85$/1000 mc - cresterea medie anuala a pretului gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru trimestrul intai 2005, 70$/1000 mc la gazele indigene si 195 $/1000 la gazele importate

Preturile si tarifele gazelor naturale reglementate sunt stabilite de ANRGN in lei, pe baza evaluarii fiecarui element de cost, tot in lei. Nivelurile in dolari sau in euro ale preturilor si tarifelor sunt utilizate doar pentru comparatii cu cele practicate pe alte piete. In contractele-cadru emise de ANRGN, pentru furnizarea in regim reglementat a gazelor naturale, sunt prevazute preturile reglementate, fixe, fara a exista nici o clauza prin care aceste preturi sa poata fi modificate, pe perioada de valabilitate. In consecinta, variatia paritatii leu/dolar nu constituie clauza contractuala de modificare a preturilor reglementate. In cadrul pietei gazelor naturale din Romania, se disting segmentele reglementat si cel concurential. Segmentul reglementat al pietei interne cuprinde activitatile cu caracter de monopol natural si furnizarea gazelor la pret reglementat si in baza contractelor cadru. In segmentul reglementat, sistemele de preturi si tarife se stabilesc de ANRGN, pe baza metodologiilor proprii elaborate in acest sens. Preturile si tarifele reglementate sunt fixe, operatorii licentiati neavand dreptul de a aplica alte niveluri, mai mari sau mai mici. Segmentul concurential al pietei interne cuprinde comercializarea gazelor naturale intre furnizori si intre furnizori si consumatorii eligibili. In acest segment al pietei, clauzele contractuale sunt negociate intre parti, inclusiv in ceea ce priveste preturile, modalitati si termene de plata, pe baza cererii si a ofertei ca rezultat al mecanismelor concurentiale.
Cresterea de 5% din ianuarie, doar pentru a diminua impactul asupra populatiei
Pentru 2005, angajamentele guvernamentale asumate fata de FMI si Comisia Europeana, sunt:
- majorarea pretului de valorificare a productiei interne a gazelor naturale cu 25 $/1000 mc, fata de nivelul mediu al acestuia, de 60 $/1000 mc, inregistrat in anul 2004; productia interna reprezinta aproximativ 60% din consumul total de gaze naturale inregistrat pe piata;
- aplicarea noii metodologii de tarifare, de tip "price-cap", pentru activitatile de distributie si furnizare in regim reglementat, care presupune stabilirea unui venit unitar aferent fiecarei activitati, atat pentru 2005, cat si pentru 2006 si 2007, ajustarea acestuia in functie de indicele inflatiei si in functie de unele elemente neprevazute, precizate clar in metodologie;
- diferentierea preturilor finale, pe categorii de consumatori, definite in functie de consumul anual, prin introducerea sistemului binomial de calcul a facturii - abonament si componenta variabila, dependenta de cantitatile consumate.
Pentru a reduce impactul cresterii pretului de valorificare a productiei interne asupra preturilor finale reglementate, s-a hotarat majorarea trimestriala a acestuia, astfel incat media anului sa fie de 85 $/1000 mc, conform angajamentelor asumate. Astfel, pentru trimestrul I al acestui an, ANRGN a stabilit un pret de valorificare a productiei interne de 70 $/1000 mc. Stabilirea trimestriala a pretului mediu de achizitie a gazelor naturale, intern si import, da posibilitatea urmaririi cu acuratete si a pretului de import. Trebuie mentionat faptul ca, pentru primul trimestru al anului 2005, pretul de import al gazelor naturale este de 195 $/1000 mc, cu aproximativ 50 $/1000 mc mai mult decat media anului 2004.
Urmatoarea scumpire, la 1 aprilie
In evaluarea costului gazelor, ANRGN a luat in considerare cele mai noi informatii existente pe piata, cursul de schimb utilizat la evaluarea in lei, pentru trimestrul I 2005, a costului unitar al gazelor si, implict, a preturilor de valorificare a productiei interne si import fiind de 30.400 lei/$, curs cotat pentru luna martie 2005 de Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Eventualele diferente intre costurile de achizitie estimate de catre ANRGN la stabilirea acestuia si cheltuielile efective inregistrate de fiecare furnizor licentiat pentru achizitia gazelor naturale destinate furnizarii in regim reglementat vor fi regularizate trimestrial. Astfel, pe baza documentelor justificative prezentate de furnizori, diferentele inregistrate in trimestrul I 2005 vor fi regularizate in trimestrul III 2005, iar cele din trimestrul II, in trimestrul IV 2005. Fata de aceasta crestere impetuoasa a pretului gazelor naturale, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a declarat in conferinta de presa de ieri: "Ne-am asumat niste angajamente fata de FMI si Banca Mondiala si trebuie sa le ducem la indeplinire. Tocmai pentru a diminua impactul asupra consumatorilor casnici, gazele au fost scumpite cu 5% in 5 ianuarie si nu cu 25%, asa cum erau intelegerile. Astfel, urmatoarea scumpire va fi la 1 aprilie acest an. In acest sens, am incheiat un agreement cu organismele internationale si il vom respecta". La randul sau, ANRGN a anuntat ca majorarea cu 5% a pretului gazelor a fost facuta pentru a se asigura acoperirea costurilor de achizitie a gazelor din productia interna si din import, dar si pentru a asigura operatorilor de distributie un nivel mediu al veniturilor reglementate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite