Cum a ajuns planeta în pragul unei noi crize economice. Bursele din SUA aruncă lumea într-o nouă criză mondială. FMI a ajuns la fundul sacului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

America a strănutat şi din nou întreaga planetă a făcut gripă. Toată lumea se aştepta ca după ce Congresul american va majora plafonul de îndatorare a SUA, pieţele să se calmeze. Prăbuşirea burselor internaţionale reflectă însă situaţia gravă cu care se confruntă statele lumii.

Planurile de salvare ale statelor au eşuat pe linie ceea ce înseamnă că plata facturilor a fost doar amânată. Băncile centrale au luat cea mai proastă decizie, respectiv monetizarea datoriilor, după modelul american, iar acest lucru nu a făcut decât să coacă la foc mic o nouă criză economică mai acută decât cea din 2009.

China şi Japonia sunt lovite în plex, cele două superputeri fiind importanţi creditori ai SUA. Bursa japoneză a atins minimul de la marele cutremur de anul trecut, iar ministrul de Finanţe, Yoshihiko Noda, face un apel la sinceritate, la o discuţie cu cărţile pe faţă despre criza datoriilor şi problemele economice ale SUA.

Europa tremură, criza datoriilor din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia agravând şi mai mult situaţia. Banca Centrală Europeană a menţinut ieri dobânda-cheie la 1,5% pentru a ajuta băncile, oferindu-le lichidităţi, dar discursul încurajator al lui Jean-Claude Trichet nu a mai convins pe nimeni. Astăzi, preşedintele Franţei, Nicolas Sarcozy vorbeşte la telefon cu Angela Merkel, cancelarul german, şi cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero. Şeful statului francez va mai avea tot astăzi o rundă de discuţii cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. La rândul săa, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi-a întrerupt concediul pentru a ţine o conferinţă de presă.

FMI nu mai are bani pentru a mai putea împrumuta statele cu sumele necesare. “Dacă vom continua să contribuim la pachetele de ajutor pentru statele Europene, atunci Fondul nu are suficiente resurse. […] Avem nevoie de un numar mai mare de DST-uri (drepturi speciale de tragere), a declarat, zilele trecute, referindu-se la banii împrumutaţi Greciei

Youssef Boutros-Ghali, şeful Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (CMFI) din cadrul FMI.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite