Avner Bar a lasat avocatura pentru imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele "tranzacţii" le-a făcut în Tel Aviv. La început, achiziţiona, reamenaja şi apoi revindea apartamente. Cei dintâi bani pe care i-a obţinut ca mic investitor au fost 10.000-15.000 de

Primele "tranzacţii" le-a făcut în Tel Aviv. La început, achiziţiona, reamenaja şi apoi revindea apartamente. Cei dintâi bani pe care i-a obţinut ca mic investitor au fost 10.000-15.000 de dolari. Apetitul pentru afaceri imobiliare la scară mare l-a căpătat însă când a lucrat pentru una dintre companiile de avocatură de top
din Israel.

La 35 de ani, ca director general al Ocif Group România, Avner Bar se învârte în cercurile developerilor de renume internaţional. După cei doi ani şi jumătate petrecuţi în Bucureşti, are aerul încrezător specific investitorului căruia nici prin cap nu-i trece să-şi stabilească durata şederii. La temerile că real estate-ul românesc ar fi în prag de bubble, nu poate decât să zâmbească enigmatic. "Dezvoltarea acestei pieţe nici măcar nu a început", decretează fără drept de apel.

Într-o dimineaţă de luni, ne întâmpină cu o strângere fermă de mână, însoţită de un zâmbet relaxat. Două gesturi ce pică perfect în ton cu îmbinarea armonioasă între ţinuta office şi aerul degajat pe care îl emană.

Cere secretarei o cafea, deşi nu se sfieşte să admită că bea prea multă. Este puţin curios cu privire la întrebările la care va trebui să răspundă. Începe să-şi depene povestea, puţin mirat că "cititorii" ar fi interesaţi să cunoască drumul pe care l-a parcurs pentru a ajunge aici.

Deşi imaginea de om de afaceri într-un domeniu atât de profitabil ca real estate-ul i se potriveşte ca o mănuşă, începutul său este unul câtuşi de puţin previzibil. Aceasta pentru că abia după o carieră de cinci ani în cadrul armatei a făcut pasul hotărâtor spre imobiliare.

N-a fost vorba însă de o intrare directă, în plină forţă, în această industrie. A studiat mai întâi Dreptul şi s-a angajat ca avocat specializat în real estate la una dintre companiile de top din Israel: Fischer Behar Chen Well Orion & Co. Aici a avut şansa să intermedieze tranzacţii de zeci de milioane de euro, iar câştigurile au fost, şi ele, pe măsură. Îşi dorea însă mai mult decât atât.

"Nu mă gândiserăm niciodată să fac o carieră în avocatură", mărturiseşte. Recunoaşte cu sinceritate că motivul pentru care s-a îndreptat către această profesie a fost că, după ce a demisionat din postul de comandant în armată, nu prea ştia ce să facă.

Şi-a dorit să fie în locul celor care luau deciziile

Planurile sale de viitor au început să prindă contur în perioada în care a lucrat pentru FBC & CO. Îşi dorea tot mai mult să treacă "de cealaltă parte a mesei". "Am simţit întotdeauna că aceasta era o slujbă foarte interesantă", îşi motivează Avner Bar "ocheadele" aruncate în tabăra developerilor pe vremea când era doar un tânăr avocat. Cu un zâmbet uşor autoironic, acum recunoaşte că, poate şi din orgoliu, voia de fapt să ia el însuşi deciziile.

Hotărârea de a trece în tabăra dezvoltatorilor a luat-o în urmă cu cinci ani. Alături de un prieten care lucra pentru una dintre marile companii de contabilitate din Israel, a început să "sondeze" piaţa din Costa de Sol, Spania, care trecea la vremea respectivă printr-o dezvoltare fulminantă. Instinctul i-a spus atunci să nu investească aici, deoarece boomul era pe sfârşite (lucru ce s-a adeverit ulterior).

"Trebuie cu adevărat să verifici potenţialul unei pieţe", subliniază acum, cu flerul specific unui avocat. De la imobiliarul spaniol a trecut la cercetarea unei alte pieţe cu un potenţial deosebit pentru dezvoltarea de case de vacanţă: Croaţia.

În timpul petrecut aici, el şi prietenul lui s-au alăturat companiei israeliene Aviv Ocif Group, care le oferea capitalul necesar derulării unor investiţii la scară înaltă. Atenţia i s-a îndreptat apoi spre România. "Când vezi că toată lumea aleargă spre acelaşi loc, există un motiv", observă zâmbind.
"Savurez această nouă situaţie"

Prima oară când a venit în Bucureşti a fost "uimit de energia oraşului", de oamenii care forfoteau încoace şi încolo, dornici să reuşească în afaceri. Aceeaşi energie a regăsit-o şi la nivelul pieţei imobiliare. Şi-a dat seama din prima însă că evoluţia real estate-ului autohton era radical diferită de cea a celorlalte ţări care fuseseră "măturate" de boomul european.

Recunoaşte că, de ceva timp, piaţa "trece printr-o perioadă de confuzie, în care oamenii stau pe gard fără a lua nicio decizie". Până acum, preţurile au tot crescut, pe o piaţă dominată de vânzători. Lucrurile s-au schimbat însă în ultima vreme.

Cumpărătorii (fie ei persoane fizice sau investitori) nu mai sunt dispuşi să plătească oricum şi oricât. Lucrurile sunt deja mult mai rezonabile. "Acum savurez această nouă situaţie", ne spune, lăsându-se zâmbind pe spătarul scaunului. Afişează satisfacţia investitorului căruia îi este permis în sfârşit să negocieze, fără teama că preţul care i se cere pe un teren va creşte peste noapte.

Pe tot parcursul discuţiei, are aerul omului potrivit aflat la locul potrivit. "Lăsând banii la o parte, mă simt cu adevărat binecuvântat că am ocazia să fac ceea ce-mi place", spune. Se consideră norocos că nu se încadrează în categoria acelora care, deşi câştigă bine, nu pot spune că meseria lor le face cu adevărat plăcere.

Deşi se simte bine în Bucureşti, nu se imaginează rămânând aici pentru totdeauna. Chiar şi acum face tot posibilul să-şi petreacă aproape fiecare weekend "acasă". "Îmi place România, Bucureştiul, însă acesta este al doilea loc preferat. Centrul vieţii mele va fi întotdeauna Israel, Tel Aviv", mărturiseşte Avner Bar.

Pe scurt

A studiat Dreptul şi a lucrat ca avocat în imobiliare pentru FBC&CO
Practică yoga, sky-diving, kite-diving şi fitness
Îi place să călătorească, iar una din destinaţiile sale preferate este India
Mâncarea italienească e una din preferatele sale, alături de sushi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite