Casă pe credit, doar cu un venit de 4.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa aportului propriu în contractarea unui împrumut reduce semnificativ suma maximă pe care o poate oferi banca solicitantului Preţurile mari ale locuinţelor, alături de condiţiile tot

Lipsa aportului propriu în contractarea unui împrumut reduce semnificativ suma maximă pe care o poate oferi banca solicitantului

Preţurile mari ale locuinţelor, alături de condiţiile tot mai stricte în creditare, fac din cumpărarea unei case o misiune aproape imposibilă.

Fără un venit minim lunar de 4.000 de lei, o familie care nu dispune de bani pentru avans nu îşi poate cumpăra pe credit un apartament în Bucureşti. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Credit Zone, companie specializată în intermedierea creditelor cu ipotecă.

Brokerul de credite a analizat variantele prin care o familie cu venit mediu, dar care nu are posibilitatea de a plăti un avans îşi poate cumpăra un apartament în Capitală. Astfel, pentru a achiziţiona un imobil cu două camere într-unul din cartierele Bucureştiului, suma medie necesară este de 90.000 euro.

O familie cu un venit mediu net lunar de 2.500 de lei va obţine de la bancă o sumă insuficientă pentru a se muta în propria locuinţă. Asta în condiţiile în care împumutul se contractează pe 30 de ani, iar solicitanţii nu au alte datorii financiare, dar nici proprietăţi sau bani de avans.

De exemplu, de la Alpha Bank ei vor putea obţine un împrumut maxim de 59.000 euro, cu o rată lunară de 349,95 euro. În condiţiile date, BRD nu poate oferi solicitanţilor mai mult de 51.510 euro, iar Banca Românească - 48.417 euro.

Lipsa avansului impune garanţii suplimentare

În plus, pentru un credit ipotecar la care nu există avans, băncile cer, de regulă, garanţii suplimentare. Fie valoarea imobilului evaluat să acopere între 115 şi 133% din credit, fie este nevoie de unul sau mai mulţi codebitori.

Analizând ofertele băncilor, Credit Zone consideră că o familie cu un venit net lunar de 2.500 lei nu poate achiziţiona un imobil cu două camere fără existenţa unei sume ca aport propriu sau fără girant.

Acest lucru ar fi posibil doar dacă familia solicitantă ar avea un venit lunar de 4.000 lei. Altă soluţie: economisirea de bani pentru avans sau ajutorul rudelor pentru a le deveni girant.

Cererea de finanţări, în creştere

În ciuda celor concluzionate mai sus, cererea de credite ipotecare s-a majorat în ultimele două luni, după ce începutul anului a fost marcat de o încetinire a ritmului de creştere a solicitărilor, a precizat Sergiu Oprescu, preşedintele

Alpha Bank. "La începutul anului a avut loc o temperare a cererii, de fapt o amânare a deciziei de angajare a unui credit pentru achiziţia unei locuinţe. În ultimele două luni se constată o creştere a cererii, ceea ce ar putea marca un interval de timp în care revine încrederea potenţialilor clienţi. Creşterile nu sunt la nivelul de anul trecut, dar vedem o cerere mai educată şi mai calificată", a afirmat Oprescu.

Pe termen lung, decalajul dintre cererea şi oferta de locuinţe din România va exercita în continuare, presiuni asupra preţurilor. Pe termen mediu însă, este de aşteptat ca piaţa imobiliară să intre într-o perioadă de normalitate din punctul de vedere al stabilităţii preţurilor. "Acestea nu au cum să scadă. Pot exista corecţii pe anumite segmente", a susţinut Oprescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite