În corzile crizei, "Tractorul" va invoca forţa majoră faţă de partenerii externi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care gazul este oprit, iar furnizorii nu mai livrează piesele componente necesare producţiei, conducerea Uzinei Tractorul Braşov a luat în discuţie, ieri, varianta

În condiţiile în care gazul este oprit, iar furnizorii nu mai livrează piesele componente necesare producţiei, conducerea Uzinei Tractorul Braşov a luat în discuţie, ieri, varianta invocării forţei majore pentru neonorarea contractelor, în special cu partenerii externi.

Directorul general al societăţii, Titu Şerban, ne-a declarat că procedurile de notificare a forţei majore "nu pot fi demarate decât după declanşarea lichidării voluntare". Însă, şedinţa AGA, cu acest punct pe ordinea de zi (lichidarea), care ar fi trebuit să se desfăşoare ieri la sediul societăţii, a fost amânată. Acesta este unul dintre motivele pentru care tergiversarea luării unei decizii creează mari probleme managementului uzinei. Titu Şerban a spus că societatea se află într-o criză fără precedent, deoarece Distrigaz a sistat livrarea de combustibil, iar Electrica a somat uzina că de azi va opri furnizarea energiei electrice. Tractorul are contracte pentru livrări la export, unde există comenzi ferme pentru 4.430 de tractoare către Iran, Egipt, Croaţia, Bosnia şi Pakistan, iar "discuţiile pentru noi comenzi sunt hazardate în acest moment". Deocamdată, fluxul de producţie este oprit, la Tractorul, întrucât furnizorii nu mai livrează echipamente şi componente după ce AVAS a anunţat că uzina va intra în lichidare voluntară. Directorul de la Tractorul a mai avertizat că sunt posibile noi tensiuni sociale, pentru că nu există fonduri în acest moment pentru plata lichidării. În cazul unei lichidări voluntare ar trebui să părăsească societatea, în prima fază, 1.800 de salariaţi dintr-un total de 1.924 de salariati. Acţionarii societăţii sunt AVAS - 80,18%, SIF Transilvania - 17,15%, alţi mici acţionari - 2,67%. Pentru moment, Tractorul se află pe lista companiilor "iertate", pentru şase luni, de intrarea în procedura de insolvenţă, în încercarea de a fi vândute fluxurile viabile - secţiile de montaj general, motoare şi sectoarele calde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite