"Nu vor mai exista preturi de monopol sau de dumping"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- sustine ministrul Dan Ioan Popescu

- Domnule ministru, ce este cu acest val de demiteri si de rotiri de cadre din interiorul Ministerului Economiei si Comertului si mai ales al societatilor si autoritatilor din sectorul energetic?
- Am spus, in conferinta de presa de luni, ca termenii folositi de dumneavoastra in cazul de fata nu sunt foarte exacti. Cel mai aproape de adevar este un altul, si anume cel de "remodelare a managementului". Nu este nimic dramatic si nimic precipitat in aceste miscari. Oamenii nu sunt creati pentru a ramane intr-o functie pe vesnicie. Mai ales in conditiile unui management performant.
- Inteleg, din ce spuneti, ca managementul de pana acum nu a fost performant...
- Managementul de pana acum a avut structuri foarte performante si structuri mai putin performante, dar el a urmarit un anumit gen de obiective. De acum incolo, obiectivele vor fi altele, structura lor va fi alta. Intr-un fel gandesti productia intr-un mediu caracterizat, sa spunem, de monopol, si in alt fel intr-un mediu concurential. La fel se intampla si cu preturile, si cu distributia si asa mai departe. Schimbarea echipei de conducere in functie de natura proiectului este un fapt absolut firesc. Aceste schimbari s-au prefigurat si s-au realizat in baza unor indicatori concreti si precisi. De altfel, numele directorilor din societatile apartinand sectorului energetic nu sunt relevante pentru publicul larg; de aceea, natura acestor schimbari nu poate fi banuita de interese de tip politic.
- Sunteti pe punctul de a semna cele doua contracte majore, de privatizare a PETROM si a doua dintre filialele companiei Electrica - Banat si Dobrogea.
- Suntem, nu ma feresc s-o spun, in fata unui moment istoric pentru Romania. Aceste privatizari detin toate premisele pentru a reprezenta un real succes economic, atat in ce priveste pretul la care se realizeaza, cat si perspectivele pe care le ofera dezvoltarii economice a Romaniei. Cu aceste privatizari, criteriul performantei intra pe usa din fata in economia romaneasca.
- Da, dar pe usa din spate vor intra, se aude, preturi sufocante pentru populatie si disponibilizari masive din aceste societati...
- Este o prezumtie inexacta si o temere exagerata. Va reamintesc faptul ca, pentru prima oara, in cazul societatilor nou privatizate vor functiona toate mecanismele de reglaj si de negociere dintr-o economie capitalista dezvoltata. Nu vom mai avea de-a face cu preturi de monopol si nici cu preturi de dumping. Va functiona o supraveghere severa din partea organismelor abilitate in domeniul concurentei. Pe de alta parte, sunt domenii care depind in mod vital de cererea masiva si de o clientela constanta, iar firmele care au preluat aceste domenii sunt printre cele mai performante din Europa. Politica lor, strategiile lor vor fi orientate inspre client, si nu impotriva clinetului, indiferent ca este vorba de persoane fizice sau juridice. Am inchis atat de complicatul capitol al energiei - si acesta a fost un reper-cheie in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Dar acest capitol n-ar fi putut fi inchis fara ca toate criteriile legate de aspectul concurential - un alt capitol al aderarii - sa fie indeplinite. Lucrurile se leaga deja intr-o retea foarte complexa. In sensul acesta vorbeam si de criteriile de performanta, dar si de managementul de tip nou care trebuie aplicat.
In ce priveste disponibilizarile, iata, liderul sindicatului de la PETROM a discutat cu presedintele consiliului de administratie al OMV. Am spus-o si o repet, contractul de privatizare (al PETROM) nu contine clauze privind disponibilizarile de personal. Cat priveste intregul sistem energetic, reducerile de personal se vor face conform unor criterii foarte precise, iar compensarile pentru cei disponibilizati vor fi substantiale. De altfel, trebuie sa intelegem ca protectia sociala bazata pe mentinerea unor locuri de munca false, care nu produc nimic vandabil, ci, dimpotriva, consuma doar resurse importante fara efecte economice pozitive, este o falsa protectie sociala. Aceste societati comerciale nu au pur si simplu cum sa mai reziste intr-un mediu concurential, iar locurile de munca vor disparea oricum, din aceasta cauza. Nici ideea unei diminuari de personal si a supraincarcarii celui ramas nu sta in picioare, pentru ca prevederile legate de asigurarea conditiilor corespunzatoare de munca si de dimensionarea sarcinilor in acord cu aceste reguli sunt inatacabile.
- Exista voci care sustin ca aceste privatizari nu fac decat sa scoata din portofoliul national ultimele "bijuterii ale coroanei". Romania pierde astfel si ultimele parghii economice cu valoare strategica majora. De ce Franta, spre exemplu, nu a instrainat nimic din patrimoniul national energetic?
- Pentru ca Franta lucreaza cu companii franceze. Nu e o simpla butada. Este suficient sa urmariti jocurile de influenta care se duc acum pentru petrolul irakian in zona Golfului, de exemplu, ca sa va dati seama de forta companiilor franceze, intens implicate acolo. Trebuie sa fim realisti. Noi nu dispunem de o asemenea forta si de un asemenea know-how. Dispunem, in schimb, de o forta de munca excelent pregatita si foarte experimentata, de contacte si de piete castigate de-a lungul anilor, dar si de resurse energetice deloc neglijabile. Iar companiile care preiau societatile din domeniul energetic aduc cu ele forta financiara si amploarea de care este nevoie pentru intrarea in circuitul globalizat al energiei. Odata cu aceste privatizari, intrarea in acest circuit s-a produs. De acum incolo, suntem in carti. Si veti vedea ca vom fi un concurent deloc de neglijat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite