Peste 6.000 de companii caută forţă de muncă pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul angajatorilor care recrutează forţă de muncă folosind metoda anunţurilor pe internet creşte cu pestre 10% în fiecare lună, potrivit unui studiu realizat de Neogen, unul dintre cele

Numărul angajatorilor care recrutează forţă de muncă folosind metoda anunţurilor pe internet creşte cu pestre 10% în fiecare lună, potrivit unui studiu realizat de Neogen, unul dintre cele mai mari portaluri de joburi din România.

Creşterea economică, dar şi oportunităţile oferite de aderarea la Uniunea Europeană au făcut ca optimismul firmelor să crească. Creşterea ofertei de muncă se datorează, în special, migraţiei muncitorilor români care aleg să lucreze în străinătate pe salarii mult mai mari.

De la începutul lui 2007, numărul de angajări îl depăşeşte pe cel de concedieri

Specialiştii în resurse umane spun că, pentru joburile ce implică responsabilităţi mari, angajatorii apelează la aşa-numita metodă de "head-hunting". Este adevărat că anunţuri de tipul "angajăm director general pentru compania Orange, Zapp sau Petrom" nu prea pot fi găsite pe site-uri ca Bestjobs. Însă în prezent, aproape un milion de persoane şi-au depus CV-ul pe site-ul Bestjobs.ro, iar în fiecare zi sunt postate peste 9.000 de locuri de muncă. "Ne aşteptăm la o dublare a numărului de joburi disponibile pe site-ul nostru", spune Călin Fusu, directorul general al Neogen. Acesta explică faptul că piaţa recrutărilor a ieşit din amorţeala lunilor de iarnă şi reflectă o evoluţie spectaculoasă, reducând decalajele faţă de celelalte state ale UE.

Sectorul bancar, construcţiile şi confecţiile oferă cele mai multe joburi

Portalul Neogen a lansat indicele Bestjobs, un indicator care ia pulsul pieţei de muncă. Potrivit primei analize, valoarea Bestjobs Index a fost de 169 pentru luna martie, indexul rezultând din raportul numărului de anunţuri dintr-un domeniu şi creşterea totală. În ultimul an, cererea de muncă a crescut în toate domeniile de activitate monitorizate de portalul Bestjobs, însă cea mai mare expansiune a avut-o sectorul IT, urmat de cel bancar. Cereri peste medie s-au înregistrat şi în farmacii, cu toate că modificările legislative actuale au făcut obligatorie angajarea de personal specializat.

Creşteri mari ale anunţurilor de muncă au fost înregistrate în sectorul bancar, dar şi în construcţii sau confecţii-textile. Specialiştii pun această creştere a cererii de muncă din domeniile amintite pe seama lipsei de muncitori calificaţi. "În anumite domenii, cum ar fi cel al construcţiilor, este greu să găseşti muncitori calificaţi, în condiţiile în care pe piaţă a început să se simtă un deficit datorat emigrării în statele UE", consideră reprezentanţii Bestjobs.ro. În sectorul softwear s-a înregistrat o majorare mai lentă a celor interesaţi de un job în domeniu. Nivelul mai ridicat al salariilor a făcut ca România să piardă din competitivitate în faţa noilor economii emergente ca Rusia sau India. "Nivelul salariilor din acest domeniu a crescut, însă numărul programatorilor bine calificaţi, care pot câştiga până la 2.500 de euro lunar, a scăzut", apreciază Călin Fusu. "Această evoluţie reflectă, practic, o tendinţă de creştere clară la nivelul întregii economii", consideră Călin Fusu.

Bucureştiul rămâne în top, însă Vestul prinde aripi

Capitala rămâne principala zonă unde se fac cele mai multe angajări. Concret, peste 60% din ofertele de muncă disponibile sunt în Bucureşti. Pe locul doi în topul celor mai active oraşe pe piaţa recrutărilor este Timişoara, apoi Clujul. Cele două oraşe acaparează aproape 30 de procente din cererea de forţă de muncă la nivel naţional. Bucureştiul şi zona de Vest a ţării au cele mai mici rate ale şomajului şi cea mai mare populaţie ocupată. Aderarea la UE a făcut ca şi companii din străinătate să posteze anunţuri de angajare pe site-urile specializate în recrutare. Astfel, pe Bestjobs.ro sunt aproape 700 de astfel de oferte. Majoritatea sunt pentru joburi în Bruxelles, Luxemburg sau chiar în Irlanda. Ofertele provin însă şi din Europa Centrală şi de Est, din ţări ca Slovacia, Cehia sau Letonia.

Companiile româneşti caută 2.500 de midlle manageri pe internet

Din punct de vedere al calificării, cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile pentru poziţii de entry-level (fără experienţă), urmate de cele care nu necesită o experienţă mai mare de trei ani. Cu toate acestea, companiile care activează pe piaţa românească au pus la bătaie peste 2.500 de locuri de muncă pentru midlle manageri. Reprezentanţii Neogen pun această cerere pe baza expansiunii din sectorul de retail şi apariţiei a multor filiale ale firmelor internaţionale de renume. În prezent, companiile care caută personal pentru funcţii de conducere sunt Plus Discount, Kaufland, dar şi Bricostore, Baumax sau Praktiker.

Ce reprezintă indicele Bestjobs de la Neogen

- Valoarea Bestjobs Index este indicatorul care măsoară evoluţiile de pe piaţa muncii. Acesta a avut în luna martie valoarea de 169.

- Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în domeniul bancar şi cel al construcţiilor.

- Bestjobs Index măsoară creşterea pieţei muncii din ultimele 12 luni şi este calculat ţinând cont de creşterea numărului de anunţuri dintr-un anumit domeniu, raportat la creşterea totală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite