O treime din energia produsă în România trebuie să fie ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

eoliană, biomasa şi energia geotermală sunt aproape inexistente. Motiv pentru care reprezentanţii Ministerului Integrării Europene (MIE) consideră că ţara noastră trebuie să găsească

eoliană, biomasa şi energia geotermală sunt aproape inexistente. Motiv pentru care reprezentanţii Ministerului Integrării Europene (MIE) consideră că ţara noastră trebuie să găsească modalităţi de stimulare a companiilor şi a cetăţenilor români în vederea creşterii investiţiilor în sector. Oficialii români nu sunt însă speriaţi de posibilitatea ca România să nu poată atinge acest obiectiv. "Nici Uniunea Europeană nu şi-a îndeplinit cota de 11%. În prezent, nu există nicio hotărâre care să stabilească ce se va întâmpla în cazul în care nu vor fi atinse impunerile", ne-a declarat Corneliu Rădulescu, vicepreşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei. Potrivit lui Leonard Orban, secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării, cota este una indicativă, dar este de dorit ca ea să fie îndeplinită.

Construcţia unei centrale eoliene costă 160.000 de euro
Chiar dacă le numeri pe degete, există deja proiecte care să tragă foloase de pe urma înfiinţării de centrale eoliene. Astfel, la 3 km distanţă de Bistriţia, în pasul Tihuţa, funcţionează deja o centrală eoliană, proprietar fiind firma SC Ilexim Viişoara, din Bistriţa Năsăud, producţia de energie estimată fiind de 550.000-600.000 kw/an. Costul final al construcţiei a fost de 140.000 de euro. O construcţie similară, ale cărei costuri sunt estimate la 160.000 de euro, urmează să fie realizată de compania Elerex Maieru, Bistriţa Năsăud. Mai ieftină decât energia eoliană, energia solară este considerată cea mai sigură sursă de energie. Potrivit oficialilor MIE, în Mangalia, mai mulţi operatori au construit panouri solare, cu care asigură pe timpul verii o mare parte din apa caldă necesară. Astfel, din datele ARCE, reiese că, la nivelul anului 2005, au fost vândute 285 de panouri solare, în creştere faţă de numărul înregistrat în 2004, dar cu mult sub nivelul din 2003, când au fost achiziţionate 889 de bucăţi.

Încălzire centralizată pe bază de biomasă
O resursă importantă, mai ales pentru dezvoltarea mediului rural, o reprezintă biomasa. În ţara noastră au fost finalizate deja cinci lucrări de investiţii, însă ponderea este încă destul de redusă, dacă avem în vedere că, la nivelul Uniunii Europene, 4% din necesarul de energie este asigurat de biomasă. Sistemele centralizate de încălzire ar fi, în eventualitatea în care acest sector se va dezvolta, principalul consumator de biomasă. De exemplu, la nivelul UE, 61% din locuitori folosesc sisteme centralizate de încălzire, motiv pentru care se consideră oportună conversia alimentării acestui sistem cu biomasă. Pentru promovarea energiei de acest tip, la 1 februarie a.c., s-a hotărât ca ţările membre UE să aplice TVA redus sau zero pentru energia termică livrată prin sistem centralizat. O altă sursă de energie este cea geotermală, care poate fi exploatată, în special, în staţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite