Casa din centru, investiţia pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorul unei locuinţe de lux într-o zonă bună a Capitalei poate miza pe majorări de preţuri de circa 20% pe parcursul întregului an Până nu demult, simpla lansare a unui complex

Cumpărătorul unei locuinţe de lux într-o zonă bună a Capitalei poate miza pe majorări de preţuri de circa 20% pe parcursul întregului an

Până nu demult, simpla lansare a unui complex rezidenţial - cu luni bune înainte de începerea efectivă a lucrărilor - era de ajuns pentru demararea în forţă a vânzărilor.

Pe o piaţă în care lucrurile încep să se mai aşeze, un avertisment se face tot mai clar auzit: nu toate proiectele vor fi un succes. Singurul segment care promite să rămână câştigător este centrul Capitalei.

Vivando Unirii, Top Nord, Saphir Stein sau Carol Park Residence sunt doar câteva exemple de ansambluri rezidenţiale centrale, adresate clasei superioare. În momentul de faţă, preţurile pentru apartamentele din aceaste zone ale Capitalei sunt sensibil mai mari decât ofertele pentru clasa medie.

Astfel, cele dintâi pornesc de la 1.800 şi tind către 3.000 de euro metrul pătrat, potrivit Cristinei Roşca, Managing Partner Real Time. În plus, reprezentanta Real Time preconizează, pe parcursul întregului an, scumpiri de circa 20% faţă de 2007. În contextul în care anumite segmente ale pieţei rezidenţiale sunt marcat chiar de stagnări ale preţurilor, această rată de creştere este o raritate.

Amplasamentul, cheia succesului

Ce anume face ca ansamblurile din centrul Bucureştiului să aibă un statut special faţă de celelalte segmente ale pieţei? "Majoritatea oamenilor îşi doresc o locuinţă în oraş, cât mai central, aproape de mijloace de transport, în special de metrou, parcuri şi zone comerciale, de distracţii.

Dacă ar putea să îşi permită, probabil 70-80% din cerere şi-ar dori o locuinţă în centru", notează reprezentanta companiei. Indiferent de momentul când se va construi un ansamblu de locuinţe într-o zonă centrală, notează aceasta, el va beneficia cu siguranţă de un solid potenţial de cumpărare.

În acest context, Raluca Săraru, Project Manager în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, subliniază că dezvoltarea unor ansambluri centrale este cu siguranţă o afacere profitabilă. Aceasta, în ciuda rarităţii şi scumpirii terenurilor din astfel de zone.

Investiţii de 130 milioane de euro în locuinţe de lux

În acest context favorabil există developeri care fac o adevărată filozofie din axarea pe acest segment restrâns al pieţei rezidenţiale. Avi Postelnik, CEO-ul Smart Investments & Development, subliniază că toate proiectele dezvoltate de companie urmează acest tipar de nişă: amplasament central pentru locuinţe adresate clasei superioare.

Developerul are momentan în derulare investiţii de circa 27 milioane de euro, în trei proiecte de lux în centrul Capitalei (două în apropiere de Cişmigiu şi altul în zona Floreasca). Acestora urmează a li se adăuga un alt complex, în valoare de circa 15 milioane de euro, în apropiere de Unirii.

Motivul pentru această distribuţie unilaterală a fondurilor companiei este unul cât se poate de simplu: segmentul de lux este cel mai puţin probabil să fie afectat de criza de pe piaţa de real estate. "Oamenii care au bani îi au oricum", motivează Postelnik. Acesta ţine chiar să precizeze că, dintre toate ţările în care operează compania, Bucureştiul este de departe cea mai rentabilă pentru acest segment de piaţă.

Ochiul specialistului

Atunci când o piaţă traversează o perioadă de criză, proprietăţile situate în centru continuă să suscite interesul cumpărătorilor, întrucât acestea oferă cel mai scăzut grad de risc.

Cererea pentru proiectele rezidenţiale situate central va rămâne una puternică, întrucât întotdeauna se vor găsi clienţi care vor dori să locuiască în centru.

Preţurile la acest tip de ansambluri rezidenţiale vor continua să crească, deşi nu în acelaşi ritm trepidant de până acum. Apartamentele care sunt vândute azi cu 2.100-2.200 de euro metrul pătrat pot ajunge cu uşurinţă la un nivel de 2.800-3.000 de euro în următorii doi ani.

Avner Bar,
Co-General Manager Ocif Group România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite