Creditul de retail nu va reveni curând, populaţia e prea săracă - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre reluarea credituluii de retail, motivele pentru care investitorii străini direcţi vin în România sau modificarea contractelor de credit de către bănci. Printre alte subiecte, coaching-ul este punctul de sprijin pentru a face faţă schimbării, iar acţiunile Sibex au înregistrat un volum de tranzacţionare record.    

Creditul de retail nu va reveni curând, populaţia e prea săracă. Sărăcia populaţiei şi un grad relativ ridicat de îndatorare nu permit reluarea rapidă a creditării pe sectorul persoanelor fizice, speranţa bancherilor îndreptându-se anul acesta către împrumuturile pentru companii. "Explozia creditării începând cu 2005 a dus populaţia aproape la limita superioară de îndatorare în numai trei ani. În orice economie sănătoasă populaţia este creditor net al sistemului bancar, dar în România, populaţia fiind săracă, băncile nu au cum să producă bani din resurse interne pentru creditare", a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, citat de Ziarul Financiar.

Doar salariile mici şi cotele fiscale reduse vor atrage investitorii.
În competiţia pentru investiţii străine directe în 2010, România aduce ca argumente poziţia geografică, forţa de muncă ieftină şi un mediu politic mai stabil, în măsura în care nu sunt programate alegeri. Cel puţin aşa văd de la Paris oficialii băncii de investiţii Natixis. Revenirea României în prim-plan ca destinaţie atractivă pentru investiţiile străine directe (ISD) reflectă relocarea lanţului de furnizare la nivel continental înspre Est, a declarat Juan Carlos Roda­do, economist al băncii franceze Natixis, specializat pe pieţele est-europene, notează Financiarul.

Băncile, obligate să modifice aproape toate contractele de credit în 2010. 
Băncile vor modifica până în septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări UE şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%. De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare şi de consum cu dobânzi variabile fără să plătească vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea şi implementarea în legislaţia naţională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie, potrivit Money.

Coaching-ul, punctul de sprijin pentru a face faţă schimbării. Unul dintre procesele care pot fi relaţionate cu strategia de resurse umane a unei companii este coaching-ul. Un coach ţine o serie de şedinţe cu clienţii săi, prin intermediul căruia el ajută persoana să evolueze, funcţionând numai dacă persoana respectivă este deschisă pentru schimbare. El nu are rolul de a transfera cunoştinţe tehnice, cum este cazul unui trainer, ci oferă suport pentru ca persoanele care apelează la acest serviciu să descopere singure răspunsurile de care au nevoie într-un moment al dezvoltării lor, la schimbarea percepţiilor ce pot duce la blocaje la nivel psihic cu privire la activitatea desfăşurată, anunţă Curierul Naţional.

Volum de tranzacţionare record pe acţiunile Sibex. În cea de-a a doua şedinţă a săptămânii în curs, s-a putut observa creşterea puternică a interesului pentru tranzacţionarea titlurilor Sibex pe piaţa spot, acestea atingând cel mai bun volum de la listare. Pe parcursul zilei, numărul acţiunilor tranzacţionate a fost de 224.020, ceea ce înseamnă peste 1 % din capitalul social. "Interesul pentru tranzacţionarea acţiunilor companiei a venit pe fondul publicării rezultatelor financiare preliminate de către Sibex, nivelul bun al acestora şi faptul că bursa sibiană a reuşit obţinerea unui profit important în 2009, amplificând interesul participanţilor", potrivit Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite