"Din 2005 vor exista doar trei trepte de impozitare a veniturilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* CAS-ul se va mai reduce cu doua-trei puncte procentuale, iar impozitul pe profit va fi, de asemenea, micsorat * Salariul minim pe economie e batut in cuie: 2,8 milioane lei * Ajutoarele pentru caldura vor fi mentinute, dar vor fi eliminate treptat subventiile acordate producatorilor de energie termica

- FMI a cerut eliminarea treptata a subventiilor pentru incalzire. Ce se va intampla cu facturile si, mai ales, cu cei care au venituri reduse si care acum sunt sprijiniti de stat?
- Trebuie sa fac o precizare: nu este vorba de eliminarea ajutoarelor de incalzire acordate populatiei sarace. Aceste ajutoare vor fi mentinute si vor fi acordate in continuare cetatenilor care indeplinesc actualele criterii, care vor fi totusi revizuite intr-o anumita masura. Dar in nici un caz Fondul nu a cerut renuntarea la aceste ajutoare. Vor fi eliminate in schimb, treptat, pana in 2007, subventiile acordate producatorilor de energie termica. Totusi, pentru aceasta iarna, aceste subventii vor ramane la valoarea stabilita prin bugetul pe acest an.
- Inseamna ca, in urmatorii ani, valoarea reala a facturilor la intretinere va creste direct proportional cu eliminarea subventiilor. Daca si in prezent exista probleme in colectarea facturilor, ce se va intampla incepand de anul viitor?
- Guvernul are in vedere un proiect pentru introducerea gratuita a contoarelor pentru energie termica, in special pentru categoriile defavorizate. Am discutat deja cu Banca Mondiala despre principiul finantarii acestui proiect si dorim ca, incepand cu aceasta toamna, sa incepem implementarea lui. Sa fie foarte clar, va fi un proiect pe cativa ani, nu pentru aceasta iarna. Va trebui sa facem o analiza a situatiei impreuna cu Ministerul Administratiei pentru a vedea exact cui i se adreseaza proiectul. Din experienta unor tari ca Bulgaria, Cehia sau Slovacia, care au apelat la astfel de masuri, am vazut ca un astfel de proiect se va intinde pe 3-5 ani, iar finantarea necesara nu a depasit 100 milioane de euro pentru intreaga perioada. La noi nu este o problema cumpararea propriu-zisa a contoarelor, care costa in jur de 10-15 dolari/bucata, ci identificarea exacta a beneficiarilor.
- La Bucuresti se negociaza nivelul salariului minim pe economie, dar el a fost stabilit la Washington. Este batut in cuie?
- Salariul minim pe economie a fost stabilit la Bucuresti de catre Guvern. A fost stabilit la 2,8 milioane lei si ramane 2,8 milioane lei. In nici un caz nu va fi mai mare pentru acest an, indiferent ca se negociaza contractele colective de munca. FMI ne-a recomandat sa mentinem un control strict al salariilor si asta facem. Pe de alta parte vreau sa fie clar un lucru: exista ramuri unde salariul minim fusese stabilit, sa zicem, la 3,5 milioane lei. Asta nu inseamna ca le vom aduce salariile la 2,8 milioane, ci ca nu vor mai exista ramuri ale economiei unde sa se plateasca salarii mai mici de 2,8 milioane lei.
- Ce prevederi privind impozitarea au fost incluse in acordul cu FMI si de cand vor fi aplicate?
- Pana la sfarsitul lunii iunie vom finaliza proiectul noului Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Sunt trei categorii de impozite pe care dorim sa le micsoram: pe forta de munca, pe venit si pe profit. Pentru CAS avem in vedere o reducere cu doua-trei puncte procentuale pentru 2005, avand ca tinta reducerea de la 49,5% la 44-45% in 2006. In ceea ce priveste impozitul pe venit, am convenit cu FMI sa simplificam sistemul: din ianuarie vor exista doar trei trepte de impozitare, in loc de cinci cate sunt in prezent. Exista mai multe scenarii si de aceea nu pot inca sa spun care va fi cota minima si cea maxima de impozitare a veniturilor. De asemenea, impozitul pe profit va fi redus de la 25% cat este in prezent la 20%, poate chiar 18% in urmatorii doi ani. Trebuie sa facem mai multe calcule privind cresterea in paralel a impozitului pe dividende, sa vedem influentele si abia apoi vom sti exact care va fi reducerea.
- In acordul cu FMI ati trecut termene-limita pentru finalizarea privatizarii utilitatilor?
- Am stabilit doar pentru Petrom un termen limita: sfarsitul lunii iulie. Pentru Distrigaz-uri si celelalte filiale ale Electrica am trecut in textul acordului o fraza generala prin care ne angajam sa finalizam contractele in anii 2005-2006, urmand ca termenele-limita pentru semnarea contractelor sa fie stabilite de viitorul guvern prin incheierea unui memorandum suplimentar la actualul acord.
- De unde luati bani pentru investitiile in infrastructura, avand in vedere ca ati convenit cu Fondul un deficit de numai 2,1% din PIB?
- Legat de deficit, cred ca vom reusi sa-l respectam, deoarece veniturile incasate in primele patru luni ale anului au depasit cu multe mii de miliarde lei programul stabilit. Deci nu vom reduce cheltuielile, ci vom creste incasarile, tendinta confirmata de ultimele 5-6 luni. Cat despre investitii, firma Atkins, o mare firma de consultanta, a realizat un raport de evaluare a proiectelor parteneriat public-privat pe care le avem in vedere. La inceputul lunii mai, o comisie mixta FMI-UE va veni la Bucuresti pentru a stabili care sunt exact riscurile acestor proiecte. In functie de rezultatele analizei, o fraza din acordul cu Fondul ne va permite sa consideram cheltuielile pentru investitii in afara bugetului (off budget) si sa mentinem deficitul bugetar convenit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite