Giganţii de stat din energie devin cele mai valoroase companii - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre cele mai valoroase companii din România, atacul asupra monedei europene sau pierderile înregistrate de Automobile Dacia în 2009. Printre alte subiecte, piaţa locală de investiţii imobiliare este în scădere, iar deputaţii din Comisia economică consideră inoportun pragul de 5% la SIF.

Giganţii de stat din energie devin cele mai valoroase companii. Electra şi Hidroenergetica, cele două companii prin intermediul cărora Guvernul încearcă să reorganizeze din temelii sistemul de producţie a energiei, ar putea avea o valoare de piaţă de peste 4, respectiv 3,5 miliarde de euro, potrivit topului celor mai valoroase 100 de companii din România realizat anual de ZF împreună cu casa de investiţii Capital Partners. Aceasta este cea mai mare afacere din energie din ultimii 10 ani şi restructurarea va schimba complet piaţa locală a energiei pentru următoarele decade.

Aproape opt miliarde de dolari aruncate în jocuri împotriva euro.
Informaţia a apărut ieri în cotidianul britanic „Financial Times”, potrivit căruia niciodată nu s-a înregistrat un atac de asemenea amploare asupra mone­dei unice europene, puternic degradată pe fondul temerilor vizând datoriile Greciei, Spaniei şi Portugaliei. FT precizează că, în numai o săptămână, traderii şi fondurile speculative au angajat aproape 40.000 de contracte împotriva euro, ocupând pozitii scurte, în valoare totală de 7,6 mld. $, notează Financiarul.

Automobile Dacia a înregistrat pierderi de 230 mil. lei în 2009.
Constructorul de automobile Dacia, parte a grupului francez Renault, a avut anul trecut pierderi de 230,28 milioane lei, de la un profit net de 222,02 milioane lei în 2008, conform datelor publicate de companie într-un proiect de fuziune cu Auto Chassis International România. La finele anului, conform situaţiei patrimoniale, creanţele Automobile Dacia se ridicau la 851,99 milioane de lei, din care creanţele comerciale însumau 651,02 milioane de lei, în timp ce datoriile totalizau 1,51 miliarde de lei, cea mai mare parte, de 96%, fiind reprezentate de cele comerciale, anunţă Money.

Investiţii cu bani mărunţi în anul imobiliar 2009. Situaţia pe piaţa de investiţii locală din 2009 nu arată deloc bine,  astfel volumul investiţiilor pe parcursul întregului an a fost de aproximativ 6 ori mai mic decât în 2008 - 203 milioane de euro comparativ cu 1.161 mil. euro, se arată într-un raport realizat de CBRE Eurisko. Potrivit raportului realizat în Europa Centrală şi de Est  (ECE), prima parte a anului 2009 s-a caracterizat de o activitate foarte slabă în ceea ce privesc investiţiile. În a doua parte a anului declinul acestei pieţe s-a temperat printr-o prezenţă a câtorva investiţii importante, potrivit Curierul Naţional.

Deputaţii din Comisia economică consideră inoportun pragul de 5% la SIF. Preşedinţii celor cinci societăţi de investiii financiare pot răsufla deocamdată uşuraţi, după ce Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor a avizat, ieri, negativ proiectul legislativ de majorare a pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1 la 5%. Avizul negativ a venit la finalul unei şedinţe de mai puţin de două ore, împotriva majorării pragului pronunţându-se unsprezece deputaţi din cei prezenţi la dezbatere faţă de doar doi parlamentari care au votat pentru majorarea pragului la 5%, informează Bursa.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite