Casa-pensiune, colac de salvare pentru Valea Prahovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza şanselor reduse ca preţurile să crească în viitorul apropiat, cumpărarea unei proprietăţi pentru a o revinde în scurt timp este o opţiune puţin atractivă pentru

Din cauza şanselor reduse ca preţurile să crească în viitorul apropiat, cumpărarea unei proprietăţi pentru a o revinde în scurt timp este o opţiune puţin atractivă pentru investitori

Valea Prahovei nu a scăpat neafectată de blocajul imobiliar. Spre deosebire de anii trecuţi, preţurile au stagnat şi chiar au scăzut pe unele segmente. Este evident că vremea achiziţiilor speculative a trecut. Pentru cei care vor să scoată profit din cumpărarea unei case de vacanţă, încadrarea acesteia în circuitul turistic reprezintă însă o soluţie.

Acalmia care a cuprins încetul cu încetul piaţa imobiliară românească nu a trecut cu vederea nici măcar regiunile cu potenţial turistic. Aura Turea, directoarea agenţiei prahovene House Consulting Imobiliare, recunoaşte că şi Valea Prahovei este afectată de blocaj, lucru cu atât mai vizibil în lunile de vară. Faţă de perioada similară a anului trecut, cererea de case pe Valea Prahovei este cu circa 50% mai scăzută, estimează aceasta.

La rândul său, Ionuţ Lungu, director executiv al agenţiei Mond House Predeal, indică o rată de scădere a cererii cu 30-40% comparativ cu acelaşi interval. În momentul de faţă, precizează reprezentantul Mond House, între cei doi indicatori economici există un relativ echilibru.

Principalul efect al tendinţei generale de stagnare este îngheţarea preţurilor. "Acum, preţurile nu mai au unde să crească.

Suntem deja la 2.000 de euro metrul pătrat", nivel perfect comparabil cu cel din Bucureşti, subliniază Aura Turea. Ionuţ Lungu, director executiv al agenţiei Mond House Predeal, estimează că, în ultimii trei-patru ani, preţurile la casele din Valea Prahovei au crescut de două ori - şi chiar mai mult, în unele cazuri.

Speculatorii lasă loc cumpărătorilor finali

O bună parte din presiunea asupra preţurilor a fost însă exercitată de cererea venită din partea speculatorilor. Cei care cumpărau doar pentru a revinde în decurs de câteva luni la preţuri mai mari au contribuit din plin la creşterea fulminantă a pieţei.

În contextul actual însă, dat fiind că scumpiri semnificative sunt puţin probabile pe termen scurt, achiziţiile speculative ies din discuţie. Segmentul caselor din Valea Prahovei pare a fi rămas exclusiv la dispoziţia cumpărătorilor finali, interesaţi în principal de deţinerea unei case de vacanţă pentru uzul propriu.

În topul zonelor cu potenţial de creştere imobiliară

Cu toate acestea, atenţionează analistul imobiliar Radu Zilişteanu, cumpărarea unei vile în zonă "poate fi o investiţie profitabilă". Acesta este de părere că, dacă ar fi să identificăm pe harta României zonele cu cele mai mari şanse de creştere a unei investiţii imobiliare, Valea Prahovei s-ar număra cu siguranţă printre acestea.

Principalul motiv constă în potenţialul turistic al acestei zone, care deţine un atu în plus faţă de litoral, prin durata mult mai mare a sezonului. Deloc de neglijat este faptul că, precizează Zilişteanu, Valea Prahovei este una dintre zonele montane cu cea mai mare căutare printre turişti, datorită apropierii de Capitală şi de alte mari oraşe ale ţării.

Un grad de ocupare de cel puţin 80%, esenţial pentru profit

Practic, recunosc specialiştii imobiliari locali, momentan singura modalitate de a scoate un profit de pe urma achiziţionării unei case pe Valea Prahovei este valorificarea acesteia din punct de vedere turistic, transformând-o într-o pensiune.

Succesul într-o asemenea afacere nu vine însă necondiţionat. Aura Turea subliniază că, pentru acoperirea tuturor cheltuielilor şi obţinerea unui profit satisfăcător, o pensiune ar trebui să aibă un grad de ocupare de cel puţin 80%. Un procent dificil, dar pe deplin realizabil în anumite condiţii, subliniază directoarea House Consulting Imobiliare.

Aceasta precizează că un ingredient esenţial al succesului unei asemenea afaceri constă în serviciile personalizate pentru fiecare categorie majoră de clienţi. "Dacă nu oferi servicii de calitate, totul se duce de râpă", subliniază şi Ionuţ Lungu. Acesta consideră şi că, pentru a atrage mai mulţi clienţi, un accent mai mare ar trebui pus pe divertisment, atât de către proprietarii de pensiuni, cât şi la nivelul zonei per ansamblu.

O casă într-o staţiune sau... castel în Austria

La cât poate fi achiziţionată o casă potrivită pentru deschiderea unei pensiuni pe Valea Prahovei? Aura Turea precizează că preţul minim pentru o construcţie nouă cu o suprafaţă medie de circa 150 de metri pătraţi este de 300.000 de euro. Ceea ce se poate găsi sub acest prag, la aproximativ 200.000 de euro, sunt de obicei case vechi, care au nevoie să fie renovate.

Acestea sunt de regulă cumpărate mai mult pentru teren şi amplasamentul favorabil, menţionează directoarea House Consulting Imobiliare. Turea adaugă însă că media preţurilor practicate pentru casele din Valea Prahovei se situează la 500-600.000 de euro.

Există însă şi excepţii ce tind spre pragul de un milion de euro - un astfel de exemplu este reprezentat de o vilă cu o suprafaţă totală construită de 400 de metri pătraţi, scoasă la vânzare pentru 900.000 de euro.

La asemenea preţuri, cei care achiziţionează de obicei proprietăţi în zonă sunt afacerişti din marile oraşe ale ţării, dintre care Bucureştiul şi Constanţa ocupă primele locuri. Cei din afara ţării sunt, de regulă, mai puţin interesaţi de piaţa locală, destul de scumpă pentru gusturile lor. "Am avut clienţi care au venit din străinătate şi au spus că la preţul ăsta pot cumpăra un castel în Austria", spune Aura Turea.

Trend imobiliar

De la începutul anului, piaţa imobiliară prahoveană traversează o perioadă de stagnare. Puţin probabilă pe termen scurt şi mediu, obţinerea unui profit din revânzare nu mai este luată în calcul de către speculatori.

Deşi cererea a scăzut considerabil, proprietarii se încăpăţânează să menţină preţurile ridicate, cei mai mulţi preferând să scoată proprietăţile de la vânzare în loc să ceară cu 100.000 de euro mai puţin.

Momentan, cea mai mare parte a cumpărătorilor sunt utilizatori finali, oameni care vor să aibă o locuinţă de vacanţă la munte pentru familie.

2.000 euro/mp preţul mediu de vânzare pentru vilele prahovene

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite