"Nu va exista un regulament special pentru SIF-uri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- sustine Gabriela Anghelache, presedintele CNVM * Modificarea pragului maxim de detinere de actiuni dintr-un SIF - lasata de CNVM pe mana AGA ale SIF-urilor

Desi legea consolidata a pietei de capital, care a intrat in vigoare in vara acestui an, stabileste ca autoritatea pietei de capital -Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM)- "va emite reglementari cu privire la continutul minim al actului constitutiv al unei societati de investitii financiare (SIF-n.n.)", presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, ne-a declarat ca nu va exista un regulament special pentru SIF-uri. Potrivit legii mentionate, regulamentul privitor la SIF-uri trebuia sa includa reguli privind emisiunea, detinerea si vanzarea actiunilor, modalitatea de calcul a activului net, dar si reguli prudentiale privind politica de investitii. Tototata, legea include la capitolul SIF-uri si obligatia CNVM de a reglementa conditiile de inlocuire a depozitarului si reguli de asigurare a protectiei actionarilor in astfel de situatii, precum si reguli privind remunerarea administratorilor si dimensionarea cheltuielilor de administrare, in situatia SIF-urilor care nu se autoadministreaza. Identitatea, cerintele privind calificarea, experienta profesionala si integritatea membrilor organelor de conducere ale SIF-urilor sunt alte prevederi care trebuie incluse in reglementarile pentru SIF-uri. Insa, de departe, cea mai asteptata prevedere o constituie modificarea nivelului maxim de detinere de actiuni din capitalul unui SIF. In prezent, acest prag este limitat la 0,1 la suta, iar o eventuala crestere sau eliminare a acestuia ar putea influenta decisiv tranzactiile cu actiuni SIF pe Bursa de Valori Bucuresti. Miza cea mare o constituie insa fotoliile de presedinti ale celor cinci SIF-uri (unele dintre cele mai mari societati din Romania) care s-ar putea clatina, prin posibilitatea preluarii controlului asupra SIF-urilor de catre alte grupuri de interese. De ce nu mai vine CNVM cu un regulament pentru SIF-uri? Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, explica cum stau lucrurile.
- In aceasta vara a fost aprobata Legea consolidata a pietei de capital. Unul dintre cele mai asteptate regulamente pentru aplicarea acestei legi este cel pentru societatile de investitii financiare (SIF). In ce stadiu se afla acesta?
- Nu avem regulament separat pentru societatile de investitii financiare, ci doar regulamentul privind organismele de plasament colectiv, SIF-urile incadrandu-se in categoria acestor organisme. Acesta urmeaza sa fie elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
- Acest regulament va stabili si posibilitatea cresterii pragului de detinere de actiuni din capitalul social al unui SIF, prag care in prezent este de 0,1 %?
- Legea consolidata a pietei de capital nu vorbeste despre nici un prag. Noi nu putem impune nici un prag. Fiind o societate condusa de o Adunare Generala a Actionarilor, actionarii SIF-urilor sunt singurii in masura sa decida cu privire la eventualitatea unei limitari a detinerilor.
- Cum vedeti rezolvarea problemei intrunirii cvorumului in adunarile generale ale actionarilor de la SIF-uri?
- Aici este o chestiune importanta, de asta si Legea consolidata a pietei de capital prevede votul prin corespondenta in cadrul AGA. Am sperat ca aplicand aceasta metoda sa se rezolve si problema cvorumului, dar vad ca la AGA aceasta problema nu a fost rezolvata. In acest moment nici eu nu va pot da un raspuns la intrebarea dumneavoastra, care este o intrebare la care ar trebui sa gandim cu totii, sa vedem ce solutie putem gasi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite