UE ne permite deficit bugetar de peste 3% şi în 2011 - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre permisiunea dată de UE pentru un deficit bugetar de peste 3%, valoarea creşterii daunelor pentru RCA sau controlul deţinut de primii patru producători de bere. Printre alte subiecte, BNR a injectat în piaţă 3 mld. lei, iar moneda şi obligaţiunile Ucrainei scad.

UE ne permite deficit bugetar de peste 3% şi în 2011. România va trebui să-şi reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB până în 2012 şi nu până în 2011, cum stabilise UE în vara trecută. Un comunicat al Comisiei Europene a anunţat ieri: Comisia Europeană a ajuns la concluzia că România a luat măsuri bune pentru a corecta deficitul bugetar şi propune Consiliului UE extinderea cu un an a termenului limită solicitat României pentru a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB, având în vedere că recesiunea economică a depăşit aşteptările, scrie Ziarul Financiar.

Daunele pentru RCA au crescut de 6,6 ori din 2005. Creşterea de 6,6 ori a valorii răspunderii asiguratorilor pentru despăgubirile ma­te­riale şi de 20 de ori în cazul răs­punderii pentru vătămările corporale au făcut ca poliţele RCA să devină o linie de afaceri neprofitabilă pentru societăţile de asigurări în ultimii ani, fiind silite din acest motiv să recurgă la majorarea tarifelor. Majorarea tarifelor pentru poliţele RCA este determinată de faptul că valoarea răspunderii pentru despăgubiri materiale pe care asiguratorii o acoperă în cazul acestei clase de asigurări a crescut de 6,6 ori în ultimii cinci ani, potrivit Financiarul.

Piaţa mondială de bere, controlată de primii patru producători. Primii patru mari producători de bere la nivel mondial, Anheuser-Busch InBev, SABMiller, Heineken şi Carlsberg, controlează peste jumătate din piaţa de profil, distanţându-se de restul producătorilor, potrivit companiei de cercetare a pieţei Plato Logic, transmite Money. Consolidarea a fost determinată de acorduri recente precum preluarea companiei mexicane FEMSA de către producătorul olandez Heineken.

BNR a injectat în piaţă 3 mld. lei, la o dobândă de 7% pe an. Banca Naţională a României (BNR) a realizat luni o operaţiune de tip repo rate, prin intermediul căreia a injectat 3,09 miliarde de lei în piaţa interbancară, la o dobândă de 7%, egală cu rata dobânzii de politică monetară. La licitaţia de ieri au participat opt instituţii de credit, iar depozitele au scadenţa peste o săptămână. Operaţiunea băncii centrale a fost organizată în contextul în care luni au ajuns la scadenţă împrumuturile pe care BNR le-a acordat băncilor comerciale în urmă cu o săptămână, tot printr-o operaţiune repo, anunţă Curierul Naţional.

Moneda şi obligaţiunile Ucrainei scad. Moneda Ucrainei, hrivna, s-a depreciat ieri, după ce premierul Iulia Timoşenko a afirmat că rezultatul votului de la alegerile prezidenţiale de duminică este prea apropiat pentru ca liderul opoziţiei, Viktor Ianukovici, să-şi declare victoria. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 95,42% din buletinele de vot, Ianukovici a obţinut 48,27% din voturile alegătorilor, iar Iulia Timoşenko - 46,10%. Premierul Timoşenko refuză, însă, să-şi recunoască înfrângerea. În aceste condiţii, hrivna a pierdut 0,5% pe piaţa din Kiev, având un curs de 8,0700 unităţi/dolar. Deprecierea a fost prima din ultimele patru zile, notează Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite