Boom-ul imobiliar la sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epoca de aur a imobiliarului european îşi trăieşte ultimele momente. Irlanda şi ţările de la Marea Baltică sunt pieţele cele mai afectate de tsunamiul care a lovit acest

Epoca de aur a imobiliarului european îşi trăieşte ultimele momente. Irlanda şi ţările de la Marea Baltică sunt pieţele cele mai afectate de tsunamiul care a lovit acest domeniu

Ultimul deceniu este adesea caracterizat drept perioada de glorie a imobiliarului european. Ca urmare a creşterii economice puternice şi a dobânzilor scăzute, cererea de locuinţe s-a majorat considerabil. În prezent, ne aflăm însă la un punct de cotitură în povestea de succes a locuinţelor de pe bătrânul continent, iar faptul că balonul imobiliar pierde din ce în ce mai mult aer este deja o certitudine.

Între 1995 şi 2005, preţurile caselor din Irlanda s-au majorat cu 270%, iar cele din Marea Britanie cu 209%, potrivit datelor companiei Re/Max. În alte ţări, precum Spania, Norvegia, Danemarca sau Franţa, ratele totale de creştere au fost, de asemenea, mult peste 100%, acestea atingând valori de 166%, 137%, 130% şi respectiv 121%.

Dacă 2006 trimitea doar nişte avertismente timide, 2007 a adus o schimbare radicală de situaţie. Rata scumpirii caselor europene a încetinit substanţial, iar în unele ţări s-au înregistrat chiar scăderi de preţuri faţă de perioada anterioară. "2007 va rămâne probabil în istorie ca anul în care marele boom al preţurilor la casele europene s-a încheiat", se arată în cel mai recent raport al Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Autorii studiului subliniază că, deşi pe ansamblul lui 2007, casele europene au fost mai scumpe decât în 2006, sfârşitul anului a adus o îngheţare a tranzacţiilor.

După creşteri de preţuri de peste un deceniu, Irlanda a devenit ţara cu cea mai proastă evoluţie în 2007. Casele din insulă s-au ieftinit, în medie, cu 7%. O scădere comparativă a avut loc şi în Ţările Baltice, care au fost de asemenea protagonistele unora dintre cele mai mari creşteri în anii precedenţi. Germania, Franţa şi Danemarca sunt alte exemple de ţări care au înregistrat scăderi ale preţurilor la locuinţe.
Majorarea dobânzilor a îngheţat piaţa

Pe de altă parte, scumpiri semnificative ale caselor au avut loc în Polonia, ţările din Scandinavia, cele din zona Mării Mediterane şi în statele recent intrate în Uniunea Europeană. În ciuda acestor date însă, ratele de majorare din toate aceste ţări sunt sensibil mai scăzute faţă de 2006.

Contrar zvonurilor vehiculate în piaţă de către analişti şi cumpărători deopotrivă, "de vină" pentru această cădere a pieţei europene nu este extinderea crizei financiare de peste Ocean - deşi efecte restrânse ale acesteia se vor resimţi şi aici. "Majorarea ratelor dobânzilor şi nu atât criza americană a creditelor subprime a fost una din principalele cauze ale scăderii", se arată în raportul RICS.

În condiţiile unor dobânzi din ce în ce mai ridicate, populaţia nu şi-a mai putut permite să cumpere case la preţuri din ce în ce mai mari. Situaţie ce a lăsat doar două posibilităţi: fie îngheţarea pieţei, prin netranzacţionarea unor proprietăţi devenite prea scumpe, fie declinul uşor al preţurilor. În momentul de faţă, ambele variante sunt verificate în egală măsură de harta imobiliarului european.

În acest context, sfârşitul boomului imobiliar european poate fi pus pe seama autorităţilor monetare, conform studiului RICS. Majorarea ratelor dobânzilor poate fi privită ca o măsură de precauţie pentru prevenirea unei eventuale crize a sistemului bancar.

Specialiştii Re/Max subliniază: "Chiar dacă autorităţile monetare neagă faptul că ţintesc piaţa imobiliară, experienţa dovedeşte altceva. Când autorităţile monetare şi cele din piaţa imobiliară simt că există o supraîncălzire pe segmentul rezidenţial, dobânzile sunt majorate treptat".

O prăbuşire similară celei din SUA este puţin probabilă în Europa

În ciuda scăderii preţurilor la locuinţe preconizate pentru unele ţări europene în 2008, riscul prăbuşirii pieţei imobiliare este totuşi unul scăzut. "Economia europeană este încă puternică. Combinaţia dintre ratele dobânzii mai ridicate şi o recesiune bruscă şi accentuată este încă puţin probabilă", arată analiştii RICS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite