Cât aduce la buget impozitarea tichetelor de masă şi a drepturilor de autor: 421 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul estimează că, la bugetul de stat, vor intra în al doilea semestru al anului, circa 421 milioane de lei din impozitarea cu 16% a tichetelor de masă şi prin introducerea CAS la venituri din drepturi de autor simultan cu reducerea cotei deductibile de la 40% la 25%.

Astfel, Executivul speră să încaseze 345 milioane lei din impozitarea tichetelor de masă, potrivit unui set de documente redactate de Ministerul Finanţelor privind impactul calculat al impozitelor aplicate asupra tichetelor de masă şi drepturilor de autor, potrivit unor documnete obţinute de "Adevărul".

Nu le pasă de recesiune: Salariu de barosan din primărie care sfidează criza: 5.000 de lei pe lună

Datele privind sumele care vor fi colectate la bugetul de stat prin impozitarea tichetelor de masă se bazează pe faptul că, în 2009, au fost distribuite 499,4 milioane tichete cu o valoare totală de 4,2 miliarde lei.

Valoarea medie a tichetelor de masă în anul 2010 este 8,72 lei / tichet.

Introducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale de stat va aduce la bugetul de stat circa 65 milioane lei, respectiv 0,012% din PIB, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor.

"Se consideră introducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale de stat, a altor contribuţii pentru angajat şi angajator. Impactul estimat este de 0,012% din PIB în 2010 (6 luni), respectiv 65 milioane lei", se arată în document.

Guvernul anunţă totodată diminuarea cheltuielii deductibile de la 40% la 25% în cazul drepturilor de proprietate intelectuală, cu încasări estimate la 11 milioane lei.

În momorandumul încheiat Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, Executivul s-a angajat să extindă baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, şi plăţile compensatorii şi să elimine scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Ministrul Finanţelor a anunţat totodată impozitarea cu 16% a veniturilor din drepturi de autor, activităţi bursiere, a dobânzii produse de depozitele bancare, a persoanelor fizice autorizate, a contractelor de mandate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite