Consumul în ianuarie a fost tot pe minus - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre evoluţia consumului în ianuarie, noile scăderi de preţuri la apartamente sau scăderea dobânzii de politică monetară de către BNR. Printre alte subiecte, euro stagnează pe decembrie la 4,22 lei, iar Mecanica Ceahlău vrea să câştige 217.495 lei, în 2010.

Consumul în ianuarie a fost tot pe minus. Vânzările pe principalele pieţe de bunuri de consum, alimente, băuturi, electrocasnice, mobilă, îmbrăcăminte şi auto, unde se rulează anual 20 de miliarde de euro, au continuat să scadă în prima lună din acest an comparativ cu ianuarie 2009, astfel că semnele de redresare a consumului nu au apărut în ianuarie. ZF a solicitat date de la companii din aceste industrii pentru a vedea cum se conturează începutul de an, în condiţiile în care prognozele pe 2010 prevăd o creştere economică între 1% şi 2%, după scăderea de peste 7% de anul trecut.

Prima lună a adus noi scăderi de preţuri la apartamente, de 3,6%. După o perioadă de şase luni în care tendinţa de scădere a preţurilor la apartamente s-a dimi­nu­at considerabil sub influenţa programului „Prima casă”, anul 2010 începe cu reduceri semnificative de preţuri pe piaţa imobiliară din întreaga ţară. Faţă de luna decembrie, valoarea Indicelui naţtional imobiliare.ro pentru ultima săptămână a lunii ianuarie arată o scădere de 3,6% a preţurilor de vânzare ale apartamentelor publicate de agen­ţiile imobiliare şi particulari, anunţă Financiarul.

Baltazar: BNR vrea “să dea şah băncilor”.  Banca Naţională a României (BNR) va scădea dobânda de politică monetară cu 0,25 – 0,5% în cadrul şedinţei de politică monetară de miercuri, este evident că-şi doreşte ca băncile comerciale să impulsioneze creditarea , a spus, la The Money Channel, analistul financiar Bogdan Baltazar. El se aşteaptă ca BNR să reducă rezervele minime obligatorii în lei ale băncilor cu 5 puncte procentuale, potrivit Money.

Euro stagnează pe decembrie la 4,22 lei. Perspectivele creşterii pragului de deţinere la SIF-uri au ţinut şi ieri în priză investitorii din piaţa la termen de la Sibiu, la care s-a adăugat evoluţia monedei naţionale, au asigurat creşterea lichidităţii la 15.617 contracte futures şi opţiuni, valoarea lor reprezentând echivalentul a aproape 29 milioane de lei. Pe piaţa raportului euro/leu preţurile au crescut doar pe martie, unde tranzacţiile s-au realizat la 4,1051 - 4,1196, cu închiderea la 4,1118 lei, mai sus cu 0,18 bani faţă de luni seară, notează Curierul Naţional.

Mecanica Ceahlău vrea să câştige 217.495 lei, în 2010. Acţionarii Mecanica Ceahlău Piatra Neamţ (simbol MECF) îşi propun să obţină un profit brut de 217.495 lei, în acest an, pe fondul unor venituri minime de 21,28 milioane de lei şi a unor cheltuieli maxime de 21,06 milioane lei. Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al "Mecanica Ceahlău" a fost aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor din 29 ianuarie, notează Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite