Vom cumpăra gaze de la vecinii unguri şi bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O strategie de interconectare cu ţări vecine precum Ungaria, Bulgaria şi Serbia, aflată pe masa guvernului, prevede construirea unor conducte transfrontaliere de gaze în valoare totală de

O strategie de interconectare cu ţări vecine precum Ungaria, Bulgaria şi Serbia, aflată pe masa guvernului, prevede construirea unor conducte transfrontaliere de gaze în valoare totală de aproape 50 de milioane de lei.

Cea mai consistentă investiţie (35 milioane de lei) este prevăzută pentru conducta Szeged-Nădlac-Arad, în lungime de 62 kilometri, care se va construi în colaborare cu compania petrolieră maghiară Mol.

Cea de-a doua investiţie prioritară va fi conducta Giurgiu-Ruse (în colaborare cu Bulgargaz), în lungime de 8 kilometri, valorând 11,5 milioane de lei. Tot pentru diversificarea surselor de gaze, Transgaz mai prevede şi realizarea unui "punct de import", în localitatea Negru-Vodă, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Strategia - pe care "Adevărul" o prezintă acum în exclusivitate - mai prevede "asigurarea condiţiilor necesare pentru terţe firme de a dezvolta înmagazinări subterane".

Interconectarea cu ţările vecine va costa aproape 50 de milioane de lei

Guvernul pregăteşte aplicarea unei strategii prin care, pe lângă importurile din Ucraina, contractate cu Gazprom, se vor accesa sursele de gaze din zona caspică.

Societatea Naţională Transgaz a elaborat o strategie de interconectare a sistemului naţional de transport al gazelor cu sistemele similare din ţările vecine. Documentul - pe care "Adevărul" îl prezintă acum în exclusivitate - se va dezbate, în aceste zile, la nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor, urmând să fie adoptat ca hotărâre de guvern într-una dintre şedinţele viitoare ale Executivului.

Proiectul prevede ca priorităţi interconectarea cu Ungaria şi Bulgaria, iar ca acţiuni ulterioare - cuplarea cu Serbia şi Moldova, precum şi o nouă conexiune cu Ucraina, pe lângă cele două care există deja, la Isaccea şi Medieşu Aurit (judeţul Satu Mare).

Valoarea estimativă totală a lucrărilor se ridică la 48 de milioane de lei, cea mai consistentă investiţie (35 milioane de lei) fiind preconizată pentru conducta Szeged-Nădlac-Arad, în lungime de 62 kilometri, care se va construi în colaborare cu compania petrolieră maghiară Mol. Cea de-a doua investiţie prioritară va fi conducta Giurgiu-Ruse (în colaborare cu Bulgargaz), în lungime de 8 kilometri, valorând 11,5 milioane de lei.

Tot pentru diversificarea surselor de gaze, Transgaz mai prevede şi realizarea unui "punct de import", în localitatea Negru-Vodă, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Oportunităţi pentru investitorii privaţi

Potrivit viitorului act normativ, strategia de interconectare urmăreşte, între altele, asigurarea "condiţiilor necesare pentru terţe firme de a dezvolta înmagazinări subterane". De asemenea, se mai urmăreşte "crearea unor culoare de transport pentru vehicularea gazelor naturale între punctele de interconectare". Iar furnizarea de gaze "direct de la producători şi din depozitele subterane" se va realiza prin "reabilitarea sistemului actual de conducte şi construirea unor conducte pe direcţii noi".

În ceea ce priveşte finanţarea necesară materializării obiectivelor investiţionale prevăzute în documentul citat, sunt amintite surse proprii ale Transgaz, credite şi surse externe atrase - dacă aceste proiecte "prezintă interes pentru unii parteneri din Uniunea Europeană".

În nota de fundamentare a viitoarei hotărâri de guvern, iniţiatorii precizează că această strategie transpune în legislaţia românească o Directivă a UE privind măsurile pentru garantarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale. De aceea, prin interconectările astfel realizate, este vizată asigurarea accesului la sursele de gaze din zona Mării Caspice şi din Orientul Mijlociu, întrucât "dependenţa de surse de import a Europei ar putea creşte de la 50%, cât este în prezent, la 80% în următorii 25 de ani".

Nabucco, peste doi ani

În perioada 2008-2010 se va realiza, potrivit strategiei citate, proiectarea conductelor şi instalaţiilor aferente conectării cu conducta Nabucco, dar punerea în funcţiune a acestora depinde de execuţia marii conducte.

Nabucco va lega Orientul Mijlociu de vestul Europei şi va avea o lungime totală de 3.282 kilometri, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Pe teritoriul României, conducta va avea o lungime de 457 kilometri şi vor fi realizate două puncte de import destinate pieţei locale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite