Capitala are doar 12 apartamente prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele practicate de hotelurile româneşti pentru astfel de camere sunt, de cele mai multe ori, sub cele din Europa Centrală şi de Est. În Praga, spre exemplu, o noapte de cazare costă cel

Tarifele practicate de hotelurile româneşti pentru astfel de camere sunt, de cele mai multe ori, sub cele din Europa Centrală şi de Est. În Praga, spre exemplu, o noapte de cazare costă cel puţin 2.000 de euro

Capitală europeană, Bucureşti are încă multe lacune la capitolul ospitalitate. Una dintre ele este numărul extrem de mic al apartamentelor prezidenţiale. Din cele peste 100 de hoteluri, doar opt unităţi sunt de cinci stele. Acestea dispun de numai opt apartamente prezidenţiale, la care se adaugă alte patru situate în hoteluri de patru stele.

Faptul că aceste unităţi lipsesc din majoritatea hotelurilor nu ţine însă numai de planurile proprietarilor. "Apartamentele prezidenţiale necesită spaţiu mare şi confortabil, iar majoritatea hotelurilor de cinci stele din Bucureşti sunt reconstruite pe structuri existente, vechi", a explicat pentru "Adevărul" Daniel Ben Yehuda, director general Ramada Plaza, hotel care dispune de trei astfel de apartamente.

80% din clienţi sunt turişti de business străini

Suprafaţa acestora, de doar 40 de metri pătraţi, este însă mică în comparaţie cu cele ale apartamentelor prezidenţiale din JW Marriott -150 de metri pătraţi, Casa Capşa - peste 140 de metri pătraţi sau Intercontinental - 240 de metri pătraţi.

În timp ce majoritatea capitalelor mizează şi pe turişti de leisure, Bucureştiul reuşeşte să-i atragă în mare parte doar pe cei din categoria business.

Acesta este însă şi targetul apartamentelor prezidenţiale. Actorii, cântăreţii, politicienii sau oameni de afaceri străini reprezintă peste 80% din clienţii acestor unităţi. Însă "turismul de business este doar o situaţie de conjunctură", spune Paul Mărăşoiu, director regional pentru România, Bulgaria şi Moldova al Golden Tulip Hotels, Inns& Resorts.

De ce sunt totuşi atât de puţine apartamente prezidenţiale în Capitală? "Pentru că nu există cerere pentru mai multe", spune Tinu Sebeşanu, CEO Trend Hospitality şi fostul director general al hotelului de cinci stele Howard Johnson Grand Plaza.

De aceeaşi părere este şi Ben Yehuda. "Cererea de apartamente prezidenţiale a apărut în ultima perioadă, când Bucureştiul a devenit un pol important în conferinţele strategice internaţionale", subliniază directorul Ramada Plaza.

Tocmai de aceea, potrivit directorului Ramada Plaza, Capitala are nevoie doar de zece apartamente prezidenţiale "datorită intensificării acestor evenimente care nesecesită astfel de facilităţi". În perioada summitului NATO, Ramada Plaza i-a găzduit pe preşedintele şi primul-ministru al Albaniei şi pe primul-ministru al Belgiei.

Ariel Sharon şi Billy Idol au ocupat pe rând aceeaşi cameră

Apartamentele prezidenţiale sunt preferate şi de cântăreţi şi vedete de cinematografie, nu doar de politicieni. Celebrul Apartament Imperial de la etajul al 19-lea al hotelului Intercontinental a avut de-a lungul timpului oaspeţi ca Billy Idol, Jose Carreras, Samantha Fox, Vladimir Voronin sau Ariel Sharon.

Beneficiind de una dintre cele mai înalte poziţii din Capitală, apartamentul Hotelului Carol a găzduit importante nume din muzică, precum Beyonce şi pe membrii formaţiei Deep Purple. Cele două apartamente ale Hotelului Marriott au fost ocupate pe rând de Pet Shop Boys şi de cântăreaţa australiană Kylie Minogue.

Cele mai scumpe camere

Hotel Euro/noapte
J.W. Marriott 1.800
Carol Parc 1.500
Intercontinental 1.500
Athene Palace Hilton 800
Ramada Majestic 800
Crowne Plaza 650
Howard Johnson 650
Casa Capşa 600

Paralela cu pietele internaţionale

Nu doar Bucureştiul stă prost la capitolul apartamente prezidenţiale. Fenomenul este întâlnit şi în alte capitale est-europene, precum Varşovia, Budapesta sau Praga.

Cele trei oraşe "nu se pot lăuda nici ele cu un număr mare de astfel de camere, deoarece au preţuri ridicate, iar costurile de întreţinere sunt mari", spune Daniel Ben Yehuda, director general Ramada Plaza.

La nivel internaţional, cea mai scumpă unitate este în Bahamas şi costă peste 16.000 de euro pe noapte.

Celebrul etaj 18 al hotelului newyorkez The Plaza poate fi şi el închiriat pentru o sumă fabuloasă. Aproape 10.000 de euro pe noapte.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite