Boom pe piaţa caselor pe structuri metalice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea mare de astfel de locuinte a dus la apariţia blocurilor din oţel Un preţ de construcţie de 400 de euro pe metru pătrat, timp de execuţie de maximum trei luni şi o izolare de

Cererea mare de astfel de locuinte a dus la apariţia blocurilor din oţel

Un preţ de construcţie de 400 de euro pe metru pătrat, timp de execuţie de maximum trei luni şi o izolare de bună calitate. Acestea sunt atuurile noului tip de case.

Iar constructorii care folosesc pentru întreaga structură a casei profiluri metalice spun că vânzările au luat foc. Lipsa forţei de muncă specializate pe acest tip de lucrări reprezintă singurul impediment. Casele din metal construite în România au un regim de înălţime redus.

Chiar dacă, din perspectiva preţului, produsul pare destinat clasei medii, cele mai mari comenzi vin de la persoane care visează la o locuinţă de lux. Asta deoarece izolaţiile superioare ale acestor locuinţe şi structura maleabilă le transformă în soluţii ideale pentru folosirea energiilor verzi în vederea încălzirii.

Mai mult, soluţia a fost adoptată şi de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), care a inaugurat recent un bloc cu 20 de apartamente pe acest tip de structură. Întregul imobil a fost edificat în numai cinci luni. Încălzirea se face pe bază de pompe de căldură. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţei, Laszlo Borbely, anunţa că acesta face parte dintr-un proiect care cuprinde 100 de astfel de clădiri.

Creştere de 200% a comenzilor

Compania Tiro Invest este unul dintre pionierii de pe această piaţă. Firma face parte dintr-un grup american specializat în construcţia de astfel de locuinţe. Le-au fost necesari doi ani de teste pentru a primi toate aprobările pentru dezvoltarea acestor case în România. Proiectele au trebuit adaptate condiţiilor climatice din ţară. Până acum au primit câteva comenzi de construcţie a unor case particulare.

Anul trecut au construit opt case şi au simţit că lumea începe să iasă din conservatorismul care domina piaţa. Anul acesta a reprezentat un adevărat boom. Jan de Graeve, administratorul companiei, spune că are comenzi până la sfârşitul anului pentru 24 de case.

Mai mult, americanii au demarat negocieri cu un dezvoltator local pentru dezvoltarea unui întreg cartier. Casele construite au maximum două etaje. Preţul final pentru o locuinţă de 200 de metri pătraţi ajunge la 80.000 de euro. Produsul are o garanţie de 15 ani.

Piaţă frânată de lipsa specialiştilor

Alte societăţi au parte de aceeaşi creştere a comenzilor, însă le este greu să le onoreze, fiind limitat de problemele cu personalul. Unic Rotarex din Bistriţa spune că numărul actual de specialişti de care dispun nu le permite să construiască mai mult de cinci case pe an.

"Furnizate la cheie, ajungi la maximum 450 de euro, plus TVA. Finisajele sunt net superioare construcţiilor clasice", spune Marius Rotar, managerul companiei. Multe dintre locuinţe au ataşate panouri solare sau încălzire prin pardoseală, pentru a beneficia la maximum de izolaţiile superioare.

Producătorii de profiluri, cu ochii pe această piaţă

Arcelor Mittal Construction, unul dintre principalii jucători de pe piaţa de profiluri metalice, doreşte să implementeze acest sistem de anul viitor. "Vom construi anul acesta o casă-pilot, iar după ce vom studia cum se comportă aceasta în mediul autohton, vom implementa proiectul începând cu primăvara viitoare", a declarat Marian Pârvu, managerul companiei.

El crede că preţul va reprezenta principalul atu. Doar la structură economiseşti 20% comparativ cu locuinţele clasice. Oţelul va fi adus de la fabricile Arcelor din Belgia şi Franţa. În aceste ţări, la care se adaugă şi Spania, proiectul e aplicat de mulţi ani, fiind unul de succes pentru grup.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite