O criză care nu se mai termină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Replicile cutremurului financiar cu epicentrul pe Wall Street se propagă tot mai puternic pe glob. Departe de a lua sfârşit, criza începută în urmă cu mai bine de un an pare să fi intrat

Replicile cutremurului financiar cu epicentrul pe Wall Street se propagă tot mai puternic pe glob. Departe de a lua sfârşit, criza începută în urmă cu mai bine de un an pare să fi intrat într-o nouă etapă, mult mai agresivă.

Băncile americane, ameninţate cu falimentul, caută soluţii de supravieţuire, iar investitorii reacţionează printr-un puternic val de vânzări. Bursele americane traversează cel mai mare declin de la atacurile din 11 septembrie încoace, trăgând la fund şi ceilalţi indici bursieri ai lumii.

Bursa de la Bucureşti este şi ea aproape de limita de supravieţuire, după ce indicele compozit a pierdut de la începutul anului şi până acum peste 51%, în timp ce sectorul societăţilor de investiţii a scăzut cu 68,8%.

Impactul turbulenţelor globale s-a resimţit şi pe piaţa valutară, cursul de schimb apropiindu-se vertiginos de pragul de 3,7 lei/ euro. Nici sectorul imobiliar nu rămâne imun.

Deprecierea monedei naţionale şi scăderea preţurilor proprietăţilor au cauzat pentru prima dată pierderi celui mai mare dezvoltator străin din România, grupul Immoest. Acţiunile sale au atins ieri la Bursa din Viena minimul istoric, cotaţia scăzând într-o singură zi cu 25%.

Prăbuşirea grupului american Lehman Brothers a dat naştere unui val de fuziuni şi achiziţii forţate, necesare consolidării sectorului financiar

Grupul financiar Lloyds a cumpărat creditorul britanic HBOS, iar banca Morgan Stanley discută cu rivala Wachovia o fuziune încercând să nu devină noile victime ale crizei financiare.

Tot mai multe instituţii financiare încearcă să supravieţuiască crizei creditelor ipotecare prin fuziunea cu fostele rivale după ce colapsul băncii americane Lehman Brothers şi pierderile de sute de miliarde de dolari din sector au pus pe jar investitorii din întreaga lume.

Grupul britanic Barclays a anunţat că a cumpărat divizia de investiţii bancare a Lehman Brothers pentru 1,75 miliarde de dolari la doar trei zile după ce renunţase să achiziţioneze întreaga companie falimentară.

Istoria de 94 de ani a băncii Merrill Lynch s-a încheiat la începutul acestei săptămâni când grupul financiar a acceptat să fie cumpărat de Bank of America pentru a evita să împărtăşească soarta Lehman.

Deprecieri de 11.000 miliarde de dolari

Însă Lehman şi Merrill nu vor fi singurele insituţii financiare al cărui nume va fi în curând de domeniul trecutului. Băncile şi asigurătorii mondiali au raportat până acum pierderi de peste 510 miliarde de dolari în urma crizei creditelor ipotecare subprime care a redus cu 11.000 miliarde valoarea acţiunilor listate la bursele din întreaga lume. Acest lucru a determinat băncile să plece în căutare de noi investitori sau să vândă active pentru a câştiga capital.

Grupul financiar britanic Lloyds TBS a cumpărat cel mai mare creditor din Marea Britanie, HBOS, pentru suma de 22 miliarde de dolari, relatează "Bloomberg". Asta, după ce HBOS a pierdut săptămâna aceasta mai mult de jumătate din valoarea sa de piaţă pe fondul temerilor că în curând va rămâne fără fonduri suficiente. În acelaşi timp, presa internaţională a relatat despre o posibilă ofertă de preluare a grupului american Washington Mutual (WaMu) venită din partea JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America şi Walls Fargo.

Acţiunile WaMu au pierdut 85% din valoare anul acesta. "Intrăm acum în următoarea fază a crizei, una care va necesita consolidarea forţată", a afirmat analistul UBS Philip Finch într-o notă adresată clienţilor săi, relatează "Bloomberg". El a adăugat că istoria sugerează că din ce în ce mai multe bănci vor da faliment sau vor fi forţate să fuzioneze după colapsul Lehman.

Cititi si:

Disperare pe bursele lumii de Alexandra Diaconu

Cursul şi bursa, bulversate de ştirile crizei externe de Adina Vlad si Raluca Bâra

Dezvoltatorul Immoeast intră pe pierderi de Laurenţiu Gheorghe

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite