Cât de vulnerabilă este România la criza din Grecia - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre efectele crizei din Grecia asupra României, închiderea a peste 12.000 de firme în ianuarie sau împlinirea a cinci ani de la lansarea YouTube. Printre alte subiecte, din România au emigrat 5 miliarde de euro, iar criza a amânat investiţii de 2 miliarde de euro în unităţi termo.

Cât de vulnerabilă este România la criza din Grecia. Banca Naţională monitorizează expunerile băncilor elene şi nu crede că trebuie să ne temem de drobul de sare. La o pondere de circa un sfert din activele bancare din România, Grecia lovită de criza economică devine un factor de risc care n-a întârziat să apară pe radarele marilor bănci internaţionale. Morgan Stanley, Deutsche Bank sau Citibank au început să atenţioneze cu privire la riscul contaminării României cu problemele din Grecia, având în vedere anvergura afacerilor băncilor elene pe piaţa locală, scrie Ziarul Financiar.

Peste 12.000 de firme, închise în ianuarie. Criza economică, lipsa unei strategii „anticriză” clare a Guvernului, dar şi impozitarea excesivă au afectat serios mediul de afaceri. Iar acest lucru se vede şi din numărul celor care pun lacăt afacerilor, tot mai mare de la o lună la alta: 12.000 de societăţi comerciale, încă din prima lună a acestui an. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comertului (ONRC), în luna ianuarie peste 6.000 de firme şi-au suspendat activitatea, de patru ori mai multe decât în perioada similară a anului 2009, potrivit Financiarul.

YouTube a împlinit cinci ani. Urmează să treacă pe profit. YouTube împlineşte astăzi cinci ani, timp în care a reuşit să schimbe nu doar faţa internetului, ci şi pe cea a mass media sau a politicii. De ziua sa, privim în urmă la scurta, dar însemnata sa existenţă şi către semnele care dezvăluie YouTube-ul de mâine: mai puternic, mai orientat către conţinut premium, dar - mai ales - profitabil, anunţă Money.

Din România au emigrat 5 miliarde de euro. Numerarul şi depozitele deţinute de români în străinătate au crescut anul trecut cu 80,6%, la 4,46 miliarde euro, după ce au atins în septembrie maximul istoric, de peste 5 miliarde euro, în timp ce împrumuturile acordate de rezidenţi au avansat cu 12,1%, la 5,9 miliarde euro, potrivit BNR. În luna septembrie 2009, numerarul şi depozitele constituite de români în străinătate au ajuns la maximul istoric de 5,39 miliarde euro, ceea ce înseamnă că în ultimul trimestru aceste plasamente au coborât cu circa 17%, reiese din datele publicate, ieri, de Banca Naţională a României (BNR), potrivit Curierul Naţional.

Criza a amânat investiţii de 2 miliarde de euro în unităţi termo. Termoelectrica SA continuă negocierile cu investitorii străini selectaţi pentru proiectele de realizare a unor noi unităţi de producţie la Brăila, Borzeşti şi Galaţi, în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, în vederea identificării unor modalităţi concrete care să ducă la un acord în vederea înfiinţării noilor societăţi mixte. Conducerea Termoelectrica a declarat pentru Bursa că decizia de inves-tire nu a putut fi luată până acum din cauza condiţiilor economice cu care s-au confruntat investitorii în cursul anului 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite