2010, un an dezastruos pentru piaţa cimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea numărului de construcţii noi afectează profund producătorii autohtoni de ciment. A doua jumătate a anului 2009 şi prima parte a anului în curs au adus, pentru jucătorii de pe piaţa cimentului din România scăderi majore ale comenzilor.

Scăderea numărului de construcţii noi, atât pe zona rezidenţială, cât şi pe cea comercială, a reprezentat principalul factor care a contribuit la diminuarea volumului de comenzi pentru ciment cu până la 30% faţă de primul semestru din 2009.

Scăderi de 30% pentru Holcim

În primul semestru din 2010, vânzările de ciment ale Holcim România s-au diminuat cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza condiţiilor grele de piaţă şi a rezultatelor nefavorabile din primul trimestru, când evoluţia vânzărilor a fost puternic influenţată de condiţiile meteorologice nefavorabile prelungite până în luna aprilie, potrivit lui Markus Wirth, Directorul General al Holcim România. Lunile de vară au cunoscut o anumită revigorare, însă 2010 rămâne, în continuare, un an dificil.

„Absenţa, amânarea sau prelungirea termenelor pentru marile proiecte rezidenţiale şi de infrastructură de care România are nevoie, constituie principalul impediment în depăşirea acestui trend descendent", precizează Wirth. La începutul anului 2010, estimările Holcim prevedeau o descreştere a pieţei de minus 5-10%, cu o eventuală tendinţă de revenire în cea de-a doua jumătate a anului, dar şi un scenariu pesimist, în care piaţa putea scădea până la -20%. „Din păcate, aceasta este realitatea pieţei de ciment la jumatatea anului 2010. In condiţiile în care piaţa este în continuă scădere, considerăm că anul acesta ne putem aştepta, în cel mai bun caz, la o stagnare, la o atingere a ultimului prag de scădere, cel din 2009", a adăugat directorul general al companiei.

Pentru anul 2011, previziunile lui Markus Wirth sunt de stagnare a pieţei de profil, pentru că nu există vizibilitate pe termen scurt în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, „un domeniu în care ne aflăm cu mult sub media europeană". Speranţele Holcim sunt ca, începând cu 2012, să existe o creştere, având în vedere unele măsuri de relansare economică.

Lafarge, scăderi încă din 2008

La sfârşitul anului 2008 la nivelul Grupului Lafarge, un alt jucător important din piaţa de profil, apăreau primele semne de încetinire a creşterii sectorului construcţiilor, potrivit reprezentanţilor conducerii companiei. În România, fragilitatea mediului economic a dus la lipsa proiectelor semnificative de construcţii datorită problemelor de finanţare, lucru care s-a văzut începând cu primul trimestru al anului 2009, au ţinut să precizeze reprezentanţii companiei. Pentru restul anului în curs, prognozele companiei sunt destul de pesimiste, în absenţa anunţării unor proiecte semnificative pe zona construcţiilor.

Statistici negative pe piaţa construcţiilor

Piaţa cimentului este influenţată în mod direct de ritmul construcţiilor, care, în ultimele luni, se află pe un trend descendent. Scăderi se înregistrează pe toate sectoarele, atât rezidenţial şi comercial, cât şi pe zona parcurilor şi spaţiilor logistice. În trimestrul II din 2010 au fost date în folosinţă 10.689 locuinţe, în scădere cu 2.217 locuinţe, faţă de trimestrul II al anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). La nivelul primului semestru al anului în curs au fost terminate 18.674 locuinţe, în scădere cu 4.827 locuinţe, faţă de perioada ianuarie-iunie din 2009. Pe medii de rezidenţă, atât în trimestrul II din 2010 cât şi în trimestrul II din 2009, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban, 51,7%, respectiv 53,0%.

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de trimestrul II din 2009, în trimestrul II din 2010, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fondurile private cu 1.902 unităţi, iar numărul locuinţelor realizate din fondurile publice a scăzut cu 315 unităţi, potrivit raportului INS.

Aşteptări mari de la Guvern

Pentru relansarea pieţei de profil, vremea rămâne factorul cel mai important, după aspectele legate de incertitudinea economică. Condiţiile pentru revenirea investiţiilor private sunt întrunite, mai puţin apetitul pentru risc, sunt de părere reprezentanţii Lafarge. Aşteptările de la Guvern sunt mari, dar depind de modalitatea finanţării alese. Modelul parteneriatelor public-private sunt, de asemenea, o soluţie de relansare a construcţiilor în România, iar Lafarge contribuie ca membru FIC (Consiliul Investitorilor Străini) la elaborarea unor recomandări ce vin în sprijinul îmbunătăţirii legislaţiei specifice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite