În ce domenii se mai fac achiziţii şi fuziuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că s-au înregistrat mai multe fuziuni şi achiziţii în 2011 faţă de anul precedent, valoarea acestora a fost similară cu tranzacţiile din 2010 deorece au avut loc mai puţine operaţiuni mari. Sectorul în care a avut loc cele mai multe achiziţii a fost industrialul, potrivit unui raport realizat de firma de avocatura CMS Cameron McKenna şi compania DealWatch.

Numărul fuziunilor şi achiziţiilor (M&A- Mergers and Acquisitions) în Europa Centrală şi de Est a ajuns la aproape 3.800 în 2011, ceea ce reprezintă o creştere de 12% faţă de 2010. Dar valoarea tranzacţiilor M&A în 2011 a rămas la acelaşi nivel cu cele din 2010, însumând 150 de miliarde de euro, potrivit raportului citat.

În 2011, cel mai atractiv sector pentru investitori a fost cel industrial, cu 753 de tranzacţii, aproape 20% din numărul total înregistrat. Finanţele şi asigurările au fost urmate îndeaproape de sectoarele de servicii şi de comerţ (cu 409, 396 şi, respectiv, 392 de operaţiuni). În ceea ce priveşte valoarea totală a tranzacţiilor, mineritul a ocupat prima poziţie contribuind cu aproape o treime din valoarea acestora. Pe locul al doilea s-au clasat finanţele şi asigurările cu peste 12% din valoarea totală, în timp ce sectorul industrial a ocupat locul al treilea cu puţin peste 11%, se arată în raportul citat.

„În 2011 activitatea M&A a fost în creştere, dar valoarea companiilor a scăzut, în comparaţie cu cea din 2010 şi multe dintre operaţiuni au fost blocate din cauza anxietăţii generate de criza din zona Euro. Totuşi, incertitudinea pare să se disipeze şi suntem optimişti în ceea ce priveşte volumul fuziunilor şi achiziţiilor în 2012. Este foarte probabil ca Polonia şi Rusia să înregistreze intensificări ale activităţii în acest an, datorită stabilităţii mediului macroeconomic, îmbunătăţirii condiţiilor de finanţare şi programelor ambiţioase de privatizare”, a afirmat Boris Maleshkov, reprezentant al DealWatch.

În ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile din România, Horea Popescu, partener al CMS în România, susţine că este posibil să asistăm la o accelerare a nivelului tranzacţiilor din România în 2012.

„Probabil că cele mai atractive sectoare pentru achiziţii vor fi cel industrial, agricol, energetic, minier, telecomunicaţii şi media. Însă, orice creştere în activitatea M&A va depinde foarte mult de susţinerea procesului de recuperare economică a României. Din păcate, ne confruntăm cu o perioadă incertă şi va fi nevoie să aşteptăm pentru a vedea în ce măsură factorii economici şi politici vor avea impact asupra pieţei anul acesta”, a completat Horea Popescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite