La nouă luni, companiile listate au avut performanţe mai slabe decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Panait. În pofida reducerii marjelor de profit, rezultatele pozitive sunt bine primite de piaţă. "În contextul actual, pentru emitenţi este foarte important să prezinte rezultate

Iulian Panait. În pofida reducerii marjelor de profit, rezultatele pozitive sunt bine primite de piaţă. "În contextul actual, pentru emitenţi este foarte important să prezinte rezultate pozitive. Interesul la cumpărare, în special dinspre fondurile străine, este atât de mare, încât numai companiile cu rezultate negative sunt ocolite de către investitori", precizează Panait. Rezultatele financiare aferente primelor nouă luni sunt, de regulă, mai importante decât cele înregistrate în primul trimestru şi respectiv primul semestru de activitate. Aceasta întrucât ele anticipează soldul aferent întregului exerciţiu financiar.

În sectorul financiar-bancar, emitenţii au raportat rezultate mai bune
În sectorul intermedierilor financiare, cinci dintre cei zece emitenţi au anunţat rezultatele financiare pe primele trei trimestre din acest an. Al doilea ca pondere în capitalizarea bursieră, concentrând peste 35%, sectorul financiar aşteaptă, astăzi, rezultatele SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Muntenia, SIF Oltenia, şi la începutul săptămânii viitoare, pe cele ale BRD Groupe Societe Generale.Banca Transilvania (TLV) a obţinut, în perioada menţionată, un profit net în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, în acord cu aşteptările pieţei, care intuiau o rată de creştere între 10% şi 15%. Sectorul bancar a intrat într-o perioadă de maturitate, fapt ce explică o "aşezare" a profiturilor, care nu mai înregistrează salturi spectaculoase de la un an la altul. Emitentul a obţinut un profit net de 84,39 milioane de lei (23,83 milioane de euro), pe fondul unei creşteri de 59,6% a veniturilor totale. Ponderea veniturilor obţinute din comisioane s-a menţinut pe un trend ascendent (de la 15% la 17%), în timp ce veniturile din dobânzi au coborât, ca pondere din total, de la 47%, în 2005, la 39%, în acest an. Activele totale ale bancii au crescut cu 38%, la 6,8 miliarde de lei, creditele acordate clienţilor urcând cu aproximativ 50% faţă de sfârşitul anului 2005 şi cumulând 65% din total activ. Profitul net înregistrat de Banca Transilvania în cel de-al treilea trimestru a fost de 25,67 milioane de lei. O creştere mai consistentă a fost raportată de Banca Comercială Carpatica Sibiu (BCC), al cărei profit net a crescut, în primele nouă luni, cu 24,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Emitentul a obţinut un profit net de 16,07 milioane de lei, în condiţiile unor venituri totale în valoare totală de peste 200 milioane de lei (+80,4% faţă de primele trei trimestre din 2005). Spre deosebire de Banca Transilvania, ponderea creditelor acordate clienţilor a scăzut cu trei puncte procentuale.Profitul net obţinut de SSIF Broker (BRK) - 11,4 milioane lei - a crescut cu 15,6% faţă de profitul net aferent primelor nouă luni din 2005. Profitul din comisioanele încasate a crescut la 2,86 milioane de lei, ajungând să deţină o pondere de 21,5% din profitul total, dovadă că emitentul a aplicat o strategie mai atractivă care i-a permis lărgirea bazei de clienţi. Faţă de sfârşitul lui 2005, activele totale au crescut cu peste 70%, până la 92,8 milioane de lei.

Evoluţii contradictorii în sectorul industriei chimice
În sectorul industriei chimice, scăderea vânzărilor la Chimopar Bucureşti (CPR) a determinat o micşorare cu 16% (2,44 milioane de lei) a veniturilor obţinute din exploatare. şi veniturile din activitatea financiară s-au diminuat cu 282.000 de lei. Emitentul a trecut pe minus începând din ultimul trimestru al anului 2005. O situaţie mai bună a fost raportată de Policolor, deşi analiştii se aşteaptă la un profit anual sub cel obţinut în 2005. La nouă luni, emitentul a înregistrat un profit de 2,6 milioane de euro, cu 67% peste cifra bugetată pentru întregul an, şi o cifră de afaceri de 31,8 milioane de euro, cu 30% peste valoarea obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut. "Deşi până acum profitul este peste cel al anului trecut, este probabil ca, pe întregul an, Policolor să realizeze un profit sub cel din 2005, deoarece în ultimul trimestru de anul trecut vânduse un teren care a contribuit decisiv la rezultatul anual. Estimarea noastră de profit este de 2,9 milioane de euro", spune Cristian Tudorescu, directorul departamentului de analiză din cadrul Vanguard. Vânzările Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au crescut, în primele trei trimestre, cu 22,5% faţă de perioada similară din 2005, ajungând la 1,29 miliarde de lei. Cheltuielile din exploatare au depăşit însă încasările, din cauza fluctuaţiilor cursului petrolului. Amonil Slobozia (AMO) a raportat o scădere cu 11% a cifrei de afaceri faţă de primele nouă luni din 2005, în contextul creşterii preţului gazelor naturale şi oprirea instalaţiilor de amoniac, dar şi al preţurilor mici la îngrăşăminte chimice.

Cifra de afaceri a Energopetrol Câmpina a crescut cu 40%
Energopetrol Câmpina, companie care se ocupă de construcţia reţelelor şi instalaţiilor energoenergetice în domeniul petrolului şi gazelor naturale, a înregistrat pe parcursul primelor nouă luni o evoluţie foarte bună a activităţii. Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 40%, până la nivelul de 6,7 milioane de lei. În acelaşi timp, profitul net al companiei a avansat cu 50,9%, până la 83.000 de lei. În categoria furnizorilor de servicii şi echipamente energetice se mai regăseşte şi Petrolsub Balc. Societatea a înregistrat o dublare a cifrei de afaceri, până la 115,5 milioane de lei. Activitatea din primele nouă luni s-a soldat cu o pierdere de 3,29 milioane de lei, cu 22% peste nivelul consemnat cu un an în urmă. Majorarea rezultatului negativ a fost determinată de creşterea cheltuielilor financiare într-un ritm accelerat.

Sectorul resurselor energetice - afectat de fluctuaţiile preţului petrolului
Sectorul resurselor energetice, reprezentat de companiile Petrom, Rompetrol Rafinare şi Rafinăria Astra Română Ploieşti, are cea mai mare pondere în capitalizarea bursieră, de aproape 50%. Petrom nu a anunţat încă rezultatele aferente primelor trei trimestre din 2006.Rompetrol Rafinare a obţinut pe parcursul primelor nouă luni un profit operaţional (EBITDA) de 95,3 milioane de dolari, în scădere cu 37% faţă de nivelul consemnat cu un an în urmă. Compania a înregistrat o pierdere consolidată de 5,92 milioane de dolari, în timp ce, la sfârşitul lunii septembrie 2005, societatea a raportat un profit net de 107,59 milioane de dolari. Activitatea de rafinare a companiei s-a soldat la 30 septembrie cu un profit net de 1,39 milioane de dolari, în scădere cu 98% faţă de valoarea aferentă perioadei similare din 2005. Rezultatul a fost oarecum sub aşteptările investitorilor, având în vedere că la finele primului semestru societatea dădea semne de revenire după activitatea "modestă" din primul trimestru, şi chiar intrarea pe un trend ascendent. Rafinăriile au fost afectate de inversarea de trend a preţului petrolului, acesta scăzând în septembrie cu circa 25% faţă de cotele record iunie-iulie. Cauzele scăderii cotaţiilor internaţionale ale petrolului l-au reprezentat nivelul ridicat al stocurilor de ţiţei, al scăderii cererii şi creşterii ofertei. În aceste condiţii, Rompetrol Rafinare a înregistrat o scădere a marjei de rafinare, nivelul acesteia de la fienle lunii septembrie, de 3,28 dolari/baril, fiind cu 46% sub valoarea înregistrată cu un an în urmă. "Mediul în care a activat compania în trimestrul III a fost mai puţin favorabil decât în trimestrul II, marjele de rafinare îngustându-se din nou. După ce la nouă luni Rompetrol Rafinare are în continuare pierdere, este puţin probabilă îndeplinirea ţintei de profit de 30 milioane de dolari pe întregul an 2006", a declarat, pentru Adevărul, Cristian Tudorescu, analist la societatea de brokeraj Vanguard. Rafinăria Astra Română (ASP) a înregistrat pe parcursul primelor nouă luni o scădere a cifrei de afaceri cu 46%. Activitatea companiei s-a soldat la 30 septembrie cu o pierdere de 2,8 milioane de lei, cu circa 82% mai mică decât pierderea aferentă perioadei similare din 2005. În acelaşi timp, veniturile totale ale companiei s-au majorat cu 4,6%, iar cheltuielile totale au înregistrat o scădere cu 56%.

Industria prelucrătoare a oferit surprize investitorilor
Producătorii de echipamente au oferit ceva surprize jucătorilor la bursă. Astfel, este cazul Compa Sibiu. Societatea a obţinut un profit net de 5,17 milioane de lei, în scădere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă din 2005. Cifra de afaceri s-a situat la 176 milioane de lei, în creştere cu doar 2,9% faţă de sfârşitul lui septembrie 2005. Pentru 2006, Compa şi-a bugetat un profit net de 5,4 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 259 milioane de lei. "Compa Sibiu obişnuise jucătorii de la bursă cu creşteri de profit în primele trei trimestre, urmate de un al patrulea trimestru mai slab. Acum, după rezultatele la nouă luni, probabil mulţi investitori îşi ajustează semnificativ aşteptările pentru întregul an", afirmă Cristian Tudorescu.Emoţii pozitive au dat, în schimb, Aerostar. Aerostar are ca obiect principal de activitate repararea şi modernizarea avioanelor. La Aerostar, profitul net s-a dublat în primele trei trimestre, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu 21%. Turbomecanica, care produce şi repară motoare de aeronave, a raportat la finele lunii septembrie un profit de 12,5 milioane de lei, în creştere cu 3,94% faţă de anul anterior. Cifra de afaceri a emitentului s-a redus în această perioadă cu 6,5%, până la nivelul de 69,73 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite