Apartamentele noi din provincie nu se mai vând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tranzacţiilor cu apartamente noi a scăzut în unele oraşe de provincie cu până la 70%. Cumpărătorii aşteaptă scăderea preţurilor. Acestea rămân însă în cea mai mare parte la

Numărul tranzacţiilor cu apartamente noi a scăzut în unele oraşe de provincie cu până la 70%. Cumpărătorii aşteaptă scăderea preţurilor. Acestea rămân însă în cea mai mare parte la nivelul lunii martie.

Luna trecută, agenţii imobiliari din Baia Mare indicau scăderi ale preţurilor cerute de dezvoltatori pentru apartamentele noi. Tendinţa afectează şi alte oraşe, din punctul de vedere al costurilor, dar mai ales al numărului de unităţi locative vândute.

"Volumul tranzacţiilor a scăzut mult faţă de anul trecut. Putem vorbi despre un procent de scădere de 70%. Este o perioadă destul de dificilă pentru sectorul imobiliar ieşean. S-a ajuns la o limită superioară pe care o pot suporta cumpărătorii, în privinţa preţurilor.

În plus, mai este şi scepticismul clienţilor, cauzat de situaţia internaţională dificilă", spune Lucian Nedea, director al agenţiei ieşene Casa Ta Imobiliare. Conform datelor furnizate de agenţia imobiliară Activ Casa, preţurile la locuinţele noi din Iaşi au scăzut semnificativ, cu sume cuprinse între 13.000 şi 20.000 de euro.

Cea mai drastică scădere s-a înregistrat la apartamentele noi de patru camere, care au ajuns să coste, în medie 90.000 de euro, faţă de 110.000 în mai. Înăsprirea continuă a normelor de acordare a creditelor afectează nu numai cumpărătorii de imobile noi, ci şi dezvoltatorii.

Lipsa finanţării scade preţurile în Cluj

Există cazuri, deocamdată foarte rare, în care firmele de dezvoltare imobiliară şi construcţii nu mai pot face faţă ritmului economic al lucrărilor. În lipsa banilor împrumutaţi de la bancă, companiile care nu au alte surse de finanţare se văd nevoite să micşoreze preţurile, pentru a nu întrerupe lucrările.

Asemenea cazuri s-au întâlnit în Floreşti - Cluj, localitatea cu cele mai multe locuinţe terminate din fonduri private în primul trimestru din 2008, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. "Unii dezvoltatori nu şi-au mai putut achita ratele la bancă şi au scăzut preţurile în încercarea de a atrage noi clienţi. Nu putem vorbi de o tendinţă, e vorba despre cazuri disparate.

În general, de la începutul anului nu s-au înregistrat corecţii mari de preţ pe acest segment. Numărul tranzacţiilor însă a scăzut faţă de anul trecut cu circa 20%. Clienţii sunt în expectativă, aşteaptă o scădere a preţurilor", spune Doru Lupeanu, director al agenţiei imobiliare clujene Grup de Lux. Livrarea locuinţelor nou-construite "la roşu" sau "la gri" începe să se contureze într-o tendinţă pe piaţa imobiliară, conform unui studiu Esop.

Locuinţele nefinisate, soluţia dezvoltatorilor

"Pe lângă faptul că se elimină tensiunile dintre dezvoltator şi cumpărători, există şi un alt avantaj, mai ales pentru segmentul clasei medii: preţul metrului pătrat poate fi mai mic cu 100 - 200 de euro, în funcţie de tipul de finisaje. Multi cumpărători se gândesc că îşi pot finisa singuri apartamentul, îl pot personaliza, pot controla direct modul de execuţie şi costurile de finisaje", explică Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite