Doar două bănci emit carduri cu cip încorporat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previziunile optimiste ale bancherilor privind creşterea numărului de unităţi emitente de carduri inteligente - cardurile cu CIP încorporat - nu s-au adeverit deocamdată. Ca dovadă, până în

Previziunile optimiste ale bancherilor privind creşterea numărului de unităţi emitente de carduri inteligente - cardurile cu CIP încorporat - nu s-au adeverit deocamdată. Ca dovadă, până în prezent oar două bănci sunt emitente, alte două fiind acceptatoare de astfel de instrumente de plată.
Unul dintre motive ar fi tocmai slaba dezvoltare a reţelei de bănci care acceptă astfel de carduri, pe listă la acest capitol figurând, alături de băncile emitente, BCR şi Banca Italo-Romena. Cardurile cu CIP conţin caracteristici de securitate performante, precum încriptarea de date, menită să împiedice folosirea neautorizată a cardului, care devine astfel foarte puţin vulnerabil tentativelor de fraudă. Deocamdată, cardurile cu CIP sunt duale - au încorporată şi o bandă magnetică, prin care care se asigură utilizarea acestora la toţi comercianţii şi la toate bancomatele, până când toate cardurile vor avea CIP încorporat.
În Bulgaria, la finele lunii iulie, 37% din tranzacţiile la comercianţi erau realizate prin POS-uri adaptate pentru tehnologia CIP-ului. În Albania, 8% din cardurile VISA au CIP încorporat, în Bosnia & Herţegovina - 4%, în Croaţia - 10%, în Serbia-Muntenegru - 13%, în timp ce în Macedonia procentul amintit era de 4%. Prin cardurile cu CIP încorporat se realizează tranzacţii mai sigure şi mai rapide, iar memoria lor este destul de încăpătoare pentru a realiza stocarea unor informaţii diverse.

Cardul VISA Electron - ProCredit Bank
Este un card cu CIP, care poate fi folosit oriunde în lume, la comercianţii care afişează sigla VISA Electron. Poate fi solicitat de orice persoană fizică având vârsta peste 18 ani, care are deschis un cont curent la banca amintită. Se pot solicita maximum 4 carduri suplimentare pe acelaşi cont.
Comisioane
* de emitere - 3,9 lei
* tranzacţie în afara ţării - 1%, minimum 1 euro
* retragere din reţeaua băncii - 0%
* extragere numerar la ghişeele ProCredit Bank - 0.5%
* extragere numerar de la la alte bănci - 0.5% plus 2,5 lei
*mentenanţă anuală - 5,3 lei.

MasterCard de la ING Bank Romania
Card de debit, utilizabil în ţară şi străinătate, care funcţionează ca produs complementar cardurilor ING VISA Electron Mastercard. Clienţii care deschid un Cont''Rol vor putea primi şi un card cu CIP ataşat aceluiaşi cont, în schimbul unei taxe anuale de 50 de lei.
Comisioane
* de emitere - 50 lei
* comision anual de administrare cont - 20 lei
* retragere prin reţeaua ING - 0,2%
* retragere prin reţeau altor bănci - 0,5% plus 2,5 lei
* mentenanţă anuală - 14 lei în primul an, 28 lei din anul al doilea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite