Petrom: Economia României va scădea cu 2-3% în trimestrul trei, conform opiniei generale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previziunile pentru evoluţia economiei româneşti în trimestrul trei sunt mai puţin favorabile decât în trimestrul anterior, iar, conform opiniei generale Produsul Intern Brut va avea o rată anuală de scădere de 2-3%, se arată în raportul Petrom privind rezultatele financiare trimestriale.

„Creşterea TVA-ului, coroborată cu reducerea salariilor în sectorul public vor avea un impact negativ asupra consumului intern. Conform opiniei generale, în trimestrul trei din 2010 economia va ramane în recesiune, estimandu-se ca PIB-ul va scadea cu o rata anualizata de circa 2-3%", se mai arată în raport.

Aceasta chiar dacă evoluţia economiei în trimestrul anterior a fost mai bună decât se anticipase.

„Datele preliminare privind PIB-ul pentru trimestrul doi din 2010 indică o evoluţie uşor peste aşteptări a economiei romaneşti, care a înregistrat o contracţie mai mică decât se anticipase. PIB-ul s-a contractat cu 0,5% faţă de trimestrul doi din 2009, dar a scăzut cu 1,5% în primele şase luni din 2010 faţă de primele şase luni din 2009. Conform FMI, pe durata recesiunii, economia României s-a contractat în total cu 9,7% până în acest moment, înregistrând cea mai accentuată contracţie între ţările UE, cu excepţia statelor baltice", spun reprezentanţii Petrom.

Primele estimări oficiale privind evoluţia economiei româneşti în al treilea trimestru vor fi publicate vineri de către Institutul Naţional de Statistică.

Cum a arătat trimestrul trei

„Productia industrială, care pana acum a pavat drumul revigorării economice, a avut o performanţă destul de slaba în trimestrul trei din 2010. Cererea de produse industriale pentru export s-a redus, pe masură ce efectele reconstituirii stocurilor şi stimulii fiscali au început să se atenueze în intreaga Europă", se mai arată în raportul Petrom.

Potrivit documentului, cererea internă de creditare a sectorului privat s-a redus considerabil pe parcursul trimestrului trei din 2010. Nivelul mediu al creşterii anuale reale a creditelor non-governmentale s-a contractat cu 2,8%, comparativ cu scăderea de 1,5% din trimestrul doi 2010 şi cresterea de 2% din trimestrul trei 2009.

„Prabuşirea puterii de cumparare a consumatorilor a continuat, deoarece creşterea salarială nu a compensat creşterea inflaţiei. Persistenta incertitudinii privind durata recesiunii şi siguranta locurilor de muncă a determinat consumatorii să amâne în continuare achiziţiile de bunuri durabile şi să evite investiţiile pe termen lung precum cele pentru locuinţe", susţin responsabilii Petrom.

Şi la nivel mondial, viteza de revenire economică şi-a pierdut din avânt în trimestrul trei, au mai arătat aceştia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite