea cererii pe acest segment al pieţei imobiliare", subliniază oficialii CBRE Eurisko, agentul exclusiv al proiectului.

randamentul investiţiei prin Ochiul specialistului

Cererea de locuinţe generată de populaţia cu venituri medii şi sub medie este una colosală în acest moment. La 1.000 de euro metrul pătrat, o ofertă de 10.000 de locuinţe ar putea fi absorbită fără nicio problemă
La un asemenea preţ, puterea de cumpărare a segmentului-ţintă este una ridicată, dat fiind că majoritatea băncilor ar putea acorda credite pentru achiziţionarea unei locuinţe de 70-80.000 de euro pentru cei cu venituri lunare sub 1.000 euro


Developerii au început să se orienteze deja spre pătura inferioară a clasei medii. În acest sens, un potenţial ridicat pentru dezvoltare îl au localităţile limitrofe din nord-vest, precum Tărtăşeşti, Crevedia, Buftea sau Creţuleşti.
Eugen Paternic
director City Expert

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite