Albania, următoarea ţintă a boomului imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trei ani, preţurile locuinţelor din Serbia s-a dublat. Potrivit aceluiaşi model de creştere, valoarea caselor din Tirana ar putea ajunge, până în 2011, de la 600 la circa 1.200 de euro

În trei ani, preţurile locuinţelor din Serbia s-a dublat. Potrivit aceluiaşi model de creştere, valoarea caselor din Tirana ar putea ajunge, până în 2011, de la 600 la circa 1.200 de euro metrul pătrat.

Pe parcursul ultimilor ani, dezvoltarea economică a ţărilor est-europene le-a adus automat în atenţia investitorilor străini. Rând pe rând, acestea au fost cuprinse de febra dezvoltării imobiliare, iar preţurile la locuinţe au atins niveluri-record în doar doi-trei ani. Dacă în ţări precum Polonia, Ungaria şi chiar România lucrurile încep să se liniştească, Albania suscită interesul amatorilor de profituri mari.

"Grecia, Corfu şi Macedonia sunt locaţii bine cunoscute, căutate şi populare, însă între acestea se află o ţară redusă ca dimensiuni şi neexploatată până acum, numită Albania. Aceasta este pe cale să devină o forţă importantă pe piaţa investiţiilor", subliniază Paul Winder, project manager în cadrul companiei imobiliare britanice The Right Move Abroad.

Potrivit acestuia, Albania este următoarea ţintă pe harta boomului imobiliar european. Oraşul-capitală, Tirana, se află în momentul de faţă în aceeaşi situaţie în care se regăseau, în urmă cu circa cinci ani, alte capitale est-europene, ce au înregistrat ulterior o dezvoltare fulminantă.

Cea mai ieftină piaţă din Europa

În opinia lui Winder, cel mai mare atu al Albaniei îl reprezintă preţurile mici, care o fac să fie cea mai ieftină piaţă din Europa. La ora actuală, preţul mediu al unui apartament în Tirana este de circa 600 euro pe metrul pătrat. Comparativ, ne-a explicat acesta, în urmă cu trei ani, o locuinţă putea fi achiziţionată în Serbia cu circa 800 de euro metrul pătrat; între timp însă, aceeaşi suprafaţă a ajuns să coste 1.600 euro. Potrivit aceluiaşi model de creştere, în trei ani de acum încolo, preţurile proprietăţilor rezidenţiale din Albania ar putea ajunge până la 1.200 de euro. Această scumpire ar echivala cu o rentabilitate de 100% pentru un investitor care acţionează acum.

O ţară prea mică pentru investitori

Analistul imobiliar autohton Artur Silvestri nu este însă atât de încrezător în potenţialul de creştere a acestei pieţe reduse ca dimensiuni. "Albania nu mi se pare, pentru moment cel puţin, o ţintă foarte bună pentru investiţii", subliniază acesta. Silvestri argumentează că există locaţii europene cu un potenţial mult mai ridicat de atragere a capitalului străin, cum ar fi Ucraina, Serbia şi Turcia. Punctele forte de care această piaţă neexploatată ar putea totuşi beneficia în ochii investitorilor, punctează Silvestri, ar fi preţurile mici, pe de o parte, în corelaţie cu impozitele scăzute, pe de alta, ce ar putea să o transforme într-un aşa-numit "paradis fiscal".

La riscuri mari, profituri proporţionale

Winder recunoaşte că, în acest moment, este posibil ca nu toţi investitorii să observe potenţialul Albaniei. Acelaşi lucru s-a întâmplat nu de mult cu o piaţă care beneficiază la ora actuală de infuzii majore de capital, Serbia, argumentează acesta.

Puţini ar fi prevăzut, în urmă cu trei ani, dezvoltarea pe care avea să o înregistreze această piaţă. Albania se află acum în acelaşi punct iniţial al ciclului de creştere: riscurile pe care şi le-ar asuma investitorii sunt ridicate, însă câştigurile pe care le promit sunt proporţionale. Depinde de fiecare investitor în parte în ce tip de piaţă preferă să acţioneze: o piaţă mai stabilă, ce oferă profituri mai mici, sau una încă nedezvoltată, în care şansele de câştig cresc odată cu riscurile.

În opinia lui Paul Winder, principalele elemente ce promit să susţină creşterea pieţei albaneze sunt potenţialul său turistic (climatul este comparabil cu cel al Greciei sau al insulei Corfu), alături de cererea crescută de locuinţe venită din partea tinerei clase medii, ce "migrează" tot mai mult spre capitală. Deloc de neglijat este şi intrarea pe piaţă a companiilor multinaţionale, ce promite să dea avânt pieţei imobiliare, după modelul celorlalte ţări europene.

Mersul preţurilor

- O locuinţă de trei camere în Tirana, situată central, cu vedere la lac şi munte, poate fi achiziţionată cu 105.000 de euro. O vilă de 438 de metri pătraţi este scoasă la vânzare în capitala albaneză pentru 400.000 de euro, ceea ce echivalează cu un preţ de circa 900 de euro metrul pătrat.

- Un apartament nou de trei camere, situat într-unul dintre ansamblurile rezidenţiale de la golful Kotor din Muntenegru, costă aproximativ 220.000 de euro

- O proprietate similară din oraşul Nissaki, în zona de nord-est a insulei Corfu, poate fi achiziţionată, în medie, cu 198.000 euro. Acelaşi apartament de trei camere, aflat însă în curs de construcţie, poate fi cumpărat în localitatea albaneză Saranda şi cu 72.285 euro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite