UE relaxează regulile pentru ca statele membre să îşi salveze băncile cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene a decis să aplice reguli mai relaxate care să permită statelor member să salveze băncile cu problem.

Astfel autorităţile pot să îmbunătăţească condiţiile de pe piaţa financiară, potrivit Reuters.

"Intenţionam să pun capăt acestui regim de criză în această lună. Dar începând din vară, am fost forţat să mă răzgândesc, având în vedere tensiunile mai puternice de pe pieţele datoriilor suverane şi transmisia acestora pe pieţele interbancare", a declarat în timpul unei conferinţe de presă comisarul UE pentru Competiţie, Joaquin Almunia, subliniind că aceste reguli au fost deja extinse anterior cu 12 luni până la sfârşitul acestui an.

Reglementările mai puţin restrictive au fost introduse în timpul crizei creditelor din 2008, pentru băncile care beneficiau de aporturi de capital din partea statelor sau transferau active "toxice" către vehicule financiare înfiinţate special în acest scop.

Unele reguli au fost revizuite, iar începând din ianuarie comisioanele plătite de bănci pentru garanţii ale pasivelor vor reflecta riscul propriu şi nu cel al ţării sau condiţiile de pe piaţă. De asemenea, va exista un nivel minim al acestor comisioane, iar garanţiile vor fi disponibile şi pentru perioade mai lungi, de 1-5 ani sau 7 ani.

Băncile care primeau ajutoare din partea statelor erau nevoite să-şi restructureze activitatea pentru a primi acordul UE. Instituţiile de credit care au fost recapitalizate sau au beneficiat de altă formă de sprijin vor fi nevoite în continuare să se restructureze.

Băncile care utilizează "masiv" sistemul de garanţii de stat vor trebui să demonstreze că sunt viabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite