Băncile au cerut sume duble pentru Prima Casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Şaramet, preşedinte FNGCIMM
Aurel Şaramet, preşedinte FNGCIMM

Solicitările din partea mediului bancar pentru garanţii în cadrul programului guvernamental au însumat 1,3 miliarde euro, în condiţiile unui plafon maxim de 700 de milioane de euro

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Grantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii(FNGCIMM), a declarat că unele bănci au solicitat neraţional plafoane pe care cu siguranţă nu le vor consuma. „Nu vreau să nominalizez, dar mi se pare că unii au exagerat. În trei luni avem dreptul să redistribuim aceste plafoane în funcţie de cât a consumat fiecare bancă”, precizează Şaramet. El a adăugat că este sigur că plafonul de împrumut garantat de stat va fi acoperit. „Din august până la sfârşitul lunii februarie, deci în şapte luni, au fost luate împrumuturi totale de circa 700 de milioane de euro. Ne aşteptăm să se consume acest plafon de 700 de milioane de euro până la sfârştiul anului”, adaugă preşedintele FNGCIMM. El a precizat că ritmul de accesare din cadrul acestui program a fost peste aşteptări. Din creditele acordate prin „Prima Casă”, 80% au venit din partea a maximum cinci bănci, printre care BRD, BCR, Alpha şi Banca Românească. În program au fost înscrise 18 bănci.

Prima Casă pentru construcţii noi, pe butuci

Autorităţile nu au definitivat încă normele în ceea ce priveşte modul de aplicare a garantării împrumuturilor pentru construcţia de noi case, însă, din punct de vedere tehnic s-a ajuns la un acord, potrivit lui Şaramet. El a adăugat că acum este nevoie ca aceste soluţii tehnice să fie încadrate într-un act legislativ, estimând că acest lucru va fi definitivat în aproximativ zece zile. Printre elementele care au necesitat dezbateri mai lungi se numără chestiuni precum retragerea unuia dintre asociaţii pentru construcţia unui imobil prin fonduri de la bănci garantate de stat, posibilitatea ca instituţiile bancare să ia în garanţie şi bunurile viitoare, alternativa plăţii primei rate către firma de construcţii pentru ca aceasta să poată demara lucrările sau adaptarea procedurilor informatice la noile realităţi.
Şaramet a precizat că nu exclude posibilitatea ca unele asocieri viitoare să includă şi reprezentanţi, persoane fizice, ai unor dezvoltatori imobiliari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite