Adina Călinescu conduce o afacere de 380 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu mai bine de nouă ani, Adina Călinescu, actual Country Manager Atrium Centers, intra în lumea dezvoltatorilor de centre comerciale. Prima femeie manager de mall din România are pe

În urmă cu mai bine de nouă ani, Adina Călinescu, actual Country Manager Atrium Centers, intra în lumea dezvoltatorilor de centre comerciale. Prima femeie manager de mall din România are pe mână, în prezent, investiţii de 380 milioane de euro. Deşi a fost ofertată de mai mulţi jucători importanţi, Adina Călinescu vrea să ducă la bun sfârşit afacerile de pe piaţa locală ale fondului britanic de investiţii şi servicii financiare Dawnay, Day

Când este în ţară îşi începe ziua de muncă la nouă dimineaţa şi nu pleacă niciodată mai devreme de opt seara. Nu are prea mult timp pentru ea, dar puţinele ore rămase le eficientizează la maximum.

Calea Victoriei nr. 39, la ora la care majoritatea bucureştenilor sunt în cel mai nefericit caz în drum spre casă. În sala mică de şedinţe a dezvoltatorului de malluri Atrium Centers o aşteptăm pe Adina Călinescu, cea care conduce afacerile britanicilor Dawnay, Day în România. Ştim că este ocupată şi PR-ul ne cere să nu o reţinem mai mult de o jumătate de oră. "Sunt între două întâlniri", ne confirmă Country Managerul Atrium Centers în timp ce ia o înghiţitură de cafea din cana mare de lapte.

Psiholog manager de malluri

Îi place să citească, nu beletristică, ci lectură de specialitate, merge la fitness de trei-patru ori pe săptămână şi ţine foarte mult la imagine. Chiar nu se arată încântată de ideea de a se lăsa fotografiată în timpul interviului. "Nu sunt coafată, nici machiată şi vin după o săptămână de muncă", ne spune zâmbind. Ne plimbăm totuşi prin câteva încăperi ale biroului după lumină mai bună şi nişte pereţi mai animaţi. Revenim însă în sala de şedinţe mobilată minimalist, unde doamna de la cârma Atrium ne povesteşte cum a intrat în imobiliare. Psiholog de profesie, la 22 de ani se văzuse în situaţia în care trebuia să îşi ia un job. Cum oferta din domeniu era limitată, a dat curs unui anunţ din ziar şi s-a angajat în resurse umane.

Întâmplarea a făcut ca firma pentru care lucra - Romexa - să dezvolte primul mall din provincie, Lotus Market Oradea. Din postura de director al sucursalei Bucureşti a companiei a primit o ofertă ce consta în alăturarea la echipa ce urma să dezvolte centrul comercial. Iniţial, la leasing şi marketing. Director general Lotus Market a devenit însă în scurt timp.

"Cred că pe lângă faptul că sunt autodidactă şi muncitoare sunt şi un om norocos", ne mărturiseşte sigură pe ea, în timp ce ne spune că şi-a dorit să administreze un mall încă din prima clipă în care a vizitat unul.

Vrea un business în asset management

De la un salariu iniţial "la nivelul femeii de serviciu", Adina Călinescu are acum "mai multe zerouri atât în euro, cât şi în lei şi suficiente rezerve financiare" cât să poată începe un business de succes. O companie de asset management o găseşte utilă şi o afacere de viitor. "Ştiu cum să îmi investesc banii şi ce trebuie să fac pentru a transforma un business obişnuit într-unul de succes", spune managerul a cărui carieră pare să nu lase loc de eşec.

Nu are însă timp pentru un business personal şi nu abandonează proiectele în care se implică. Tocmai de aceea, în timp ce administra mallul de la Oradea a refuzat două oferte importante din partea unor dezvoltatori internaţionali de centre comerciale. În continuare primeşte oferte din partea jucătorilor din domeniu, dar se ţine departe de contextul din care ar putea fi ofertată. "Mă simt confortabil cu ceea ce fac, cu relaţiile cultivate în companie, cu produsul muncii, cu felul în care se balansează aşteptările investitorilor cu ale mele".
Doreşte să viziteze cele mai frumoase o sută de oraşe din lume

Deşi româncă, e mai apropiată de stilul expaţilor. Conduce un Volkswagen Passat şi locuieşte într-un apartament dintr-un imobil nou în zona Casa Scânteii. "Necesităţile se dezvoltă în strânsă legătură cu felul în care îţi dezvolţi viaţa personală", spune, în timp ce respinge un apel pe telefon. Pare o doamnă extravagantă, dar mărturiseşte că nu este încercată de sentimentul "de a avea, a acapara, de a crea o ambianţă de care nu mă pot folosi sută la sută". Are însă mobilă de designeri, care ca valoare se apropie de suma plătită pentru locuinţă. De ce a ales să achiziţioneze un apartament în această zonă şi nu în Nord? Pentru confortul pe care i-l oferă apropierea de locurile pe care le frecventează.

Am în faţă o femeie, care la 34 de ani spune că ar accepta o provocare de a conduce un business imobiliar în străinătate. Dar "nebunia şi entuziasmul de la 27 de ani nu mai sunt la aceleaşi cote". Nu are însă planuri şi gânduri de acest gen pentru că proiectul Atrium Centers din România trebuie dus la bun sfârşit. Îi place totuşi Londra, o piaţă diferită faţă de cea pe care o cunoaştem în România. Nu este însă o adeptă şi a stilului de viaţă englezesc, mereu în balanţă. "Îmi plac uneori excesele", spune managerul de malluri, care anul trecut a avut o vacanţă de doar cinci zile în Grecia. Până la "sfârşitul vieţii" vrea să vadă cel puţin cele mai frumoase o sută oraşe ale lumii. Este încă la primele, dar pentru cel puţin unul şi-a rezervat o săptămână din vara aceasta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite