Berea se va scumpi cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul malţului s-a dublat în mai puţin de un an, ajungând de la 270 euro/tonă în 2006 la 570 euro/tonă în această toamnă Recolta slabă de orz înregistrată în toată Europa şi

Preţul malţului s-a dublat în mai puţin de un an, ajungând de la 270 euro/tonă în 2006 la 570 euro/tonă în această toamnă

Recolta slabă de orz înregistrată în toată Europa şi cererea în continuă creştere de malţ au avut ca efect o majorare semnificativă a preţurilor de livrare pentru acest ingredient. Rezultatul: berea se va scumpi cu aproximativ 25%, pentru că malţul reprezintă un sfert din costuri, iar preţul acestuia s-a dublat.

După producătorii de carne, lapte, pâine şi alimente de bază, a venit şi rândul berarilor să ne aducă vestea proastă a scumpirilor. Ei sunt presaţi în primul rând de creşterea costurilor de achiziţie a principalului ingredient, malţul (obţinut din orz), al cărui preţ a cunoscut o majorare fără precedent.

O decizie extrem de grea

Practic, preţurile s-au dublat, crescând de la 270 euro/tonă în 2006 la 570 euro/tonă în această toamnă. Şi, după cum estimează specialiştii pieţei, preţul malţului va continua să crească până peste pragul de 600 de euro/tonă în perioada imediat următoare. "În mod tradiţional, berarii nu modifică preţul berii în sezonul rece (octombrie-aprilie), dar acum costurile au crescut foarte mult.

Va fi o decizie extrem de grea pentru producători, care trebuie să aleagă între menţinerea preţurilor - cu preţul reducerii sau chiar dispariţiei profitului - şi scumpirea berii. Vom vedea, de la caz la caz, ce soluţie va adopta fiecare producător în parte", ne-a declarat, ieri, Vifor Verşescu, directorul Patronatului Producătorilor Independenţi de Bere din România (PIBR).

El a explicat că malţul are o pondere de 25% până la 30% în costurile de producţie a berii, iar hameiul - aproximativ 15%, restul fiind reprezentat de utilităţi, taxe şi salarii. "Acum, marja de profit se situează undeva la 5%, astfel că va fi greu de preluat întreaga majorare de costuri fără ca aceasta să se transmită în preţul final al berii".

Liderul PIBR estimează că, pe piaţa românească a berii, cifra de afaceri cumulată a producătorilor ajunge la 1,2 miliarde de euro pe an. Necesarul de malţ este estimat la 250.000 de tone, dar cei patru producători autohtoni (Suceava, Satu Mare, Galaţi şi Roşiori) au o capacitate totală de 44.000 de tone şi produc efectiv doar 20.000 de tone.

Cel mai popular produs

În primul semestru din 2007, în România s-au vândut (şi băut) 9,4 milioane de hectolitri de bere

Creşterea anuală a consumului este mai mare de 20%

Consumul pe cap de locuitor, în 2007, este estimat la peste 80 de litri/persoană/an

În ultimii 10 ani, piaţa românească a berii s-a dublat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite