Apartamentele vechi se ieftinesc în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul apartamentelor vechi a scăzut semnificativ în majoritatea oraşelor mari din provincie. Ziarul "Adevărul" a ajuns la această concluzie după câteva luni de monitorizare a

Preţul apartamentelor vechi a scăzut semnificativ în majoritatea oraşelor mari din provincie. Ziarul "Adevărul" a ajuns la această concluzie după câteva luni de monitorizare a informaţiilor colectate de la agenţiile imobiliare.

Cele mai notabile descreşteri s-au înregistrat în Sibiu. Un apartament cu două camere, achiziţionat la sfârşitul anului trecut cu 75.000 de euro, valorează acum numai 45.000 de euro.

Şi în oraşe precum Arad, Braşov, Constanţa, Iaşi sau Timişoara, pretenţiile proprietarilor de locuinţe cu trei camere au scăzut cu peste 10.000 de euro în aproximativ cinci luni.

Tendinţa de diminuare a tarifelor, anunţată încă de anul trecut, începe să-şi facă simţită prezenţa tot mai pregnant pe piaţă. Preţurile au scăzut chiar şi cu 30.000 de euro pentru un apartament cu două camere

Chiar dacă în continuare piaţa rezidenţială autohtonă este dominată de locuinţe vechi, preţurile apartamentelor de acest tip din principalele oraşe din provincie au intrat pe o pantă descendentă.

Prețurile apartamentelor vechi au scăzut în prima jumătate a lui 2008 în cel puțin șapte din cele 26 de orașe de provincie cu peste 100.000 de locuitori, conform datelor primite de la agențiile imobiliare locale, comparate cu prețurile consemnate anul trecut şi date publicității recent, într-un studiu al CB Richard Ellis Eurisko (CBRE). De pildă, conform CBRE, un apartament cu două camere construit înainte de 1989 aflat în zona semicentrală a oraşului Sibiu costa în medie 75.000 de euro în decembrie 2007.

În luna mai 2008, potrivit agențiilor locale, același apartament costă 45.000 de euro. Asta înseamnă o scădere de 30.000 de euro în numai șase luni. Și în Arad, tarifele s-au diminuat. Dacă la sfârșitul lui 2007 un apartament cu două camere costa 50.000 de euro, astăzi el poate fi achiziționat cu 45.000 de euro. La trei camere, diferența este și mai mare, de peste 20.000 de euro.

Procentul real de scădere, greu de determinat exact

Specialiștii imobiliari spun însă că trebuie să ținem cont în evaluarea acestor date de marja de eroare a studiilor, cuprinsă între 3% și 6%. Mai mult, unii agenți locali spun că datele din decembrie sunt mai mari decât valoarea efectivă a tranzacțiilor.

"Probabil că aceste date au fost luate de la notari, unde prețurile de vânzare nu sunt cele reale, ci sunt mai mari. Mai toți cumpărătorii care achiziționează o locuință printr-un credit imobiliar au tendința de a cere mai mult la bancă, și automat suma de achiziție a unui apartament este mult mai mare în actele notariale.

Oricum, la Arad, locuințele vechi nu se vând decât într-o foarte mică măsură, toată lumea așteaptă ceva, nu se știe ce", explică Monica Platon, director al agenției imobiliare arădene Euromon. Cu toate acestea, este clar că prețurile reale ale apartamentelor vechi din provincie s-au înscris pe o pantă descendentă. "În momentul actual, prețurile au scăzut cu 3%-4%, și tendința pe piața imobiliară este de scădere a prețurilor la toate tipurile de apartamente.

Putem spune că piața este în stagnare, dar eu cred că în perioada de toamnă prețurile se vor relansa, cum s-a întâmplat și în 2006", spune Aurel Vid, manager Sovida, agenție imobiliară timișoreană. Conform datelor din studiul CBRE, în decembrie 2007 o unitate locativă veche cu trei camere se vindea în orașul de pe Bega la prețul mediu de 92.500 de euro, iar în prezent se comercializează în medie cu 80.000 de euro, potrivit datelor de la agențiile locale.

Finalizarea proiectelor noi scade preţul la apartamentele vechi

Mult aşteptata ieftinire vine după un an de scumpiri explozive. Pentru fiecare din oraşele analizate, experții CBRE-Eurisko au identificat motivele care au dus la creşterile de anul trecut pe segmentul apartamentelor vechi. Pe fondul investiţiilor Ford în oraş şi implicit a creşterii numărului de angajaţi, preţurile din Craiova s-au apropiat lejer de cele din Bucureşti.

În decembrie 2007, prețul unui apartament de două camere era 61.000 de euro, iar în prezent a scăzut ușor, la 59.000 de euro.

Tendința pe piața craioveană a apartamentelor vechi este în prezent una de stagnare. În plus, cererea pentru vilele individuale a crescut în ultimul timp, încă un motiv de scădere pe rezidențialul vechi. Acest lucru s-a întâmplat deja în Brașov, unde locuințele noi s-au înmulțit într-un ritm susținut. Mulţi investitori au punctat oraşul de la poalele Tâmpei. O zonă foarte scumpă prin prisma potenţialului turistic, Braşovul se aglomerează cu proiecte noi. Acestea sunt mult mai interesante pentru cumpărătorii de apartamente, care le preferă în defavoarea fondului locativ vechi.

Cererea de spaţii locative scade şi în oraşele din apropierea Capitalei

Din cauza crizei de terenuri din Ploieşti şi a preţului pe metrul pătrat care atinsese nivelul de 1.500 de euro, dezvoltatorii imobiliari au dat startul unei serii de proiecte de blocuri cu apartamente. Cererea foarte mare de locuinţe, corelată cu lipsa proiectelor noi finisate, a dus la atingerea unor preţuri de 100.000 de euro pentru un apartament vechi cu patru camere. Un motiv cât se poate de real şi decisiv în influenţarea preţurilor apartamentelor vechi din Ploieşti este apetitul bucureştenilor pentru locuinţele de aici.

Tarifele au crescut de la 65.000 de euro pentru un apartament vechi de trei camere în decembrie 2007 la 83.000 de euro în mai 2008. Tendința în prezent este una de scădere, pentru că în martie același apartament costa 90.000 de euro.

Decalaj tot mai mare între oferta de imobile şi cererea de pe piaţă

Prețul unei garsoniere vechi în Pitești era 60.000 de euro în martie 2008, cu circa 18.000 mai mult decât în decembrie 2007.

Motivul acestei creșteri a fost, conform agenților imobiliari locali, dezvoltarea orașului în urma investițiilor făcute de rețelele de retail, fabricile de mașini și tricotaje. În ultimele două luni însă, prețurile au scăzut vertiginos și aceeași garsonieră costă astăzi 52.500 de euro. "Tendința pe piața imobiliară locală este în general de stagnare a prețurilor. Putem vorbi chiar de o ușoară scădere, datorită numărului mic de tranzacții ce au loc. Se înregistrează un decalaj tot mai mare între oferta de imobile și cererea de pe piață.

Oferta este într-o ușoară creștere, iar cererea scade într-un ritm alert, în mod continuu", a declarat recent Nicoleta Mitroi, responsabil departament vânzări la agenția imobiliară piteșteană Imperial Grup House.

Ochiul specialistului

Există o diferenţă considerabilă între preţul cerut de proprietari şi cel obţinut, iar în prezent piaţa se confruntă cu o revenire la normalitate. Dacă în urmă cu câteva luni un apartament scos la vânzare era cumpărat foarte repede, acum situaţia este diferită. Se aşteaptă două săptămâni, o lună, uneori chiar două. Cumpărătorul a început să fie educat, iar preţul proprietăţilor vechi se negociază.

Preţurile acestor unităţi au atins un nivel artificial încă din anul 2005. Este însă foarte greu de preconizat o scădere clară a preţurilor. Nu se va ajunge la ieftiniri la jumătate, dar în următorii ani locuinţele din blocurile vechi vor putea fi achiziţionate cu 20%-30% mai ieftin.
Ruxandra Cleciu
preşedinte Neocasa

Citiţi şi:

1.200.000 de euro, cel mai scump apartament din Bucureşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite