Aeroporturile saltă preţurile din real estate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perimetrul Charles de Gaulle, din Paris, chiriile pentru spaţiile de birouri sunt în medie 530 de euro pe metru pătrat anual Indiferent de mărimea unei ţări sau de maturitatea

În perimetrul Charles de Gaulle, din Paris, chiriile pentru spaţiile de birouri sunt în medie 530 de euro pe metru pătrat anual

Indiferent de mărimea unei ţări sau de maturitatea sectorului imobiliar de pe o anumită piaţă, fie ea emergentă sau cu tradiţie, un singur aspect pare să influenţeze în aceeaşi direcţie preţurile şi chiriile proprietăţilor de-a lungul întregului continent european. Prezenţa unui aeroport.

Este bine cunoscut faptul că preţurile terenurilor autohtone cresc odată cu apropierea de un aeroport. Fie el construit sau doar în stadiu de proiect. Şi chiriile spaţiilor de birouri şi cele ale câtorva depozite localizate în perimetrul unui aeroport sunt mai mari faţă de cele din alte zone.

Fenomenul nu este unul singular. Acelaşi lucru se întâmplă în toate marile oraşe europene. În România, cel mai tranzitat aeroport, din cele şaptesprezece comerciale, este Henri Coandă din Otopeni. În 2006, acesta a înregistrat un trafic 3,5 milioane de pasageri.

Cele mai scumpe spaţii industriale, la Paris

Cea mai mare creştere a numărului de pasageri a fost consemnată însă în Timişoara. Tot în 2006, aeroportul din Timişoara a fost tranzitat de peste 750.000 de pasageri, mai mult cu 103,5% faţă de 2005.

Atât în centrul, cât şi în vestul Europei, cele mai căutate depozite sunt cele din afara principalelor oraşe. Nivelul maxim al chiriilor din sectorul industrial din oraşele cu aeroporturi foarte tranzitate s-au situat anul trecut între 120 de euro pe metru pătrat anual, în Viena, şi 530 de euro pe metru pătrat anual, la Paris.

Pentru spaţiile industriale mici localizate în apropierea unui aeroport, de sub 1.000 de metri pătraţi, chiriile s-au situat între 42 de euro şi 238 de euro pe metru pătrat anual. Depozitele mai mari de 5.000 de metri pătraţi s-au închiriat pentru sume ceva mai mici.

Dacă în apropierea aeroportului belgian Liege chiria anuală pentru un metru pătrat a fost de 38 de euro, în vecinătatea aeroporturilor londoneze, aceasta a sărit uşor de 200 de euro. De cele mai multe ori, depozitele cu suprafeţe mai mari de 5.000 de euro nu sunt situate în imediata apropiere a aeroporturilor.

Randamentele spaţiilor de birouri scad în toată Europa

În timp ce chiriile au înregistrat creşteri în majoritatea oraşelor europene, rata de neocupare continuă să scadă, potrivit analizei King Sturge. Ambele fenomene au fost puse pe seama creşterilor activităţii economice şi implicit a volumului de marfă depozitată. Randamentele investiţionale pe acest segment al pieţei imobiliare europene au înregistrat anul trecut o scădere uşoară faţă de 2006.

Media randamentelor obţinute în 2007 din tranzacţionarea proprietăţilor de peste 5.000 de metri pătraţi a fost de 6,3%. Faţă de 2006, acestea au fost mai mici cu 40 de procente. În ceea ce priveşte sectorul de birouri, randamentele investiţionale pentru clădirile din apropierea aeroporturilor au fost de 7,5% în pieţele emergente.

Cele mai mici randamente, de doar 4%, au fost înregistrate în Dublin. Singura scădere semnificativă pe acest segment a avut loc în Europa Centrală şi de Vest. Dacă în 2006, media era de 6,3%, anul trecut, randamentele din această regiune s-au situat în jurul valorii de 5,6%.

În ceea ce priveşte chiriile pe segmentul de birouri situate în vecinătatea aeroporturilor, Paris şi Londra conduc detaşat. Ca şi în cazul depozitelor industriale, cele mai mari preţuri sunt practicate în Paris. Un metru pătrat de spaţiu office din apropierea celebrului Charles de Gaulle a fost închiriat în 2007 cu 530 de euro. Cu o sută de euro mai puţin se putea închiria un metru pătrat anual lângă Heathrow.

Sectorul office din Marea Britanie s-a confruntat cu o încetinire a ritmului de creştere. Potrivit analiştilor imobiliari, acelaşi lucru urmează să se întâmple în majoritatea ţărilor europene în viitorul apropiat.

Mersul preturilor

Cele mai importante aeroporturi din Europa de Est sunt şi cele care acoperă piaţa de transport de mărfuri. Calea aeriană nu ocupă însă un procentaj important comparativ cu celelalte căi de transport. Cu toate acestea, spaţiile de depozitare din apropierea acestor locaţii se închiriază mai scump decât cele din oraşe.

Cele mai mari chirii sunt practicate în apropierea aeroportului Heathrow din Londra. Anul trecut, preţul pe metru pătrat era de 211 euro anual. Cele mai multe spaţii din apropierea aeroporturilor au fost închiriate cu aproximativ 60 de euro pe metru pătrat pe an.

Cea mai ieftină locaţie este în apropierea aeroportului Liege din Belgia. Un metru pătrat de spaţiu industrial era închiriat în 2007 cu 42 de euro anual. Şi aeroportul din Bruxel este la fel de ieftin. Aici chiria pentru un metru pătrat era 45 de euro anual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite