Care va fi preţul apartamentelor în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea specialiştilor pariază pe o stagnare a preţurilor locuinţelor pentru încă un an. Optimismul din urmă cu doar câţiva ani de pe piaţa imobiliară este înlocuit de un pesimism generalizat. O singură mare agenţie estimează un avans al preţului proprietăţilor în 2012.

Consultanţii imobiliari spun la unison că anul viitor nu va aduce modificări semnificative ale preţului apartamentelor. „Independent de potenţialul enorm pe care îl are piaţa din România  şi mai cu seamă piaţa din Bucureşti, este dificil să vorbim de o creştere a numărului de tranzacţii, nemaivorbind de preţuri, în viitorul apropiat", spun reprezentanţii Jones Lang LaSalle.

„Nu sunt optimistă în privinţa unei creşteri a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în 2012. Mai mult, sper doar ca actualele preţuri să se menţină",  a declarat pentru „Adevărul" şi Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. Că următoarele luni nu vor aduce „nicio schimbare notabilă" în ceea ce priveşte preţurile din rezidenţialul autohton cred şi specialiştii de la Colliers International. O opinie discordantă este exprimată de reprezentanţii companiei de consultanţă DTZ Echinox.

Scumpiri de 5% în 2012

Ei lansează chiar un scenariu optimist în care apartamentele, atât cele noi, cât şi cele vechi, se vor scumpi cu 5% în 2012 faţă de acest an. „Într-un scenariu pesimist însă, în 2011 va continua trendul descendent al pieţei, pentru ca abia în 2012 să apară primele semne de stabilizare, iar creşterea să urmeze în 2013-2014", afirmă Bogdan Sergentu, şeful departamentului Evaluări şi Consultanţă al DTZ Echiox.

În prezent, o garsonieră situată în unul din cartierele mărginaşe ale Capitalei poate fi cumpărată pentru un preţ care variază între 25.000 şi 40.000 de euro, în timp ce un apartament de două camere, la periferie, se tranzacţionează  pentru maximum 60.000 de euro, potrivit datelor companiei de evaluări Darian.

În plus, numărul celor care îşi permit să cumpere un apartament va rămâne la cote scăzute. „Din estimările noastre şi având la bază salariul mediu comunicat oficial, 15,7% din populaţia activă a Bucureştiului are un venit net lunar mai mare de 1.000 de euro, care se califică pentru obţinerea unui credit de 40.000-50.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe noi. Asta înseamnă că 137.224 de bucureşteni îşi pot permite un credit în limita acestor sume. Având însă în vedere că studiile arată că doar una din şapte persoane care îşi pot permite să cumpere o locuinţă şi intenţionează să facă acest lucru în această perioadă, rezultă că numărul de potenţiali clienţi este de circa 20.000 de persoane", arată un studiu recent al DTZ.

Realizatorii lucrării afirmă şi că în Capitală s-au vândut anul trecut circa 1.500 de apartmente noi, dintr-un stoc total de astfel de locuinţe de 14.700 de unităţi.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite