341 de contribuabili pe cap de inspector fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 3.048 de inspectori ai Fiscului au în grijă 1.042.000 de contribuabili, ceea ce înseamnă că fiecare inspector fiscal are în grijă 341 de contribuabili. Dorin ţigănaş, purtătorul de

Cei 3.048 de inspectori ai Fiscului au în grijă 1.042.000 de contribuabili, ceea ce înseamnă că fiecare inspector fiscal are în grijă 341 de contribuabili.
Dorin ţigănaş, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, spune că, faţă de anii precedenţi, numărul contribuabililor a mai crescut şi ar fi de dorit să fie mult mai mulţi inspectori, ca în străinătate, dar astea sunt deocamdată posibilităţile bugetare. Un volum mare de muncă vine din necesitatea de a verifica numărul mare de cereri de rambursări de TVA. În medie, în primele luni ale anului, fiecare inspector fiscal a făcut într-o lună trei inspecţii.
Sumele încasate, doar 9% din diferenţele stabilite
Fiscul a controlat, în primele cinci luni ale anului, 44.000 de contribuabili, 800 dintre ei fiind controlaţi chiar de două ori. Ca medie, un contribuabil din 23 a fost călcat de Fisc. Marea majoritate a celor controlaţi, 39.000, au fost societăţi private, dar controlorii n-au uitat să treacă în prima jumătate a anului şi pe la 2.300 de asociaţii şi fundaţii. Valoarea diferenţelor stabilite de ANAF a fost de 874.000 RON, din care s-au încasat numai 9%, 91.500 RON. Gradul mic de încasare apare din cauza contestaţiilor. Peste 95% din agenţii economici controlaţi contestă sumele calculate ca diferenţă de Fisc, explică Dorin ţigănaş: "Este o modalitate de a trage de timp, au dreptul la contestaţii, dar pe termen lung sumele se încasează în proporţie de 85%". Oricum, penalităţile curg de la data stabilirii diferenţelor. Amenda pare a fi mai profitabilă pentru Fisc, deoarece se încasează până aproape de 50%: din valoarea amenzilor aplicate, 20.000RON, 9.100 RON au fost încasaţi. Inspecţiile Fiscului s-au soldat cu 698 de sesizări penale, valoarea totală a prejudiciului fiind de 351 milioane RON.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite