Atena a ieşit din era marilor câştiguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul rămâne scump. Preţul unui metru pătrat de teren în centrul oraşului ajunge până la 6.000 de euro Un oraş alb şi sufocant. Atena, locul unde democraţia a luat naştere,

Terenul rămâne scump. Preţul unui metru pătrat de teren în centrul oraşului ajunge până la 6.000 de euro

Un oraş alb şi sufocant. Atena, locul unde democraţia a luat naştere, promite încă de la primul pas câteva zile de concediu de neuitat sau o casă mereu însorită pentru cei care se gândesc să cumpere aici o proprietate rezidenţială.

Am ştiut încă din aeroport ce trebuie să vizitez. Am început dis-de-dimineaţă cu stânca sacră a Atenei, Acropole.

O adevărată minune a arhitecturii. Aici sunt cele mai multe lăcaşuri de cult şi cele mai importante monumente religioase din oraşul elen. Cu doar un secol şi jumătate în urmă, pe dealurile Acropolelor încă erau locuinţe.

Ţara Ouzo-lui

Mai jos de Acropole poţi să vezi două dintre cele mai cunoscute teatre din lume. Încă folosit pentru concerte, Teatrul Herod Atticus a fost construit de romani cu două secole înaintea erei noastre. Şi mai vechi este Teatrul lui Dionysios.

Primul teatru din piatră din lume era folosit de romani pentru luptele gladiatorilor. Impresionant este puţin spus când vorbeşti despre Templul lui Poseidon. Zeului mării i-a fost închinat cel mai frumos sanctuar al Atenei, pe care îl redescoperi cu fiecare vizită.

6.000 de euro metrul pătrat de teren

Să simt Grecia aşa cum apare în albumele foto, să iau pulsul oraşului care îmi părea, în mod paradoxal, familiar, am pornit o plimbare pe străduţele pline cu localnici.

Muzică la fiecare colţ, râsete zgomotoase ca pe la noi şi un miros de bucătărie tradiţională m-au condus uşor înspre centrul cu imobile când cenuşii, când din sticlă şi oţel. Dacă e ceva ce zonele centrale au în exces, sunt locurile în care poţi mânca.

Deschis în urmă cu aproape un sfert de secol, restaurantul Le Bar Bodega este cunoscut pentru muzica cosmopolită pe care o poţi asculta seară de seară. Aici am mâncat celebra Mezedas cu sardine prăjite, asezonate cu lămâie, ardei iute şi măsline.

Mâncarea capătă un gust aparte dacă este servită alături de Ouzo, băutura tradiţională a grecilor. Chiar dacă ocoleşti restaurantele ateniene, nu poţi rata Souvlakis sau shaorma Greciei. Odată cu reîntoarcerea Jocurilor Olimpice în Grecia, în august 2004, segmentul rezidenţial a înregistrat un boom în ceea ce priveşte numărul de apartamente construite în Atena.

Mulţi investitori străini au achiziţionat astfel de unităţi şi au reuşit să obţină profituri foarte mari în urma revânzării şi închirierii. Sfera marilor câştiguri nu mai este însă de actualitate.

Chiriile garsonierelor pleaca de la 120 de euro

Chiria medie pentru locuinţele din centrul Atenei poate ajunge acum la un maxim de 12 euro pe metru pătrat, potrivit unei analize Danos & Associates în colaborare, cu Atisreal. Adică pentru o garsonieră cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi, un atenian plăteşte 360 de euro pe lună.

Cu aceeaşi sumă poţi închiria o astfel de locuinţă şi în Bucureşti. Însă în zonele semicentrale. Locuinţele din suburbiile ateniene pot fi închiriate cu mult sub preţurile practicate în România. Cu doar 4 euro pe metru pătrat pe lună, cât este chiria minimă, o garsonieră de 30 de metri pătraţi costă 120 de euro.

Preţuri mai mari sunt practicate pe piaţa de terenuri destinate dezvoltărilor rezidenţiale. Pe fondul lipsei ofertei, costul unui metru pătrat poate atinge 4.000-6.000 de euro. Segmentul de birouri din capitala Greciei a înregistrat o creştere constantă de-a lungul ultimilor ani.

Anul trecut, chiriile acestor spaţii s-au majorat în medie cu 8% faţă de 2006. Cel mai mare avans, de 13%, a fost înregistrat în zona centrală a Atenei, pe Bulevardul Syntagma. Cea mai mare sumă plătită de atenieni pentru un metru pătrat a fost de 457 de euro pe an, potrivit analizei Cushman& Wakefield, Office Space Across the World.

Mersul preţurilor

Locuinţele din Grecia au preţuri similare celor de pe piaţa românească. Un apartament din Atena, de 110 metri pătraţi, cu două dormitoare, poate fi achiziţionat pentru 180.000 de euro, potrivit agenţiei imobiliare greceşti Ireal.

Un altul de 84 metri pătraţi, cu un dormitor şi living, amplasat în zona centrală este scos spre vânzare pentru 150.000 de euro. Cu aceeaşi sumă poţi achiziţiona o unitate similară în zonele bucureştene Tineretului sau Nerva Traian. De cele mai multe ori însă, suprafeţele locuinţelor din Bucureşti nu sunt la fel de generoase ca cele din Atena.

Locaţiile exotice, precum Santorini, sunt mai puţin costisitoare. Un apartament de două camere cu o suprafaţă de aproape 60 de metri pătraţi, mobiliat tradiţional, costă 105.000 de euro.

Însă luxul se plăteşte scump şi aici. O vilă tipic grecească de 110 metri pătraţi, cu 4.000 de metri pătraţi terenul aferent, are ca preţ de pornire 1,6 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite