În doi ani vom avea cărţi de muncă virtuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

7,1 milioane de cărţi de muncă vor fi fotografiate, iar informaţiile preluate vor constitui o megabază de date a Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, operaţiunea urmând să

7,1 milioane de cărţi de muncă vor fi fotografiate, iar informaţiile preluate vor constitui o megabază de date a Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, operaţiunea urmând să înceapă la 23 ianuarie şi să dureze doi ani. Aceasta va permite oricărui contribuabil să ştie în orice moment care e stadiul cotizaţiilor sale la zi şi câte puncte de pensie a acumulat, să-şi calculeze pensia pe baza punctului de pensie, iar autorităţilor şi institutelor de cercetare să alcătuiască prognoze şi studii privind evoluţiile pe piaţa muncii.
Deşi cărţile de muncă trebuiau scoase - conform legii - de prin 2003, măsura s-a dovedit pripită. Nu numai că au supravieţuit până acum, dar mai au încă doi ani de viaţă, când operaţiunea "scanarea şi preluarea" se va fi încheiat. Scanarea este necesară pentru că documentele originale nu pot fi reţinute mai mult de 2-3 zile.
Mihai şeitan, şeful CNPAS, spune că operaţiunea va demara spre sfârşitul lunii ianuarie, cu 2.300 de oameni care au lucrat şi la recalcularea pensiilor. Acum se încheie contractele cu personalul. Efortul financiar este apreciat la 17,19 milioane RON pentru 2006 şi la 17,94 milioane RON pentru 2007. Rezultatul, explică preşedintele CNPAS, vor fi două baze de date - o arhivă care va conţine toate documentele scanate - şi o alta în care vor fi preluate informaţiile din cărţile de muncă, cu datele de identificare ale fiecăruia şi stagiile de cotizare. De fapt, se vor prelua numai datele de dinainte de 1.04.2001, pentru că de atunci firmele au fost obligate să transmită lunar toate datele referitoare la plata contribuţiilor, iar datele sunt deja la CNPAS. Procesul va începe cu preluarea cărţilor de muncă aflate la diferite instituţii: inspecţia muncii - unde se află cele mai multe -, apoi de la şomaj, companii şi Casele de pensii - unde sunt cei asiguraţi individual -, urmând ca în 2007 să fie preluate cărţile de muncă de la populaţie, pe baza unor programări. Vasilica Ciucă, directorul Institutului Naţional de Muncă şi Protecţie Socială, crede că oamenii vor colabora pentru că este vorba de pensia lor, şi orice cotizaţie înseamnă ceva în plus, iar baza de date, bine făcută, va permite studii şi prognoze pentru piaţa forţei de muncă. Mai greu va fi cu muncitorii de-afară. Dacă din cei 7,1 milioane scădem numărul salariaţilor, 4,6 - 4,7 milioane, rezultă că aprox. 1,5 milioane cărţi de muncă vor fi preluate de la populaţie.
"Când terminăm această operaţiune, vom declara cărţile de muncă scoase din uz", explică şeful CNPAS. "Le vom da oamenilor, să le păstreze ei, iar firmele vor scăpa de costuri suplimentare", dar şi de personal, explică şeitan.
Companiile plătesc lunar pentru gestionarea cărţilor de muncă la Direcţiile de muncă 0,25% sau 0,75% din fondul de salarii, după cum ţin cărţile de muncă la propriul sediu sau nu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite