Bancherii lasă dobânzile la lei sub 10% - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică scrie despre micşorarea dobânzilor la credetele în lei, vânzarea biletelor de avion la ghişeele CFR şi despre creşterea preţurilor la carburanţi. Printre alte subiecte, FMI avertizează statele cu deficite mari, iar marketingul digital nu e suficient utilizat pentru că piaţa nu e raţională.

Bancherii lasă dobânzile la lei sub 10%

Ieftinirea creditelor în lei este stimulată de mai multe luni de politica Băncii Naţionale, care a prins curaj după îmbunătăţirea percepţiei investitorilor străini asupra României de la începutul anului. Francezii de la BRD, a doua mare bancă locală, au venit săptămâna trecută cu o ofertă promoţională de credite de consum în lei, la o dobândă fixă de 7% pe an. Abia acum se va vedea clar dacă evoluţia foarte slabă a creditării din ultimul an şi jumătate a fost determinată într-adevar de reticenţa clienţilor de a se mai îndatora, aşa cum susţin bancherii, sau dacă lipsa cererii a fost provocată de nivelul prea ridicat al dobânzilor, scrie Ziarul Financiar.

CFR se faultează singură. Vinde bilete de avion mai ieftine decât la trenurile proprii

CFR Călători vinde bilete pentru compania aeriană Blue Air la propriile ghişee. În acest fel îşi sabotează afacerile pentru că pierde, constant, călători pe mai multe curse către şi din Transilvania. Pe aceleaşi rute, Blue Air are mai mereu preţuri mai mici la biletul de avion decât  are CFR la biletul de tren iar  deplasarea este, evident, mai rapidă pe calea aerului. Spre exemplu, pe ruta Bucureşti - Timişoara veţi plăti, pentru un bilet cu retur cu trenul (tren Intercity la clasa 1) 244 de lei (16 ore), iar cu avionul 164 de lei (100 de minute), potrivit Money.

Preţul benzinei aduce un nou val de scumpiri în economie

Preţurile la carburanţii  au crescut simţitor în ultima perioadă, astfel că la unele sortimente acesta a ajuns să depăşească chiar pragul de cinci lei pe litru. Vorbim în acest caz de benzina de tip premium comercializată în lanţurile de distribuţie prezente pe piaţa românească. Unul dintre sortimentele de benzină comercializate de Petrom, a ajuns să coste peste 5 lei pe litru. Astfel, OMV Carrera 100 de la Petrom a ajuns la 5,03 lei/litru, majorarea fiind argumentată de companie ca având loc  în contextul evoluţiei ascendente a cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, conform Curierul Naţional.

FMI: Statele cu deficite mari ar trebui să pregătească populaţia pentru austeritate

Statele cu economii dezvoltate care se confruntă cu deficite bugetare ridicate ar trebui să înceapă să pregătească cetăţenii pentru măsurile de austeritate de care va fi nevoie începând de anul viitor, a avertizat, ieri, John Lipsky, director general adjunct al FMI, citat de Bursa. Oficialul a arătat că ajustările necesare vor fi atât de semnificative încât vor impune restricţii asupra sistemelor de ajutoare de sănătate şi sistemelor de pensii, vor determina scăderea cheltuielilor publice şi introducerea unor măsuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atât prin modificări ale politicii fiscale, cât şi prin îmbunătăţirea administrării sistemului finanţelor publice.

Marketingul digital nu este suficient utilizat pentru că piaţa nu este raţională

Comunicarea în mediul virtual este viitorul în materie de advertising, crede specialistul în e-business şi networking Filipe Carrera. Declarat cel mai bun trainer internaţional, a venit la Iaşi pentru a vorbi despre marketingul digital, potrivit Financiarul. Spune că în media se produce o revoluţie din punctul de vedere al canalelor de informaţie. Ziarelor în print nu le prevesteşte mulţi ani de viaţă, salvarea venind de la faptul că pieţele nu funcţionează eminamente raţional, fiind profund influenţate emoţional. Spune însă că, în materie de comunicare, nu a venit timpul pentru a fi doar „offline” sau doar „online”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite