Sub 10 euro/mp se mai vând doar terenurile agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenuri sub 10 euro/mp în imediata apropiere a marilor oraşe nu se mai găsesc nici să baţi cu piciorul toate periferiile. Cine vrea să investească în chilipiruri imobiliare în materie de

Terenuri sub 10 euro/mp în imediata apropiere a marilor oraşe nu se mai găsesc nici să baţi cu piciorul toate periferiile. Cine vrea să investească în chilipiruri imobiliare în materie de terenuri trebuie să ia o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de marile aşezări urbane. Cunoscătorii din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Iaşi şi Timişoara dau şi soluţia: terenurile agricole.
Febra achiziţiilor imobiliare a epuizat cam tot ce însemna teren bun, ieftin şi bine poziţionat, încă de acum câţiva ani. Nu au mai rămas decât întinse suprafeţe agricole, bune însă pentru construirea unei locuinţe, dacă proprietarul este dispus să investească considerabil în utilităţi. "În Banat nu mai sunt terenuri libere lângă marile oraşe", ne asigură Teodor Tuducan, managerul companiei Apollini. Poate doar în satele izolate şi "părăsite" de localnicii care au plecat spre Timişoara, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, spune Tuducan. Numai aşa se explică de ce o casă cu grădină într-o localitate situată la câteva zeci de kilometri de Timişoara poate fi cumpărată, cu puţin noroc, chiar cu suma de 7.000 de euro. Suprafeţe disponibile încep să apară la o distanţă de cel puţin 10 km de Timişoara, unde un hectar de teren agricol costă 3.000 de euro. "Astfel de zone nu au nicio perspectivă de dezvoltare", spune Teodor Tuducan. Totuşi, pământ cu 10 euro/mp se mai găseşte în localităţile Remetea, Ortişoara ori şag, cale de 30 km distanţă de la reşedinţa de judeţ.

Oferte slabe pentru bucureşteni şi ieşeni
De departe, vecinătăţile Capitalei sunt cele mai sărace în oferte tentante. Lucian Răcaru, directorul general al Centrului Imobiliar Român (CIR), spune că terenuri de până la 10 euro/mp nu se găsesc decât la o distanţă de aproximativ 20-30 km de Bucureşti. El dă exemplul unor localităţi ca Frumuşani, Dascălu, Cernica-Tânganu, Glina, Adunaţii Copăceni (Mogoşeşti) şi Mihăileşti, zone în care metrul pătrat de teren agricol costă între 5 şi 10 euro. Răcaru atrage atenţia că majoritatea ofertelor se referă la suprafeţe mari de teren agricol. Cam aceleaşi preţuri sunt şi în partea de nord-est a ţării, în zonele periferice ale Iaşiului. Cristian Potlog, consultant imobiliar în cadrul companiei Velis Imobiliare din Iaşi, ne-a declarat că terenuri mai ieftine de 10 euro/mp pot fi cumpărate la aproximativ 20 km de oraş, în localităţi ca Miroslave, Valea Ursului sau Bucium-Păun. Reprezentanţii agenţiei ieşene atrag atenţia asupra scumpirii terenurilor mai ales în ultimele luni, ca urmare a creşterii cererii.

Parcele izolate şi ieftine pentru casa de vacanţă
Situaţia se schimbă vizibil în zonele de la munte ori de pe litoral, unde specialiştii spun că merită să te aventurezi în cumpărarea unei parcele de pământ chiar şi mai izolate. "Tuzla este o localitate în continuă dezvoltare, care se schimbă continuu", ne-a declarat Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM). Specialistul spune că terenurile agricole din Tuzla sunt bune ca investiţie, mai ales cele cu deschidere la mare. În privinţa preţurilor, metrul pătrat pleacă de la 2,5 euro. Altă zonă ieftină este Nuntaşi, situată la 25 km distanţă de Constanţa, unde terenul se vinde cu 5 euro/mp. Aceeaşi distanţă de 20-30 km trebuie parcursă şi de la Braşov pentru a găsi un teren mai ieftin. Adrian Pop, reprezentantul UNIM filiala Braşov, ne-a declarat că pământ ieftin poate fi găsit pe drumul spre Tărlungeni, dar şi la Podul Olt, Hălchiu, Feldioara şi Bod. Terenuri de 10 euro se mai găsesc şi în zona Branului, în localităţile Sohodol, Moeciu, şimon, Predeluţ, însă este vorba de terenuri izolate, fără utilităţi, mai spune Pop.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite